Politique Internationale vs. Cotidianul

Mihnea Berindei | 25.11.2004

Pe aceeași temă

In ziarul Cotidianul din 18 noiembrie 2004 a aparut un articol semnat de d-na Ada Mesesan, O noua campanie de spalare a imaginii liderilor PSD. DOSARUL FRANCEZ, despre dosarul special al publicatiei franceze Politique Internationale (Romania in pragul Uniunii Europene, semnalat in 22, nr. 767). Considerand articolul d-nei Ada Mesesan total inexact si tendentios, coordonatorul sef al acestui dosar, d-nul Mihnea Berindei, a trimis Cotidianului un drept la replica. Pe 20 noiembrie, directorul revistei Politique Internationale, domnul Patrick Wajsman, a trimis, la randul sau, o scrisoare redactorului sef al Cotidianului, d-l Robert Turcescu, in care a cerut o dezmintire a informatiilor din articolul mentionat, pe care le considera "o suma de minciuni", in caz contrariu ramanandu-i posibilitatea de a recurge la solutiile juridice. Publicam acest drept la replica, intrucat nu a aparut in Cotidianul in termenii ceruti.

Dat fiind caracterul inexact si tendentios al multor afirmatii din articolul Dosarul francez, semnat de doamna Ada Mesesan (Cotidianul, 18.11.2004), tin sa fac urmatoarele precizari:
1. Este falsa afirmatia: "In ultimii 4 ani, s-au bucurat Adrian Nastase, Ion Iliescu, Serban Mihailescu si Vasile Puscas, alaturi de alti lideri ai PSD de aparitii frecvente (si) in… Politique Internationale". In tot acest rastimp, revista nu a publicat decat doua texte despre Romania: un interviu cu primul ministru realizat de mine si de Arielle Thedrel, jurnalista la Figaro (P.I. nr. 92, vara 2001), reluat integral in romana de 22, si altul cu Serban Mihailescu, responsabil cu reforma copiilor abandonati, realizat de Arielle Thedrel (P.I. nr. 102, iarna 2003-2004).

2. Este falsa afirmatia ca dosarul Romania in pragul Uniunii Europene, pe care l-am coordonat si care a aparut in noiembrie 2004, contine patru interviuri ale liderilor PSD sus-mentionati si "doar unul cu o personalitate a opozitiei", Theodor Stolojan. El comporta si un studiu al lui Vladimir Tismaneanu despre tranzitia democrata romana, din 1989 pana in 2004, si o analiza a lui Daniel Daianu despre evolutia economica, si un text al lui Edith Lhomel, cercetatoare la Documentation Française despre Opération Villages Roumains, cel mai interesant experiment al constructiei Europei de "jos in sus". Am indemnat-o pe doamna Mesesan sa citeasca dosarul inainte de a se pronunta. Dansa a preferat sa ma condamne in necunostinta de cauza, considerand probabil ca este inadecvat ca un dosar destinat occidentalilor si in primul rand parlamentarilor si functionarilor de la Uniunea Europeana sa contina si interviuri (fara complezenta, cred eu) cu presedintele Romaniei, cu primul ministru si cu ministrul delegat pentru negocierile de aderare. E ca si cum mi s-ar reprosa rezultatul alegerilor din 2000.

3. Pornind de la premisa pe care vrea s-o demonstreze: "imbunatatirea imaginii externe a liderilor PSD", ca scop ascuns al publicatiei - asertiune pe care am contestat-o - d-na Mesesan vrea sa probeze ca aceasta a fost platita de guvernul Romaniei. Dansa recurge la doua pretinse citate ale mele pe care le reda ca inexacte. Eu nu am spus "Guvernul Romaniei nu a platit nimic. Directorul revistei a dorit acest lucru", ceea ce ar presupune o oferta de acest gen, ci: "directorul revistei nu ar fi acceptat acest lucru". Mai mult: nu am afirmat ca "mari intreprinderi din Romania" ar fi finantat revista. O ineptie. Am explicat ca Politique Internationale exista gratie publicitatii marilor intreprinderi franceze si multinationale si am indemnat-o pe doamna Mesesan sa vada un exemplar al revistei ca sa se convinga. Din 460-500 de pagini ale fiecarui numar trimestrial, P.I. rezerva 80-100 de pagini publicitatii, conditie neplacuta vizual, dar indispensabila unei difuzari importante - principala revista francofona de specialitate ca tiraj - si a publicarii de dosare speciale. Contractele de publicitate se fac direct cu revista si sunt declarate fiscului. Nici vorba de "o agentie de publicitate", cum imagineaza A. M.

4. Politique Internationale exista de peste 26 de ani. Numarul de toamna apare in noiembrie. Trebuia oare ca numarul 105 sa-si decaleze aparitia pana dupa alegerile din Romania? Nu ar fi facut-o nici pentru alegerile din Franta sau din SUA. Scopul dosarului este de a contribui la o mai buna cunoastere a realitatilor romanesti in lumea occidentala. El a fost conceput in luna mai pentru a fi publicat si difuzat inaintea reuniunii Consiliului Europei din 17 decembrie 2004. Am lucrat pe spalturi pentru a-l reactualiza pana pe 15 octombrie. Accept orice discutie privind continutul lui, dar nu procesele de intentie.

Mihnea Berindei
19 noiembrie 2004

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22