Pe aceeași temă
Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (ARIR), European Association for the Study of Religions (EASR), International Association for the History of Religions (IAHR)
Bucuresti, 19-23 septembrie 2006
Eveniment inclus în cadrul Anului Eliade, propus de Institutul Cultural Roman
Congresul european de istorie a religiilor de la Bucuresti constituie evenimentul international major pentru 2006 în evolutia acestei discipline. Reprezentata pe toate continentele, în majoritatea academiilor, în sute de universitati, organisme de cercetare si programe editoriale din întreaga lume, istoria religiilor este recunoscuta ca o disciplina umanista, a carei autonomie federatoare se nutreste din dialogul traditional si specific cu discipline precum: antropologia, arheologia, etnologia, filologia, filozofia, istoria ideilor, literatura comparata, orientalistica, sociologia sau teologia.
De la primul Congres international (Paris, 1900) la cel de la Amsterdam (1950), cand savantii - printre care si Mircea Eliade - au fondat International Association for the History of Religions, si pana la reuniunile de azi, congresele internationale au devenit o institutie indispensabila si în atatea randuri creatoare, care ritmeaza benefic viata comunitatilor de savanti. Pana de curand, în acest peisaj global Romania nu a fost reprezentata decat de personalitatile lui Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, aflate totdeauna, din nefericire, în contexte istorice adverse dorintei lor de a instaura studiul istoriei religiilor si în tara, cu excelenta, vizibilitatea si beneficiile diverse pe care le-a recoltat în culturile occidentale majore.
Fondata la Bucuresti în 1997 cu intentia ferma de a contribui la reconstructia disciplinei în Romania, Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (ARIR) editeaza revistele Archaeus, un periodic international de istorie a religiilor, si Studia Asiatica, un periodic similar de orientalistica. Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Istorie, a recunoscut deja excelenta acestor cercetari, publicatii si proiecte, prin fondarea, la initiativa ARIR, a unui Centru de Istorie a Religiilor (CIR), primul proiect universitar major în Universitate, dupa cursurile de istoria si filozofia religiilor sustinute de Mircea Eliade în 1933-1938. Prin ARIR, Romania a devenit în sfarsit membra în Asociatia Europeana (EASR, în 2001) si în Asociatia Internationala (IAHR, în 2005).
Urmatorul pas al cercetatorilor romani - un deziderat istoric - a fost, asadar, invitatia/propunerea de a organiza un Congres de istoria religiilor la Bucuresti. Publicatiile, proiectele de cercetare în desfasurare si participarea romaneasca la congresele de la Santander (EASR, septembrie 2004), Tokyo (IAHR, martie 2005), Turku/Abo (EASR, august 2005) si Philadelphia (American Academy of Religion, noiembrie 2005) au convins, deja, partenerii institutionali majori la nivel mondial ca acest lucru nu e numai dezirabil. Revirimentul post-1989 al istoriei religiilor în Estul european se va concretiza prin Congresul de la Bucuresti. El are deopotriva - premiera absoluta în istoria disciplinei pentru cea mai tanara tara membra - statutul de Congres european anual si pe acela de Conferinta speciala a IAHR.
Congresul beneficiaza de înaltul patronaj al presedintelui Romaniei, d-l Traian Basescu. Propusa de cercetatorii romani, acceptata de EASR si IAHR, urmand a fi analizata în suita a zece sesiuni specifice - tema Congresului este Istoria religioasa a Europei si Asiei în acord cu pozitia specifica a istoriei culturale moderne a Romaniei, precum si cu programul stiintific al celor doua periodice ale ARIR. Suntem în masura sa estimam deja ca vor fi prezenti la Bucuresti membrii board-urilor EASR si IAHR, peste 150 de savanti din peste 30 de tari din 4 continente, la care se vor adauga peste 20 de cercetatori romani. Personalitatile cele mai reprezentative în istoria religiilor azi au acceptat sa vina pentru prima data în Romania si sa sustina conferintele în plen.
In tara, ARIR a reunit un Comitet stiintific si de sprijin, reprezentativ la nivel national. Pe langa parteneriatele cu institutii academice de prima însemnatate, publice (precum Universitatea din Bucuresti) si private (precum Colegiul Noua Europa), Asociatia romana se bucura de sprijinul Institutului Cultural Roman, devenit principalul co-organizator roman al manifestarii, inclusa în cadrul programului general Anul Eliade (2006). Congresul european face parte, de asemenea, din cadrul programului guvernamental Anul Francofoniei, fiind atasat totodata manifestarilor conexe Sommet-ului mondial al francofoniei, prin generozitatea si sprijinul acordat de Agence Universitaire de la Francophonie în calitate de co-organizator extern. Congresul primeste astfel o structura stiintifica cu o redutabila acoperire francofona. Pentru publicarea Actelor Congresului (10 volume), ARIR a întreprins deja demersuri pentru o colaborare cu cea mai prestigioasa editura de profil, Brill Academic Publisher (Leiden-Boston-Köln).
Inainte de aderarea Romaniei la structurile UE, Bucurestiul are sansa - irealizabila cu douazeci de ani în urma si improbabila în urma cu un deceniu - de a deveni prima capitala din Estul european a prestigioasei discipline care este istoria religiilor.
Detalii privitoare la conditiile de participare se gasesc la: www.rahr.ro
Comitetul national de sprijin
• Petre Alexandrescu • Sorin Alexandrescu • Sorin Antohi • Teodor Baconsky • Paul Cernovodeanu • Andrei Cornea • Moshe Idel • Andrei Marga • Vlad Gh. Nistor • Andrei Oisteanu • Ioan Panzaru • Serban Papacostea • Horia-Roman Patapievici • Zoe Petre • Andrei Pippidi • Andrei Plesu • Mihai Razvan Ungureanu
Sesiunile congresului
1. Religie greaca si romana; 2. Crestinism si religii învecinate în Antichitatea tarzie; 3. Iudaism, crestinism, islam în Evul Mediu; 4. Religii iraniene; 5. Religii indiene; 6. Religie si modernitate; 7. Curente hermetice si esoterice în istoria religioasa europeana; 8. Receptia europeana a religiilor Asiei; 9. Interactiuni religioase între Vestul si Estul european; 10. Mircea Eliade si evolutiile în istoria religiilor (1986-2006).
Comitetul de organizare:
Eugen Ciurtin, Gabriela Cursaru, Mihail Neamtu, Andrei Oisteanu, Mihaela Timus