Pe aceeași temă
Vineri, 6 iulie, Grupul pentru Dialog Social (GDS)a organizat dezbaterea cu tema Independenţa justiţiei, între certitudine şi iluzie, moderată de Sorin Ioniţă. La discuţii au participat magistraţi, reprezentanţi ai ambasadelor străine la Bucureşti, ai unor instituţii publice şi ai unor ONG-uri, precum şi jurnalişti. Cu această ocazie, Premiul GDS pe 2011 i-a fost acordat procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar. Publicăm în continuare fragmente din această dezbatere.
MAGDA CÂRNECI (GDS):
GDS se implică activ în evenimentele din ultima vreme şi doreşte, conform statutului său, să ajute democraţia să supravieţuiască şi să se dezvolte. Au fost motive în ultima perioadă, chiar prea multe, care au pus în discuţie ceea ce noi înţelegem prin statul de drept. Vom încerca astăzi să dezbatem împreună un punct esenţial, anume justiţia.
Începem cu acordarea Premiului GDS pe 2011 domnului Daniel Morar, procurorul şef al DNA. Premiul GDS a fost acordat unor personalităţi importante civice şi culturale care s-au manifestat nu doar în domeniul lor profesional, ci şi în viaţa civică, pentru binele comun. Îl rog pe colegul meu Andrei Oişteanu să vorbească despre motivaţia care a dus la acordarea acestui premiu domnului Daniel Morar.
Încrederea în justiţie
ANDREI OIŞTEANU (GDS):
E greu să fac un Laudatio propriu-zis, nefiind de specialitate. Venind din zona universitară, sunt mai mult un cetăţean care priveşte spectacolul lumii în care justiţia joacă un rol atât de important. D-le Morar, cred că cel mai frumos Laudatio pe care l-aţi putea avea l-am văzut de curând la o manifestaţie în Piaţa Ateneului, unde un tânăr purta o pancartă făcută de mână pe care scria: „Apărăm DNA, apărăm Justiţia“. Sondajele de opinie arată că încrederea în justiţie, care era undeva foarte jos, a urcat în ultimele săptămâni pe un loc fruntaş. Brusc, oamenii au început să aibă încredere în funcţionarea independentă a justiţiei. Rolul dvs. în această schimbare de optică şi mentalitate e uriaş. Este principalul motiv al faptului că GDS, discutând despre mai multe personalităţi care în ultimul timp au marcat societatea românească, v-a ales pe dvs. Nu este întâmplător acest lucru. GDS a fost prima organizaţie civică care s-a născut în decembrie 1989, a cărei miză a fost întotdeauna lupta împotriva corupţiei. Sintagma „România curată“ s-a creat în această sală, alături de altele din aceeaşi familie: „Parlament curat“, „Guvernare curată“, „Universităţi curate“ etc. Pentru noi, justiţia a fost întotdeauna cea mai importantă miză. Preşedintele ţării era foarte încrezător în ceea ce priveşte ireversibilitatea procesului de reformă a justiţiei. Noi avem rezerve în această privinţă. Ne-ar plăcea să ne spulberaţi aceste rezerve. Ştim că un mecanism e greu de construit, dar uşor de stricat. Adam Michnik spunea că e uşor să faci dintr-un acvariu o ciorbă de peşte, dar e greu să faci din ciorba de peşte un acvariu. La noi, din păcate, asistăm la legi scrise pe genunchi, la abuzuri, în ultimele săptămâni, care arată o probabilitate ca justiţia să se dezechilibreze.
MAGDA CÂRNECI:
Iată ce scrie pe diploma pe care i-o înmânez d-lui Morar: „Premiul GDS se acordă d-lui Daniel Morar pentru modul în care, în pofida presiunilor politice, a asigurat eficienţa, independenţa şi imparţialitatea anchetelor de corupţie şi fraudă în dosarele cu politicieni şi alţi funcţionari publici“.
DANIEL MORAR (procuror şef al DNA):
Este primul premiu pe care îl primesc în România, în afara celor din şcoala primară, şi sunt mai mult decât onorat. Cunosc activitatea GDS de peste 20 de ani. Citesc revista 22, pe care o editează GDS, tot de 20 de ani, şi pot să spun că, în mare parte, această revistă, prin atitudinile ei, m-a format.
