Spatiul Public 2007 la final

Ana Soviany | 24.10.2007

Pe aceeași temă

 Proiectul Spatiul Public Bucuresti, organizat in premiera de Institutul Goethe intre 20 aprilie si 15 octombrie 2007, a ajuns la final. Inchiderea oficiala a coincis cu inaugurarea noului sediu al Institutului Goethe de pe strada Tudor Arghezi. Potrivirea nu a fost una intamplatoare, dupa cum a precizat directoarea Institutului, Sabine Hentzsch, pentru ca discutiile legate de initierea proiectului si cele legate de noul sediu au inceput in aceeasi perioada.

Invitatul de onoare a fost ambasadorul Germaniei, Roland Lohkamp, care a remarcat importanta amenajarii spatiului public, amenajare cu rol de promovare si o incercare de a-i atrage pe oameni din sfera privata spre dialog.

 Un punct important l-a constituit prezentarea cartilor de autor ("bijuteriile proiectului nostru", cum le-a numit Sabine Hentzsch) ale artistilor implicati. Cartile, editate de curatorii proiectului, Sabine Hentzsch si Marius Babias, sunt: Dan Perjovschi, Post modern Ex-communist; Daniel Knorr, Carte de artist; Nicoleta Esinencu, A(II)Rh+; H.arta, Agenda 2008; Anetta Mona Chisa, Lucia Tkacova, Dialectics of Subjection; Mircea Cantor, Tacerea mieilor si Lia Perjovschi, CAA Inventor/ CAA Inventory.

 Intrebata despre proiectul din care a facut parte, Lia Perjovschi a vorbit despre abordarea originala pe care o propune acesta: "Nu inseamna ceea ce vedem destul de des. E mai mult chestiunea spatiului public. Sa vedem daca e sau nu al nostru, daca constientizam sau nu ca este al nostru.". Perjovschi a subliniat faptul ca fiecare dintre proiectele prezentate in cadrul Spatiului Public 2007 a fost, in felul sau, foarte interesant. "Proiectul meu este un spatiu privat devenit public. Atelierul nostru nu a ramas un loc de productie artistica, ci a devenit unul de intalnire, dezbatere", a mai adaugat artista. In cadrul acestui proiect, Lia Perjovschi i-a invitat in perioada 17-22 septembrie pe toti cei curiosi sa descopere misterele atelierului CAA (Contemprary Art Archive/Center for Art Analysis), intr-o joaca de-a detectivii.

 Noul sediu al Institutului Goethe a gazduit premiera filmului lui Mircea Cantor, Tacerea mieilor, care a infatisat, pe alocuri cu duritate, traditia romaneasca a sacrificarii mieilor de Pasti, traditie ancestrala care risca sa-si piarda specificul odata cu integrarea in Uniunea Europeana.

 De asemenea, a fost prezenat documentarul realizat de Katharina Koch despre Spatiul Public 2007. Acesta a trecut in revista evenimentele cuprinse in proiect, viziunea curatorilor, a artistilor, dar si opiniile simplilor spectatori, de cele mai multe ori accidentali, ai evenimentelor.

 Organizatorii si-au propus ca prin proiectul Spatiul Public 2007 sa realizeze "un discurs transdisciplinar intre arta, arhitectura, dezvoltarea urbana, educatia si cultura tinerilor, in societate si in sfera publica, prin o serie de proiecte artistice, dezbateri publice si interventii mediatice".

 In acelasi timp, Spatiul Public 2007 s-a dorit, dupa cum a punctat Sabine Hentzsch, un proiect de dimensiuni foarte mari care sa se extinda la nivel european. Daca acest lucru se va intampla sau nu ramane de vazut, insa, asa cum sublinia entuziasmatul Marius Babias, "Acesta a fost inceputul unei prietenii minunate."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22