O tesatura istorica dramatica

Serban Papacostea | 09.06.2006

Pe aceeași temă

Patru ani din istoria Romaniei, trei evolutii dramatice care au marcat profund destinul tarii si o personalitate care a ocupat avanscena vietii politice romanesti in acest interval, generalul, apoi maresalul, Ion Antonescu: aceasta este tesatura istorica si exponentul principal al dramei care constitue materia acestei carti*.

In luna mai 1940, frontul francez s-a prabusit sub loviturile vertiginoasei ofensive germane, antrenand in prabusirea sa ceea ce mai ramasese din sistemul pacii de la Versailles; intre victimele acestei drastice restructurari internationale s-a aflat si Romania, silita la dureroase renuntari teritoriale in favoarea statelor revizioniste: URSS la rasarit, Ungaria la apus si Bulgaria la miazazi. Urmare a acestor rasturnari revolutionare pe planul relatiilor internationale europene, Romania a fost atrasa in aria hegemoniei celui de Al Treilea Reich, devenind unul dintre satelitii acestuia inca din toamna aceluiasi an 1940. Patru ani mai tarziu, la 23 august 1944, in urma patrunderii trupelor sovietice pe teritoriul tarii si a dezastrelor militare suferite pe toate fronturile de armatele germane, Romania s-a desprins din alianta cu Reichul, s-a alaturat coalitiei fortelor ostile acestuia, cotitura care a deschis calea integrarii in alta arie de hegemonie, mult mai durabila, cea a URSS. Din septembrie 1940 pana la 23 august 1944, destinul Romaniei, in masura in care centrul de decizie s-a aflat in tara, a fost determinat de vointa Conducatorului Ion Antonescu. Militar cu merite deosebite manifestate in primul razboi mondial, inclinat in activitatea sa interbelica spre alianta cu puterile occidentale cat timp acestea nu si-au abandonat aliatii, lasati prada expansionismului german, Ion Antonescu a tras consecintele noii situatii geopolitice create de evolutia razboiului si a asociat Romania cu Germania nazista si Italia fascista, devenind, potrivit caracterizarii unui alt biograf al sau "al treilea om al Axei". Optiune fara alternativa in conditiile date. Vicisitudinile istoriei romanesti in cei patru ani de guvernare Antonescu au fost rezultanta intalnirii dintre factorul de forta extern decisiv, hegemonia germana, si personaliatea - temperamentul si gandirea - celui caruia o inlantuire imprevizibila de evenimente i-au incredintat conducerea Romaniei in acei ani. Personalitate puternic controversata, politic si istoriografic, in functie de unghiurile de vedere diferite, chiar opuse, ale exegetilor rolului sau istoric, si nu mai putin manifestarilor sale adesea contradictorii, Ion Antonescu va retine inca mult timp atentia si interesul cercetatorilor istoriei romanesti contemporane si ai celui de al doilea razboi mondial.

Monografia istoricului englez Dennis Deletant este o piatra de hotar in cercetarea acestei teme de istorie romaneasca si europeana in general. In primul rand, cartea se recomanda prin bogatul material documentar nou adus in circuitul stiintific din arhivele romanesti, britanice, ruse si americane, care intregeste considerabil informatia anterior cunoscuta, abundent reflectata in bibliografia lucrarii. Intregiri insemnate aduce lucrarea in privinta segmentului romanesc al Holocaustului, unul dintre aspectele cele mai ocolite sau chiar ocultate in istoriografia noastra indeosebi in vremea regimului comunist. Nu mai putin insemnate sunt datele noi referitoare la diverse aspecte ale politicii interne si externe a Romaniei in anii razboiului.

Simpla insiruire a capitolelor da la iveala bogatia continutului cartii: Preludiu la razboiul lui Antonescu; Calea lui Antonescu spre putere; Antonescu si statul national legionar; Dictatura militara si razboi; Antonescu si evreii; Antonescu si holocaustul; Deportarea; Transnistria: soarta evreilor si a romilor; Suspendarea deportarii, repatrierea si emigrarea evreilor; Lovitura de la 23 august 1944; Procesul lui Ion Antonescu; Incheiere.

Monografia consacrata lui Ion Antonescu de Dennis Deletant cuprinde material abundent de informare si de reflectie pentru istorici si pentru toti cei care incearca sa desprinda invataminte din contemplarea istoriei romanesti si europene in marea infruntare de puteri si de optiuni politico-ideologice care a fost al doilea razboi mondial. Un interes special va trezi, neindoielnic, ultimul capitol, care infatiseaza problema si controversa Antonescu in publicistica romaneasca, polarizarea opiniilor in raport cu interpretarea personalitatii si actiunii maresalului in perioada comunista si postcomunista, varianta locala a ceea ce a fost Historikerstreit in opinia publica germana.

Consideram absolut necesara traducerea si publicarea cartii in limba romana pentru a o face accesibila unui cat mai larg cerc de cititori din tara noastra.

 

*Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu si regimul sau, Romania 1940-1944, Palgrave Macmillan, 2006

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22