Congresul european de istorie a religiilor

Fara Autor | 04.04.2006

Pe aceeași temă

Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (ARIR), European Association for the Study of Religions (EASR), International Association for the History of Religions (IAHR)

Bucuresti, 19-23 septembrie 2006

Eveniment inclus în cadrul Anului Eliade, propus de Institutul Cultural Roman

 

Congresul european de istorie a religiilor de la Bu­cu­resti constituie evenimentul international major pentru 2006 în evolutia acestei discipline. Reprezentata pe toate continentele, în majoritatea academiilor, în sute de universitati, organisme de cercetare si programe edi­to­ria­le din întreaga lume, istoria religiilor este recunoscuta ca o disciplina umanista, a carei autonomie federatoare se nu­treste din dialogul traditional si specific cu discipline pre­cum: antropologia, arheologia, etnologia, filologia, fi­lo­zofia, istoria ideilor, literatura comparata, orientalistica, so­ciologia sau teologia.

De la primul Congres international (Paris, 1900) la cel de la Amsterdam (1950), cand savantii - printre care si Mircea Eliade - au fondat International Association for the History of Religions, si pana la reuniunile de azi, congresele internationale au devenit o institutie in­dis­pen­sabila si în atatea randuri creatoare, care ritmeaza be­ne­fic viata comunitatilor de savanti. Pana de curand, în acest peisaj global Romania nu a fost reprezentata decat de personalitatile lui Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, aflate totdeauna, din nefericire, în contexte istorice ad­ver­se dorintei lor de a instaura studiul istoriei religiilor si în tara, cu excelenta, vizibilitatea si beneficiile diverse pe care le-a recoltat în culturile occidentale majore.

Fondata la Bucuresti în 1997 cu intentia ferma de a con­tribui la reconstructia disciplinei în Romania, Asociatia Ro­mana de Istorie a Religiilor (ARIR) editeaza revistele Ar­chaeus, un periodic international de istorie a religiilor, si Studia Asiatica, un periodic similar de orientalistica. Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Istorie, a re­cunoscut deja excelenta acestor cercetari, publicatii si pro­iecte, prin fondarea, la initiativa ARIR, a unui Centru de Istorie a Religiilor (CIR), primul proiect universitar ma­jor în Universitate, dupa cursurile de istoria si filozofia re­ligiilor sustinute de Mircea Eliade în 1933-1938. Prin ARIR, Romania a devenit în sfarsit membra în Asociatia Eu­ropeana (EASR, în 2001) si în Asociatia Internationala (IAHR, în 2005).

Urmatorul pas al cercetatorilor romani - un deziderat istoric - a fost, asadar, invitatia/propunerea de a organiza un Congres de istoria religiilor la Bucuresti. Publicatiile, pro­iectele de cercetare în desfasurare si participarea ro­maneasca la congresele de la Santander (EASR, septembrie 2004), Tokyo (IAHR, martie 2005), Turku/Abo (EASR, august 2005) si Philadelphia (American Academy of Religion, noiembrie 2005) au convins, deja, par­tenerii institutionali majori la nivel mondial ca acest lucru nu e numai dezirabil. Revirimentul post-1989 al is­toriei religiilor în Estul european se va concretiza prin Congresul de la Bucuresti. El are deopotriva - premiera ab­soluta în istoria disciplinei pentru cea mai tanara tara membra - statutul de Congres european anual si pe acela de Conferinta speciala a IAHR.

Congresul beneficiaza de înaltul patronaj al pre­se­dintelui Romaniei, d-l Traian Basescu. Propusa de cercetatorii romani, acceptata de EASR si IAHR, urmand a fi analizata în suita a zece sesiuni specifice - tema Con­gresului este Istoria religioasa a Europei si Asiei în acord cu pozitia specifica a istoriei culturale moderne a Ro­maniei, precum si cu programul stiintific al celor doua pe­riodice ale ARIR. Suntem în masura sa estimam deja ca vor fi prezenti la Bucuresti membrii board-urilor EASR si IAHR, peste 150 de savanti din peste 30 de tari din 4 continente, la care se vor adauga peste 20 de cercetatori ro­mani. Personalitatile cele mai reprezentative în istoria re­ligiilor azi au acceptat sa vina pentru prima data în Ro­ma­nia si sa sustina conferintele în plen.

In tara, ARIR a reunit un Comitet stiintific si de sprijin, re­prezentativ la nivel national. Pe langa parteneriatele cu institutii academice de prima însemnatate, publice (precum Universitatea din Bucuresti) si private (pre­cum Colegiul Noua Europa), Asociatia romana se bu­cu­ra de sprijinul Institutului Cultural Roman, devenit prin­cipalul co-organizator roman al manifestarii, inclusa în cadrul programului general Anul Eliade (2006). Con­gre­sul european face parte, de asemenea, din cadrul pro­gra­mului guvernamental Anul Francofoniei, fiind atasat totodata manifestarilor conexe Sommet-ului mondial al fran­cofoniei, prin generozitatea si sprijinul acordat de Agence Universitaire de la Francophonie în calitate de co-organizator extern. Congresul primeste astfel o struc­tura stiintifica cu o redutabila acoperire francofona. Pentru publicarea Actelor Congresului (10 volume), ARIR a întreprins deja demersuri pentru o colaborare cu cea mai prestigioasa editura de profil, Brill Academic Publisher (Leiden-Boston-Köln).

Inainte de aderarea Romaniei la structurile UE, Bu­cu­restiul are sansa - irealizabila cu douazeci de ani în urma si improbabila în urma cu un deceniu - de a de­veni prima capitala din Estul european a prestigioasei dis­ci­pline care este istoria religiilor.

Detalii privitoare la conditiile de participare se gasesc la: www.rahr.ro

 

Comitetul national de sprijin

• Petre Alexandrescu • Sorin Alexandrescu • Sorin Antohi • Teodor Baconsky • Paul Cernovodeanu • Andrei Cornea • Moshe Idel • Andrei Marga • Vlad Gh. Nistor • Andrei Oisteanu • Ioan Panzaru • Serban Papacostea • Horia-Roman Patapievici • Zoe Petre • Andrei Pippidi • Andrei Plesu • Mihai Razvan Ungureanu

 

Sesiunile congresului

 1. Religie greaca si romana; 2. Crestinism si religii învecinate în Antichitatea tarzie; 3. Iudaism, crestinism, islam în Evul Mediu; 4. Religii iraniene; 5. Religii indiene; 6. Religie si modernitate; 7. Curente hermetice si esoterice în istoria religioasa europeana; 8. Receptia europeana a religiilor Asiei; 9. Interactiuni religioase între Vestul si Estul european; 10. Mircea Eliade si evolutiile în istoria religiilor (1986-2006).

 

Comitetul de organizare:

Eugen Ciurtin, Gabriela Cursaru, Mihail Neamtu, Andrei Oisteanu, Mihaela Timus

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22