Pe aceeași temă
Membrii Grupului pentru Dialog Social si redactia revistei 22 au fost invitati de Familia Regala sa participe joi, 12 ianuarie, la o receptie la Palatul Elisabeta. Cu aceasta ocazie, Majestatea Sa Regele Mihai I a rostit un discurs, in care a evidentiat rolul jucat de GDS in promovarea valorilor democratiei. La randul sau, Radu Filipescu, presedintele CA al GDS, a multumit Familiei Regale pentru invitatie.
Reproducem mai jos discursul Majestatii Sale Regelui Mihai I.
Doamnelor si Domnilor,
Va multumesc pentru prezenta voastra, astazi, la Palatul Elisabeta.
Am traversat impreuna ani complicati pentru tara noastra si pentru intregul continent. Am intrat in mileniul al treilea, ai carui primi ani au fost zbuciumati pentru intreaga lume si pentru poporul nostru.
In 1990, societatea romaneasca a intrat intr-o alta lume. Cateva generatii, nascute si crescute sau educate in comunism, s-au eliberat de opresiune, dar au devenit vulnerabile in fata noii societati care se nastea. In 1990, oamenii vizionari care se afla acum in fata mea au inteles acest lucru. Ei au inteles ca, peste noapte, o populatie dirijata si asistata a fost aruncata intr-o arena. Libera, dar arena. Grupul pentru Dialog Social si-a propus sa apere si sa promoveze valorile democratiei, libertatile si drepturile omului, intr-un timp in care nimeni nu le intelegea si urmarile propagandei isi faceau jocul lor social nefast.
Timp de multi ani de zile, pana in era NATO, unitatile militare si economice romanesti au pastrat in cladirile lor cel putin o incapere pe a carei usa era batut in cuie, ori inramat sub sticla, un afis pe care scria: “Sala de discutii”. Cuvantul dialog a fost poate esenta schimbarii sociale pe care Grupul pentru Dialog Social o propunea. Pentru ca, in dialog, oamenii mai intai asculta, nu doar aud, inteleg, nu doar asimileaza, si apoi se exprima, nu doar dicteaza. Dialogul este calea de la o societate constransa la una cu adevarat libera.
Grupul pentru Dialog Social nu doar a criticat problemele fundamentale ale societatii romanesti. A adus instrumente democratice care sa renasca un popor umilit. Ati folosit dialogul in dezbaterile voastre, cuvantul scris in revista Grupului, conectarea cu lumea - prin Internet si imagine.
Pe drumul inceput acum mai bine de 15 ani de tara noastra, relatia intre Familia Regala si voi a fost precum linia care insoteste acest drum european. Cateodata continua, cateodata intrerupta, uneori dubla, dar intotdeauna acolo.
Voi, cei care va aflati aici in aceasta seara, pastrati in voi elemente fundamentale europene. Integrarea noastra in Uniune nu este doar o negociere, ea nu are loc numai intre Bruxelles, Strasbourg si Bucuresti. Cresterea natiunii romane in viitoarea Europa unita depinde si de modul in care elitele noastre pot sa revitalizeze viata romaneasca. Aceasta inseamna ca trebuie sa cultivam dialogul, toleranta, argumentele pertinente, eficienta, politetea. Trebuie sa plantam din nou in solul tarii noastre aceste seminte ale progresului.
Increderea in noi si vitalitatea pe care partea noastra de continent poate sa o insufle Europei ma face sa va chem sa ne gandim impreuna la viitor si sa folosim toate calitatile pe care acest popor le poseda, in cel mai util, iscusit fel cu putinta.
Momentul european pe care il traversam nu trebuie ratat. Acum, cand statele puternice din Europa se intreaba cum va arata continentul nostru, Romania nu trebuie sa fie un semn de intrebare in plus. Tara noastra trebuie sa reprezinte o certitudine, un castig, o surpriza placuta pentru intreaga familie europeana.
Fortele care duc mai departe binele unei tari se instraineaza nu atunci cand nu mai au idealuri comune, ci cand nu mai au proiecte comune. Sunt convins ca toti cei care ati venit astazi la Palatul Elisabeta va doriti, la fel ca si noi, Familia Regala, o Romanie europeana, o tara stabila. Casa Regala este prezenta si activa in Romania si va indeamna sa lucram impreuna pentru o Romanie mai buna.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!