Pe aceeași temă
Cititorii de cursă lungă ai revistei 22 trebuie să știe că acronimul SRS nu este perfect identic cu lichelismul, șantajismul de presă, infracțiunea documentată, ticăloșia bine organizată și generos remunerată; nici, de asemenea, cu spiritul securistic-comunist în acțiune. Eu însumi mai mai scris, la început de septembrie în 2015, despre ceea ce, sub această sintagmă, este luminos; textul de atunci se chema SRS la debut.
SRS – reiau citatul pe care l-am dat și acum doi ani pentru că are valoare programatică și merge direct la țintă – este acesta: „Înfiinţată în 1973 în Statele Unite, Societatea pentru Studii Româneşti (The Society for Romanian Studies –society4romanianstudies.org) este o asociaţie interdisciplinară care a ajuns să domine câmpul studiilor româneşti pe plan internaţional. Societatea reuneşte cercetători, studenţi, practicieni şi oficiali guvernamentali interesaţi de istoria, politica, sociologia, antropologia, economia, geografia, lingvistica şi cultura românească. În rândurile sale se află un număr mare de membri şi colaboratori care lucrează în diverse universităţi din România şi Republica Moldova şi din străinătate“.
Una dintre „liniile de business“ academic pe care le dezvoltă SRS în România ține de administrarea unui portofoliu editorial în co-partidă cu Editura Polirom, sub forma unei colecții denumite Studii românești. Colecția aceasta este coordonată de Irina Livezeanu și Lavinia Stan și, până acum, numără cinci titluri. Iată care sunt, în ordinea apariției, cu mențiunea că asupra celor mai recente două voi insista puțin. Așadar: 1) Roland Clark – Sfântă tinerețe legionară; 2) Vladimir Solonari – Purificarea națiunii. Dislocări forțate de populație și epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944; 3) Alex Drace–Francis: Geneza culturii române moderne. Instituțiile scrisului și dezvoltarea identității naționale (1700-1900); 4) Lavinia Stan (editor și coordonator) & Diane Vancea (editor & coordonator): România postcomunistă – prezent, trecut și viitor; 5) Cristina Vățulescu – Cultură și poliție secretă în comunism.
// LAVINIA STAN, DIANE VANCEA (coord.) |
După cum menționam mai sus, revin, pentru câteva paragrafe mai aplicate, la cele mai recente două volume publicate în această colecție. În România postcomunistă – prezent, trecut și viitor scriu 18 autori: Katherine Verdery, Marius Stan, Vladimir Tismăneanu, Duncan Light, Craig Young, Levente Salat, Csaba Zoltán Novák, Mihaela Miroiu, Peter Gross, Ronald F. King, Radu Cinpoeş, Cosmin Gabriel Marian, Lavinia Stan, Diane Vancea, Tom Gallagher, Dennis Deletant, Cristina E. Părău, Monica Ciobanu. Scriu adesea în texte / studii „la patru mâini“ pentru a face bilanț, retrospectivă, dar și – formula, foarte inspirată, îi aparține lui Angelo Mitchievici, cel care face prefața ediției româneștii a cărții (în premieră publicată în 2015, la un sfert de secol de la decembrie 1989, și în 2017 la Polirom) – pentru a pune „perspectivă“ asupra temei pe care eseurile antologate aici o survolează din foarte multe, spectaculoase și fecunde, sub raportul cunoașterii, perspective. Există, de asemenea, în cadrul acestui volum, o introducere semnată de Lavinia Stan, prefața ediției originare, precum și un aparat bio-bibliografic semnificativ.