Pornind de la faptul că în aceşti ani de când conduc DNA am fost acuzat de multe lucruri, de la „comisar sovietic“, „omul lui Băsescu“ etc., vreau să vă spun că sunt un om cu profunde convingeri democratice şi n-aş face niciodată ceva ce încalcă legea sau morala. Ştiu că, atunci când aţi decis, au fost nominalizate şi alte persoane şi am citit articolele care au rezultat în urma dezbaterilor. Una dintre persoanele nominalizate a fost Regele Mihai al României şi a fost oarecum inhibant pentru mine să ştiu că s-a decis aşa. Situaţia este oarecum similară cu celălalt premiu pe care l-am primit în viaţa mea, altul decât premiile şcolare, în urmă cu patru ani, Premiul „Inspiraţia anului“, de la European Voice, unde persoanele nominalizate erau de un calibru la care eu nu îndrăznesc să mă gândesc. Vă mulţumesc încă o dată.
O luptă de durată
SORIN IONIŢĂ (GDS):
DNA şi d-l Daniel Morar au reuşit o performanţă extraordinară şi într-un fel bizară într-o ţară democratică – să facă Procuratura o instituţie populară, când Procuratura, în mod normal, ar trebui să fie o instituţie cu atât mai nepopulară, cu cât e mai eficientă. Dar mă întreb: nu cumva acesta este un aspect superficial? Nu cumva ea este populară, ca şi tot programul anticorupţie, doar pentru un strat destul de subţire de cetăţeni cu valori mai curând postmateriale, principiale, cărora le pasă de libertate? Lupta anticorupţie nu e un Jihad care se face în trei zile la televizor, ci durează mult, are dusuri şi întorsuri, suişuri şi coborâşuri, cere energie şi cere să te concentrezi ca să înţelegi nişte lucruri. De fapt, nu numai în parlament nu avem susţinere majoritară pentru aşa ceva, dar nu ştiu dacă o avem cumva în societatea românească. Ce putem face noi, societatea civilă din ce în ce mai hulită, ca să vă ajutăm în perioada următoare într-un mod foarte practic în a continua acest program? Apoi, este ireversibilă reforma în justiţie?
ANDREI CORNEA (GDS):
Îl felicit pe d-l Daniel Morar. Nu era premiu mai potrivit şi într-un moment mai potrivit de acordat decât acesta. Aproape toată lumea spune acum că statul de drept e important, dar una e să o spui şi alta e să acţionezi în acest spirit. Asta e diferenţa între d-l Morar şi alţii, chiar destui, şi cei care nu fac decât să o spună.
Revenind la întrebările care s-au pus, nu cred că s-a depăşit punctul de cotitură. Mă şi întreb dacă există vreo societate atât de fericită încât să fie absolut sigură. În general, democraţia liberală este o floare rară în istoria umanităţii. Despotismul este regula, fie că el este dictat de despotismul unuia, al câtorva sau chiar al majorităţii. Libertatea, statul de drept şi democraţia autentică sunt rarităţi şi trebuie apărate. Criza economică a produs unele răbufniri de naţionalism, de atitudini ostile imigranţilor, chiar şi în ţări foarte democratice, stabile din Europa, ce să mai spunem în cazul nostru! Aşa încât eu cred că trebuie să fim foarte vigilenţi, mai ales acum, şi cred că lupta asta va continua şi va dura mult. Trăim într-o Românie în mare parte preocupată de valori materialiste – locuri de muncă, salarii, traiul de zi cu zi, lucruri desigur esenţiale. Ceea ce nu se înţelege este că aceste lucruri nu depind numai de simplul mers al economiei eficiente, ci ţin şi de valorile celelalte, postmateraliste - statul de drept, legalitate, lege.
HORIA GEORGESCU (preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate – ANI):
Îl felicit pe d-l Morar, am avut şi am onoarea să-l cunosc şi să lucrez direct cu dumnealui şi asta îmi dă speranţe că nu suntem singuri, noi, cei care credem în anumite valori şi în statul de drept. Munca pe care a făcut-o d-l Morar a devenit un model şi pentru alte instituţii.
Trăim într-o perioadă foarte tulbure, multe lucruri sunt puse la îndoială. După cum vedem, nimic nu este ireversibil. Dar pentru asta trebuie să ne luptăm şi să ne facem datoria faţă de cetăţeni şi faţă de valorile în care credem. Cred că răul făcut în aceste zile este ireversibil. S-a dus o muncă de ani de zile şi, din această perspectivă, cred că reabilitarea în faţa lumii, nu numai în faţa cetăţenilor, va dura mult şi va fi un parcurs sinuos.
