Premii şi proprietăţi literare

Andrei Vieru | 30.10.2012

Pe aceeași temă

Nimic mai hazliu decât o dezbatere publică în­tre doi autori care au scris, ambii, câte o mo­nografie consacrată unui scriitor dintr-un tre­cut mai mult sau mai puțin recent sau, mai bine spus, care au publicat fiecare câte o car­te pe același subiect. Cel care a publicat pri­mul concepe cu greu că un altul îi poate in­va­da terenul de predilecție uzurpându-i drep­turile asupra scriitorului sau subiectului său. Îmi vin în minte vanitatea și gelozia in­ter­pre­ților care nu pot tolera ideea că s-ar putea gă­si confrați răuvoitori care să atenteze la re­pertoriul lor, interpreți care suportă anevoie gândul că piesele lor ar putea fi cântate în concert și de alți muzicieni.

Pentru a trata dibaci o operă de artă sau chiar subiecte oarecare, nu e rău pentru un scriitor să poată să se identifice cu ele: cu atât mai ușor se va putea detașa de ele la masa de scris. Cam la fel stau lucrurile și cu tra­du­că­torii sau interpreții. Numai că identificarea și lua­rea în posesie constituie două atitudini fun­da­mental diferite. Aș spune chiar că nu există în­tre ele nimic comun. Așadar: a fi sau a avea? În general, posesivitatea și pornirea de a-ți în­suși nu prea folosesc la mare lucru. În mă­su­ra în care îți dau iluzia că stăpânești bine un su­biect, simțul proprietății reprezintă un ne­secat izvor de rivalitate între mediocrități în­verșunate.

În definitiv, în artă ce poți să-ți însușești? În cel mai bun caz, un premiu, dacă ai puțin no­roc. Aici se află, burlescă la culme, o altă sur­să de vanitate, invidie și gelozie între literați. Ascultați un pic reacțiile oamenilor de condei când unui scriitor i se decernează un premiu literar. Cutare om de litere, la care invidia a înlocuit simțul decenței, e indignat, pro­tes­tează și bombăne. Întocmește degrabă o listă de autori care ar fi meritat premiul de o mie de ori mai mult... Modest cum este, el nu fi­gurează, nici vorbă, în pomelnic*.

Alt om de litere, nu mai puțin ambițios, dar mai abil, publică salamalecuri adresate noului laureat - cine știe?, poate că îi vor folosi data viitoare, când vor fi aleși viitorii premianți. În genul ăsta de alegeri, crede el, foștii laureați au un cuvânt de spus care de obicei atârnă greu.

Să fim generoși: în fond, orice scriitor merită orice premiu...

Nu de mult, am asistat la o întâlnire cu un „nobelizabil“, candidat la acest premiu - con­siderat, se pare, important - din partea unei țări și a unei limbi din sânul căreia încă nu au răsărit astfel de laureați. Fac precizarea de­oarece această stare de lucruri creează o frustrare și un fel de problemă acolo unde cred că nu e de fapt niciuna.

După ce a crezut de cuviință să menționeze statutul lui de nobelizabil, a adăugat: „Cu cât mai multe premii Nobel se vor decerna au­torilor noștri, cu atât mai bine“. Cu alte cu­vinte: „De îndată ce îmi voi primi eu premiul, n-aveți decât să primiți și voi câte poftiți“. O interpretare arbitrară, bazată, recunosc, doar pe o intimă convingere: „După mine - po­topul (de premii Nobel)!“.

* A se vedea cazul scriitorului Frédéric-Yves Jeannet, care a stârnit oarecare vâlvă în Franța prin articolul său din Le Monde după decernarea Premiului Nobel lui Jean-Marie Gustave Le Clézio, în 2008.

 

ANDREI VIERU, Paris, aprilie 2011

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22