Grosul volumului este configurat de studiile grupate în patru categorii tematice – și un rezumat, fie și foarte sumar, este cât se poate de binevenit. Iată despre ce este vorba, în cuvintele Laviniei Stan, cea care sintetizează principiile designului editorial pentru acestă carte: I) „explorează speranţele iniţiale legate de un viitor democratic într‑o serie de scrisori compuse în timpul revoluţiei din 1989 sau imediat după aceea, alături de marile probleme ridicate de moştenirea represiunii comuniste, care au îngreunat dreptatea de tranziţie“; II) „principalele procese legate de remodelarea identităţilor etnice şi de gen, impactul radicalizării, fragmentării şi polarizării discursului public, precum şi rolul mass‑media. Prin urmare, atenţia este îndreptată aici spre transformările care au afectat societatea în ansamblul său“; III) „problemele de reprezentare a cetăţenilor în procesul politic, alături de rolul partidelor politice şi al preşedinţilor – cu alte cuvinte, actorii principali ai jocului politic – şi transformările instituţionale majore care au afectat aparatul de stat“; IV) „cel mai important factor extern care a afectat viaţa României postcomuniste şi i‑a marcat, cel puţin la nivel formal, consolidarea democratică: Uniunea Europeană. Această împărţire a materialului ne permite să considerăm îndeaproape dezbateri teoretice esenţiale şi să le situăm în contextul mai larg al îndelungatei tranziţii postcomuniste“. O singură observație, sumară și în registru pozitiv, despre această carte care ar merita multe serii și tipuri de dezbateri: alături de alte titluri cu tematică similară (dar nu foarte multe – și, semnificativ, bună parte dintre ele realizate de autori care sunt în SRS sau care gravitează în jurul acestei organizații), România postcomunistă – prezent, trecut și viitor e un redutabil, rafinat, remarcabil și, cred, de neocolit manual de istorie contemporană a României.
// CRISTINA VĂŢULESCU |
Cristina Vățulescu, autoarea volumului (deocamdată, cel mai recent din această serie de Studii românești – a apărut în românește în a doua jumătate a lui 2017) Cultură și poliție secretă în comunism, nu e un nume foarte cunoscut pentru spațiul public autohton. Foarte pe scurt despre domnia sa: este profesor asociat la Departamentul de Literatură Comparată, Universitatea New York. Are un doctorat în literatură la Universitatea Harvard (2005). De asemenea, informația e preluată de pe site-ul Polirom: „Cultură și poliție secretă în comunism a obținut Premiul Barbara Heldt 2011, AWSS (Association for Women in Slavic Studies, SUA), Titlul Academic de Excelență 2011 (Choice: Current Reviews for Academic Libraries, SUA) și a fost nominalizată pe lista scurtă de patru titluri pentru Premiul Wayne S. Vucinich pe 2012 (Association for Slavic, East European and Eurasian Studies, SUA)“. Așadar, un comparativist – care vine dinspre literatură – și care lucrează / cercetează / analizează / proiectează / sintetizează / interpretează cu privire la poliția secretă. Doamna Vățulescu ne și avertizează, de altfel, în prologul cărții: „Ar putea părea că lectura literaturii și lectura dosarelor de poliție sunt chestiuni paralele sau că emit pe lungimi de undă diferite. Dar chiar și Europa Liberă și posturile de radio finanțate de stat se intersectau uneori și, așa cum remarca ironic Vladimir Nabokov, dacă liniile paralele nu se întâlnesc, aceasta nu este pentru că nu pot, ci pentru că au altceva de făcut“. Sunt trei domenii, deci, convocate, pentru a intra, în sumă, cumva „prin lateral“ într-o tematică deloc demodată (chiar dacă, aparent, ea aparține, istoric, mai degrabă de secolul trecut): literatura, filmul și narațiunile despre poliția secretă. Urmarea acestei atât de fecunde intersecții e un studiu și o carte așa cum, pentru mine, nu e niciun dubiu, nu avem în românește. Mai precis: nu aveam până la acest volum.
P.S. SRS organizează, o dată la câțiva ani, extraordinare conferințe internaționale – iar proxima conferință din această serie va fi peste numai câteva luni (26-30 iunie), în prezența câtorva zeci bune de oameni care, din diverse universități, centre academice sau pur și simplu din alte centre de decizie ale lumii, știu /scriu / gândesc despre România. Detalii despre acest moment de excelență ce se anunță foarte interesant care se va consuma la final de iunie găsiţi aici.