ONDINE GHERGUŢ (România liberă):
Aş vrea să compar două perioade: 1997-2000, cu Serviciul Anticorupţie din Parchetul General, condus de Ovidiu Buduşan, şi DNA de acum, precum şi instanţele de judecată din acea perioadă cu instanţele de acum. Ce a fost atunci? Atunci s-au făcut dosare – Bancorex, contrabanda – care au fost trimise în judecată. A venit anul 2001, când Adrian Năstase, în vizită la Parchetul General, a spus că procurorii trebuie arestaţi, a venit Rodica Stănoiu şi a spus „să îl arestăm pe Ovidiu Buduşan“, au fost daţi afară toţi, prigoniţi. Nicu Păcuraru a făcut infarct. Cristi Panait, dintre procurorii mai tineri, dar care credeau în valorile justiţiei, s-a sinucis, pentru că a fost obligat de Adrian Năstase să aresteze un procuror şi n-a vrut, pentru că acel procuror avea dreptate când a arestat un sponsor al PDS care făcea contrabandă. Ce avem acum? Un DNA puternic şi instanţele de la Înalta Curte, care au pronunţat condamnări, ceea ce în perioada ‘97-2000 nu aveam. Mai avem ANI, o instituţie foarte puternică, greu de desfiinţat, având în vedere că suntem membri UE. Cred că societatea civilă, ca şi instanţele de judecată, mai mult ca procurorii, pot opri abuzurile.
Oameni şi instituţii
DANIEL MORAR:
De regulă, mandatele procurorilor generali şi ale procurorilor şefi ai DNA nu se terminau. Eu am avut şansa să conduc instituţia 7 ani. Tocmai de aceea s-a putut face ceva. Tocmai de aceea activitatea noastră nu a fost doar un început, ci îmi place să cred că e deja o bucată semnificativă din realitate. La începutul activităţii mele la DNA am schimbat în mare parte procurorii. Cei care lucrează acum la DNA în proporţie de peste 80% sunt alţii decât cei care au lucrat în 2005. O parte au fost revocaţi de mine pentru ineficienţă, alţii au plecat de bunăvoie. La început erau discuţiile că nu sunt dosare mari. Au apărut şi dosare mari. Apoi, se spunea că nu vor fi condamnări. Au fost şi condamnări. În plus, se vorbea că nu sunt suficient de înalte persoanele trimise în judecată. Am ajuns să fie condamnate definitiv persoane de la cele mai înalte poziţii. Pot spune că s-a închis un cerc. Dar la întrebarea dacă acest lucru e reversibil nu pot să spun „categoric nu“. Nu poate fi ireversibil, dar acum depinde cât de greu se distruge o construcţie ca DNA sau ca justiţia, pentru că lucrurile au depăşit nivelul DNA, acum e vremea în care ne uităm la soluţiile pe care le dau judecătorii. Nu este ireversibil ceea ce s-a construit în aceşti ani, pentru că ceea ce s-a întâmplat până acum, şi nu mă refer la evenimentele din ultimele zile, ne arată că au existat încercări de a închide o asemenea instituţie. În 2005 - eu nu eram în DNA -, când PNA a luat o decizie de trimitere în judecată a unui parlamentar, a venit o decizie a Curţii Constituţionale care spunea „nu sunteţi constituţionali, nu e valabil dosarul vostru“. În 2006, după ce s-a schimbat legea şi l-am trimis noi în judecată din postura de DNA pe primul parlamentar, s-a schimbat din nou legea şi s-a spus: „sunteţi constituţionali, dar nu aveţi competenţa să instrumentaţi dosare cu parlamentari“. Noroc că preşedintele de atunci a restituit legea, noroc cu protestele societăţii civile şi reacţia Comisiei Europene. Deci au existat două tentative serioase de desfiinţare a acestei instituţii sau de luare a instrumentelor. Apoi a fost momentul 2007, când, peste noapte, un ministru cere revocarea din funcţie a unuia dintre procurorii performanţi din DNA, Doru Ţuluş, care a avut curajul să trimită în judecată dosare care, în cea mai mare parte, s-au finalizat cu soluţii de condamnare definitivă. Referindu-mă numai la anii 2005-2007, când nu se întâmpla nici pe departe ce se întâmplă acum la nivel de instrumentare sau de soluţii ale judecătorilor, clasa politică nu era împăcată cu ideea că se pot instrumenta astfel de dosare şi că membri ai ei pot ajunge în faţa instanţei sau pot fi condamnaţi.
