Pe aceeași temă
Asociatia Tinerilor Plasticieni din Moldova “Oberliht” a organizat vineri, 10 octombrie, la UNAgaleria din Bucuresti, prezentarea publica a proiectului de arta contemporana Interventii3. Acesta s-a desfasurat in luna august la Chisinau si in impejurimi si a reunit peste 30 de artisti din Romania, Moldova, Croatia, Germania si Franta. Printre artistii care au participat la proiect s-au numarat: Dan Perjovschi, Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca, Nicu Ilfoveanu, Michelle Bressan, Catharina Coch si Stefan Tiron.
Dupa cum spun organizatorii, lucrarile din cadrul programului si-au propus sa reflecteze “asupra proceselor ce influenteaza, in ziua de azi, spatiul public al Chisinaului, structura vizuala a orasului, memoria si experienta vietii cotidiene a locuitorului lui”. In acelasi timp, “proiectul a jucat si rolul unei platforme de cercetare a practicilor subculturale existente in contextul urban (graffitti si street art, circulatia libera a bunurilor culturale etc.) ca forma de rezistenta in fata procesului coplesitor de comercializare a spatiului public”.
Lucrarile prezentate in cadrul proiectului au luat formele cele mai diverse.
Coroane de flori, spre exemplu, realizat de Vlad Nanca si Mircea Nicolae, a constat intr-o plimbare de la monumentul lui Stefan cel Mare la monumentul lui Lenin, pe parcursul careia artistii au purtat in spate, ca pe niste ghiozdane, doua coroane de flori ros-galben-albastre.
Mark Verlan a imaginat un monument pentru Pinocchio, pe cand Alexandru Cosmescu si Vladimir US si-au afisat poeziile in troilebuzul 4. Iar in cadrul Ghidighici Graffitti Session au fost pictate zidurile fermei din satul Ghidighici.
La randul sau, Dan Perjovschi a lansat, prin desenele sale, ARThotel. Coordonat de Asociatia “Oberliht”, acesta reprezinta, in viziunea creatorilor sai, un spatiu deschis creatiei si schimbului artistic din orasul Chisinau, care gazduieste un program de scurta durata pentru artisti si arte vizuale - un spatiu de productie, creatie, difuzare, formare, dezbateri...
Curatorul proiectului, Vladimir US, spune ca, prin Interventii3 s-a incercat o testare a limitelor spatiului public. In plus, “fiind o colaborare cu artisti din Romania, am pus, intr-un fel, fata in fata aceste doua situatii: spatiul public din Bucuresti si spatiul public din Chisinau”.
De asemenea, spune Vladimir US, artistii au incercat ca, prin lucrarile lor, sa starneasca anumite reactii din partea publicului: “Pentru ca spatiul public nu este atat de liber cum ni se pare si este controlat de tot felul de puteri si interese. De aici si necesitatea unui astfel de proiect, care ar aborda acest spatiu in termeni de participare civica, de analiza. La Chisinau, pe moment, sunt putine astfel de proiecte si pentru multa lume a fost o experienta vizuala diferita. Probabil a creat anumite intrebari, a provocat anumite discutii. La Chisinau, dupa proiectia filmului proiectului am avut niste discutii foarte aprige”.
De altfel, nici titlul nu a fost ales la intamplare: “Interventii, pentru ca se cere o atitudine activista din partea artistilor. Altfel, fara a interveni, nu cred ca se mai poate produce o schimbare. Asa e contextul si asa e relatia dintre puteri”.
Prima prezentare a proiectului a avut loc pe 26 septembrie la Chisinau, iar anul viitor va fi prezentat si in capitala Croatiei. Interventii3 este a treia etapa a unui proiect derulat pe mai multi ani.