Trivialele si nepretuitele femei

Redactia | 21.07.2006

Pe aceeași temă

Inainte de adevarul universal "toti oamenii sunt muritori" sta altul: "toti oamenii se nasc".

 

Acum cateva luni, mai mult dintr-un joc (cat se poate de asumat politic), mi-am facut un tricou cu textul "Sunt feminista si nu mi-e rusine". L-am purtat aproape teatral la o masa rotunda despre femei, egalitate de sanse, feminism. M-am simtit bine, aveam un statement, mi se parea ca sunt macar un pic activista (în sensul valului al doilea), chiar daca nu în afara cercurilor feminism aware. Insa pe masura ce citeam colectia de articole Nepretuitele femei. Publicistica feminista a Mihaelei Miroiu, mi-am dat seama ca lozinca mea politica - oricat de curajoasa si subversiva îmi imaginam ca este -, prin atasamentul ideologic la care trimite, nu numai ca nu iese din paradigma, dar sufera de reductionismul si exclusivismul pe care încearca sa le combata. Ar fi fost un act de mult mai mare curaj si corectitudine sa port un tricou cu inscriptia, la prima vedere de-a dreptul socanta, "Sunt femeie si nu mi-e rusine".

Volumul Mihaelei Miroiu este plin de oameni. Oameni-femei si oameni-barbati din zone temporale, geografice, culturale, politice, economice, sociale etc. din cele mai diferite. Probabil ca multe si multi dintre acesti oameni au diverse lucruri în comun, de la afilieri si filiatii la lupte, teorii si convingeri. Dar, cu siguranta, o trasatura comuna absolut tuturor este faptul ca se nasc din oameni-femei. Este o constatare cat se poate de banala, dar absolut uimitoare. Adevarul universal "toti oamenii sunt muritori" este la fel de banal, dar nu uimitor, pentru ca, desi banal, are valoare filosofica, se învata în scoala. Cu alte cuvinte, a facut cariera, nu ne mai poate uimi. Dar este uimitor faptul ca un adevar care ar trebui sa fie la fel de banal - în sensul cunoasterii si al constientizarii -, cum este cel al nasterii din femei, nu se prea învata în scoala. Observati diferenta? Toti oamenii sunt muritori. Dar toti oamenii - adica si oamenii-femei si oamenii-barbati - se nasc din oameni-femei.

Nepretuitele femei. Publicistica feminista este o colectie de articole aparute în publicatii periodice culturale si academice romanesti - Revista 22, Observator Cultural, Dilema, Contrapunct, AnALize, Sfera Politicii, Curentul etc. Asa cum se poate vedea din subtitlu, este vorba despre articole scrise de pe o pozitie declarat feminista. Demers editorial daca nu unic, cu siguranta extrem de rar în cultura romaneasca (colectii de articole cu tematica feminista mai exista, dar unul de o singura autoare nu am gasit). Mihaela Miroiu este cea mai cunoscuta feminista din Romania. A fost chiar numita "feminista de serviciu" - pentru faptul ca de multe ori a fost singura care a luat pozitie si a raspuns public la diverse demersuri misogine, sexiste, antifeministe din ultimii mai bine de zece ani. Si aceste demersuri nu au fost putine. Asa cum nici raspunsurile nu au fost putine. Si nici blande. Volumul Nepretuitele femei nu este unul bland. Daca fiecare dintre articolele Mihaelei Miroiu a produs suparari antifeministe, îmi imaginez ca zeci de articole adunate la un loc vor supara foarte tare pe foarte multi. Iata asadar unul dintre efectele pe care le va avea volumul. Si nu cred ca este neaparat un efect negativ - este trist, dar nu negativ. Dar cred ca efectele lamurit pozitive sunt cu mult mai multe si mai profunde.

Nepretuitele femei este o carte care le va fi de folos deopotriva oamenilor-femei si oamenilor-barbati. Ca istorie a de-venirii unei femei, în sensul ginomorfozelor, al amprentelor existential-formative lasate de femei în viata unei femei, cartea are un efect pe care l-as numi, daca nu as avea o oarecare rezerva fata de termen, initiatica. Contribuie la crearea sau, mai curand, la re-cunoasterea unui sentiment de suroritate. Nu, nu avem acest termen, doar echivalentul masculin este acceptat de limba, dar trairea exista cu siguranta. Si pentru a o putea valoriza trebuie mai întai s-o numim si sa-i construim - sau sa-i re-dam - o istorie.

Pe o alta logica de lectura, volumul Mihaelei Miroiu poate fi vazut ca un document de studiu si ca un manual critic-personal. In el se gasesc elemente de istorie a femeilor si a miscarilor femeilor din lume si din Romania, a feminismului si a antifeminismului romanesc, preponderent postsocialist, dar nu numai. Multe dintre articolele Mihaelei Miroiu reprezinta raspunsuri la atitudini, discursuri, luari de pozitie sexiste si antifeministe, în care sunt analizate si dinamitate stereotipuri, prejudecati si discriminari împotriva femeilor si a feminismului. Sunt si articole în care autoarea povesteste si se povesteste, interviuri sau dialoguri introspective, analize politice feministe, reflectii de filozofie feminista. Numitorul comun al tuturor acestor scrieri, stiintifice, politice, jurnalistice, personale, este nepretuita si triviala experienta femeiasca. De ce nepretuita si de ce triviala?

Nepretuit poate fi citit în doua sensuri. Pe de o parte, cu sensul înscris în dictionare, de pretios, valoros, inestimabil, dar si cu sensul de "care nu este pretuit". In alta parte, Mihaela Miroiu citeaza o anecdota extrem de graitoare: doi barbati se întalnesc si unul dintre ei îi spune celuilalt: "Femeia mea este un înger", iar cel de-al doilea îi raspunde: "Nici a mea nu este om". Cred ca titlul volumului Mihaelei Miroiu trebuie citit din aceasta perspectiva, în care "nepretuite" este utilizat în ambele sensuri: femeile nepretuite despre care vorbeste ea sunt valorizate ca orice altceva, mai putin ca oameni. Mai mult, Mihaela Miroiu arata cum valorile femeiesti, figurile si simbolurile femeiesti - evit sa folosesc feminine - sunt deturnate si dispretuite, un exemplu fiind Trivia. Trivia este arborele mitologic al vietii si este o divinitate feminina, dar sensul profund valorizant al acestuia, de procreatie care este creatie mai presus decat orice, a fost deturnat si transformat în trivial, care nu merita atentie. Cred ca noi toti, ca oameni-femei si ca oameni-barbati, ar trebui sa contribuim la recuperarea experientelor femeiesti ca experiente valoroase, macar prin acceptarea cu mandrie a faptul ca venim din femei. Pentru ca, în ciuda oricarei constructii social-culturale sexiste, "femeile sunt Trivia-lele fiecaruia dintre noi" (Mihaela Miroiu).

 

Mihaela Miroiu, Nepretuitele femei. Publicistica feminista, Iasi, Polirom, Colectia "Ego. Publicistica", 2006, 244 pagini.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22