Contează instituţiile, cu siguranţă, dar în primul rând contează oamenii. Instituţia asta a existat în România şi în 2005, oamenii erau tot acolo, aveau aceleaşi instrumente pe care le au procurorii DNA, iar rezultatele sunt cu totul şi cu totul diferite. Şi în 2005 erau instanţe de judecată, dar altele sunt soluţiile în 2012. Caracterul reversibil sau ireversibil este determinat de masa critică din magistratură – câţi judecători şi procurori sunt dispuşi ca, indiferent de presiunile care se exercită sau se vor exercita asupra lor, să nu cedeze. Sunt, cu siguranţă, mai mulţi decât în 2005, dar nu înseamnă că, dacă situaţia se va schimba radical, dacă va fi un asalt al clasei politice asupra magistraturii, aceste lucruri nu vor regresa. Pentru că una e să ai un şef, procuror şef, procuror general, preşedinte de instanţă, care te sprijină în ce faci, nu te critică atunci când începi o investigaţie periculoasă pentru oameni importanţi, şi alta e să ai un şef care încearcă să-ţi infirme actele, care nu e de acord cu ancheta ta sau care, fără să-ţi spună ceva, pur şi simplu te dezaprobă. Anchetele desfăşurate de procurorii anticorupţie în acest moment sunt foarte grele. Să nu credeţi că acei oameni au venit acolo cu un caracter de oţel, cu minte foarte puternică şi nu cedează nimic. Sunt foarte atenţi la ce scrie presa, foarte atenţi la ce spun inculpaţii, la ce spune societatea civilă. Sunt interesaţi de ecourile muncii lor, sunt foarte atenţi la ce se spune şi au nevoie, în aceste condiţii, de şefi care să le confirme atitudinile şi acţiunile atunci când sunt de confirmat şi care să fie exigenţi şi să le infirme când nu e cazul.
SORIN IONIŢĂ:
După 15 ani de concentrare pe instituţii, în care am fost învăţaţi că „nu contează oamenii, ci instituţiile“, am ajuns în acel punct, pe care îl ştiau clasicii, că până la urmă ai nevoie de virtute în instituţii. Cum punem ştacheta şi arătăm că suntem şi obiectivi în selectarea unor oameni care chiar sunt buni?
ANDREI CORNEA:
D-l Morar ar fi cel mai îndreptăţit să aleagă un succesor potrivit, care ar continua acest demers instituţional şi ar întări instituţia.
DANIEL MORAR:
Mi s-ar părea normal ca, în condiţiile în care, vrând-nevrând, va fi numit noul procuror şef al DNA, să fiu întrebat de către ministrul Justiţiei. N-am primit nicio întrebare. Mi s-ar părea normal să fiu întrebat, măcar cu titlu de recomandare cu privire la cine ar trebui să conducă DNA în continuare, pentru că, orice ar fi, cunosc cel mai bine această instituţie după 7 ani. Am înţeles că se fac demersuri să fie numiri, e absolut normal. Legea nu-l obligă pe ministrul Justiţiei, dar dacă vrei să menţii o instituţie la nişte parametri performanţi, e normal să-l întrebi pe predecesor, care oricum nu mai are ceva de pierdut, nu-şi mai poate menţine locul. Nu s-a întâmplat aşa ceva.
În urmă cu ani de zile, era o oarecare invidie pe faptul că inculpaţii îi înjurau, atacau, ameninţau numai pe procurori şi nu spuneau nimic de judecători. Ei, a venit vremea în care sunt atacaţi judecătorii, chiar şi cei ai Curţii Constituţionale. DNA este oarecum o instituţie imunizată la atacuri, la acuze, dar mă întreb dacă judecătorii vor rezista la aceste atacuri.
MIHAELA CIOCEA (judecător, Curtea de Apel Bucureşti):
Justiţia este atât de independentă cât de independenţi sunt magistraţii. Pentru că aceiaşi oameni pot avea virtuţi inegale, în funcţie de atmosfera generală. Eu am intrat în magistratură în ‘98 şi în 2000 brusc s-a schimbat atmosfera. Eram judecător undeva în Bucureşti şi ne trezeam că preşedinta tribunalului ne strângea pe toţi judecătorii într-o sală de judecată şi începea cu un ton autoritar să-şi exprime o nemulţumire despre felul în care era aplicată o anumită lege. Eram toţi educaţi după revoluţie şi intraţi în magistratură prin examen, nu prin recomandări, cum se intra înainte, şi un judecător tânăr a îndrăznit să-i citeze din lege: „d-na preşedintă, dacă-mi permiteţi, legea prevede aşa, deci nu putem face cum ziceţi dvs.“. „Ba se poate!“, a spus d-na preşedintă şi a bătut cu palma în masă: „Şi terminaţi cu obrăzniciile astea! Când eram ca voi eram mieluşel!“. Ăştia erau oamenii care până atunci acţionaseră aşa cum ştiau ei să citească legea şi dintr-o dată simţeau intimidarea. Cred că, dacă ar fi să-i punem pe judecători pe o axă, va fi într-o extremă totdeauna o minoritate care va încerca să reziste intimidărilor oricât de puternice şi la cealaltă extremă vor fi yesmani, indiferent cât de slabe vor fi intimidările. Dar între aceste extreme, marea masă a judecătorilor va fi întotdeauna influenţată.
