Zilele Filmului German la Bucureşti

Fara Autor | 13.10.2014

Pe aceeași temă

Goethe-Institut organizează în perioada 31 octombrie- 6 noiembrie 2014 Zilele Filmului  German la Bucureşti. Festivalul va avea loc la Cinematograful Studio şi va proiecta în faţa publicului bucureştean 12 producţii germane de succes ale ultimilor ani.

Deschiderea festivalului va fi făcută de avanpremiera în cinematografe a filmului KREUZWEG / PATIMILE MARIEI / STATIONS OF THE CROSS (regia Dietrich Brüggemann), câştigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2014, distribuit în România din luna noiembrie de Parada Film.

Iată lista celor 12 filme prezentate în cadrul Zilelor Filmului German la Bucureşti pe parcursul a şapte seri la Cinematograful Studio:

· Patimile Mariei/ Kreuzweg (R: Dietrich Brüggemann, 2014, 107‘, dramă) este o poveste despre religie, devotament şi credinţă habotnică, spusă în 14 cadre lungi. Câştigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu.

· Finsterworld (R,: Frauke Finsterwalder, 2013, 91’, dramă) este o piesă cu 12 personaje principale care interactionează gradual unele cu celelalte, într-un scenariu alambicat şi fantastic.

· Părinţi/ Eltern (R: Robert Thalheim, 2013, 100’, comedie) prezintă un tată, o mamă, doi copii, două locuri de muncă, un hamster şi multă dezordine, căci tatăl, care a renunţat pentru câţiva ani la carieră îşi doreşte să se întoarcă la profesia lui şi angajează o bonă.

· Love Steaks (R: Jakob Lass, 2014, 90’, comedie, dramă, romantic): un hotel de lux, cu

clientelă de lux şi personal iritabil. Un cuplu care s-ar putea îndrăgosti, sau ar putea abandona posibila lor relaţie chiar în faza de început.

· Houston (R: Bastian Günther , 2013, 107’, dramă): un headhunter din Germania pleacă într-o călătorie la Houston, Texas, în căutarea unui cunoscut CEO al unei companii petroliere, dar se pare că această călătorie îi destramă cu totul viaţa.

· Soţia poliţistului/ Die Frau des Polizisten (R: Philip Gröning, 2013, 175‘, dramă): o viaţă de familie aparent obisnuită este, de asemenea, o viaţă de violenţă în creştere, măsurată prin vânătăile întunecate ale mamei din familie, soţia ofiţerului de poliţie.

· Layla Fourie (R: Pia Marais, 2013, 108‘, thriller) este povestea unei tinere mame singure din Africa de Sud care primesţe la serviciu rolul de poligrafist. Într-un mediu constant dominat deneîncredere, minciună şi frică, Layla devine ea însăşi suspect în scurt timp.

· Draussen ist Sommer (R: Friederike Jehn, 2013, 96’, dramă): rănită de o aventură a tatălui, o familie germană se mută spre Elveţia, în speranţa de a se reuni într-un decor idilic. Dar pentru mamă şi copii noul început într-o ţară străină nu este deloc uşor.

· Alias (R: Jens Junkers, 2009, 80’, documentar): un băieţel creşte într-o lume frumoasă, alături de fraţii şi surorile lui, într-o familie mic burgheză religioasă. În jurul vârstei de 20 de ani, într-un acces de furie, tatăl lui îi spune un presupus adevăr despre originea lui. Întreaga familie îi apare atunci ca o construcţie şubredă, bazată de ipocrizie, iar membrii săi par a fi paznicii tăcuţi ai unui mare secret.

· Farewell Herr Schwartz (R: Yael Reuveny, 2014,96‘, documentar): un film despre urmările unei decizii luate de un frate şi o soră în 1945: o întâlnire ratată, două familii şi trei generaţii.

· Nu mă uita/ Vergiss mein nicht (David Sieveking, 2012, 88‘, documentar) este povestea surprinsă cu umor şi emoţie a regizorului David Sieveking care urmăreste îngrijirea la domiciliu a mamei sale care suferă de boala Alzheimer. În această perioadă grea, întreaga familie are de-a face cu conflicte mocnite şi încearcă să găsesească noi resurse de solidaritate între ei.

· Hodorkovski/ Der Fall Chodorkowski (R: Cyril Tuschi, 2008-2011, 116‘, documentar) este o călătorie personală a lui Hodorkovski, cel mai bogat rus, care îl contestă pe preşedintele Putin. Filmul surprinde lupta titanilor care a început atunci când, avertizat de Putin să stea departe, Hodorkovski s-a întors în Rusia, ştiind că va fi închis.

„Zilele Filmului German au devenit o tradiţie a peisajului cultural bucureştean, anul acesta având loc a IX-a ediţie, în care vor fi prezentate filme artistice şi documentare recente, deosebite, care au găsit recunoaştere la festivaluri internaţionale. Programul de filme este îmbogăţit prin prezenţa invitaţiilor, regizori, producători, scenarişti şi actori din Germania, cu care publicul bucureştean va avea ocazia să intre în dialog după prezentarea filmelor lor.“ - Beate Köhler, Directoarea Goethe-Institut Bucureşti.

„Subiectele filmelor şi documentarelor din acest an combină căutarea apartenenţei, a modelelor de viaţă şi, mai ales, a modelelor familiale în Germania de azi şi în lume. Este tânără, îndrăzneaţă, are personalitate şi umor, este puternică şi inteligentă – cinematografia germană, la cel mai înalt nivel al său de performanţă! Filmele cuprinse în programului Zilelor Filmului German şi-au avut premiera în cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume şi reprezintă experienţe cinematografice de neratat. Acesta este şi motivul pentru care mi-am dorit să le împărtăşesc publicului bucureştean”, declară regizorul german de origine română Alexander Nanau, care a făcut selecţia filmelor de anul acesta.

Accesul la proiecţii se va face în baza biletelor cumpărate de la casa de bilete a cinematografului la preţul de 10 lei / bilet sau în baza abonamentelor de 28 lei / 4 intrări.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22