În premieră în România, cinema imersiv la Astra Film Sibiu

Fara Autor | 27.09.2016

Pe aceeași temă

Între 17 şi 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepţie de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experienţe inedite de proiecţii crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

Cele mai reuşite documentare de autor produse recent în lume sunt incluse în secţiunea competiţională OutStanDox. „Dead Slow Ahead” (regia Mauro Herce) – premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno şi Jihlava, „Depth Two” (regia Ognjen Glavonić) sau „The New Man” (regia Aldo Garay) – premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale, sunt doar câteva dintre filmele care pun zoom pe realităţi umane şi redau drame dintr-un trecut nelămurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clişee şi decoruri.

 

Din lumea reală în realitatea virtuală

AFF 2016 propune un program inedit de documentare imersive care include producţii creative realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome şi web documentare.

În premieră absolută în România, în Piaţa Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experienţă captivantă, datorită câmpului vizual sporit şi a sunetelor care vin din toate părţile. Acest tip de proiecţie creează spectatorilor impresia că totul se desfăşoară în jurul lor şi senzaţia de prezenţă nemijlocită în centrul evenimentelor din film. Documentarele full-dome vor transpune cinefilii faţă-n faţă cu spectacolul fascinant al aurorei boreale („Aurora: Lights of Wonder”), cu arta de a zbura („Dream of Fly”) sau cu scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial („World 2 War”).

 

Cum se vede lumea prin ochelarii viitorului?

La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia să experimenteze şi să interacţioneze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală: Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă şi Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade. Realitatea virtuală deschide calea către o comunicare bazată pe empatie: perspectiva împărtăşită creează un soi de înţelegere, iar utilizatorul, izolat în spaţiul digital, devine parte a lumii virtuale şi are posibilitatea de a întreprinde diferite acţiuni: poate manipula obiecte sau chiar să se mişte fizic prin universul fictiv, făcându-l astfel să se simtă parte integrată a evenimentului prezentat.

Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu câteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015 („Witness”)? Sau poate eşti curios să testezi viaţa într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană („6x9 A Virtual Experience of Solitary Confinement”)? 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria şi Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveştile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanţă („The Displaced”). 8 documentare din programul AFF vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, de asemenea, o premieră în Sibiu.

Selecţia AFF conţine şi 10 web documentare, toate integrând formatul 360 de grade, 3 dintre ele fiind producţii româneşti care prezintă diferite problematici ale comunismului: închisoarea de la Râmnicu Sărat, o expoziţie virtuală despre avortul în România comunistă sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.

 

Cetăţeni ai lumii online

3 filme dezvăluie latura necunoscută a tărâmului pe care păşim atunci când accesăm mediul online, un tărâm care pare să fie plin de însuşiri, legi şi locuri neexplorate. „Lo and Behold: Reveries of the Connected World” (regia Werner Herzog) înfăţişează oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginaţie, creativitate şi abilităţi tehnice pentru inventarea şi, ulterior, modelarea lumii pe care astăzi o ştim ca fiind Internetul. Dacă ar fi să explorăm şi mai mult geografia umană a acestui tărâm online, cea mai mare ţară din prezent cu siguranţă ar fi cea a comunităţii Facebook, cuprinzând 1,7 miliarde utilizatori activi, ca locuitori. Care sunt legile în naţiunea Facebook şi ce se întâmplă dacă le încalci?; este punctul de plecare al filmului” Facebookistan” (regia Jakob Gottschau). „Down the Deep, Dark Web” (regia Duki Dror) ne invită să mergem dincolo de motorul „obişnuit”, „oficial” de căutare al mediului online indexat, detectabil şi să ajungem în străfundurile Internetului, lumea interlopă digitală, singura care mai păstrează speranţa internetului liber.

„Ne-am dorit în mod special să includem în programul ediţiei din acest an, pe lângă cinemaul documentar clasic, o selecţie a celor mai noi formate ale documentarului imersiv: full-dome, VR sau video 360 de grade. Astfel, continuăm ideea iniţială a festivalului pornit în urmă cu 23 de ani ca o platformă de cinema sincronizată cu ceea ce se întâmplă în lume în materie de producţie de film”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

 

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, Delegația Valonia-Bruxelles

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab

Parteneri media: HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Cațavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22