Relaţia cu mass-media
ANDREI OIŞTEANU:
Câteodată, imaginea realităţii e mai puternică decât realitatea însăşi. Vorbesc acum de relaţia dvs. cu mass-media. Opinia publică nu are de unde să ştie ce faceţi dvs. Ea află de acest lucru prin mass-media. Dar aici apare o asimetrie strigătoare la cer. Când există un caz, avem un exces de informaţii, subiective, evident, şi abuz de zgomot: avocaţii şi clientul turuie ce vor în favoarea lor, inclusiv minciuni. Sigur, DNA mai dă câteodată un comunicat într-o limbă oficială şi seacă, care convinge doar nişte oameni instruiţi care ştiu să citească în spatele cuvintelor şi care se informează dincolo de aparenţe. Dar pentru marea masă a populaţiei, ceea ce spun avocaţii şi clienţii - că nu sunt probe, că totul e un abuz - sunt elementele care creează imaginea realităţii.
DANIEL MORAR:
Magistraţii au obligaţia de reţinere. Aş face faţă cu brio unui dialog cu ei, dar nu am voie să duc acest dialog. Am fost criticat de-a lungul acestor ani pentru faptul că am apărut prea mult în presă. Că am fost criticat de inculpaţi şi apărătorii lor e una, dar am fost criticat şi de către ministrul Justiţiei, spunându-mi-se că dau prea multe interviuri, merg prea mult la televizor şi mă pronunţ asupra unor chestiuni. Orice declaraţie a unui procuror sau judecător generează alte discuţii. Niciodată magistratul nu va putea folosi acelaşi instrumentar în dialogul pe care îl are. Trebuie să ne rezumăm la acele comunicate în limbă de lemn, care doar informează. N-avem ce să facem, pentru că atragem apoi condamnări ale statului român la CEDO pe subiectul antepronunţării. 90% din dosarele care merg în instanţă se finalizează cu soluţii definitive de condamnare, deci până la urmă se vede că toate acuzele pe care le aduc în faţa presei sunt nereale. Presa ne acuză pe noi că facem justiţie televizată, când ei stau cu camerele de luat vederi zilnic în faţa DNA. Îi înţelegem, îşi fac meseria, dar să nu ne acuze pe noi, că nu noi îi chemăm acolo.
Vreau să spun ceva vizavi de ce a povestit d-na judecător. S-a schimbat mentalitatea, judecătorii de acum nu mai sunt cum erau judecătorii de acum 20 de ani. Un magistrat a fost arestat pentru corupţie şi la un moment dat îi explică persoanei de la care a pretins bani că e foarte greu să negocieze soluţia pentru că membrii completului de judecată sunt, atenţie!, tineri.
Sistemul american
DAVID MORRIS (consilier politic la Ambasada SUA în România):
Privim cu admiraţie către realizările DNA şi ale lui Daniel Morar, care are o reputaţie excelentă în SUA şi în comunitatea internaţională.
S-a discutat aici despre importanţa instituţiilor versus importanţa oamenilor. Sunt importante amândouă elementele. Poţi avea cei mai buni oameni, dar, cu o instituţie slabă, sau viceversa, n-ai nimic, de fapt. E nevoie de indivizi curajoşi, fie că sunt magistraţi sau politicieni. În cei trei ani de când sunt aici am observat o creştere a curajului şi a integrităţii publice a judecătorilor. Aceştia au luat decizii curajoase, în ciuda criticilor şi a presiunilor publice la care au fost supuşi.
În privinţa comunicării procurorilor, acelaşi lucru se întâmplă şi în SUA. Acuzaţii şi apărătorii lor sunt liberi să spună ce vor, chiar dacă e sau nu adevărat. Judecătorii şi procurorii trebuie să păstreze tăcerea şi nu pot discuta cazul în public. În faţa societăţii, este, într-adevăr, o situaţie asimetrică, dar ea protejează, în mod ironic, drepturile acuzatului. După ce există o hotărâre judecătorească, procurorul poate să arate că a avut dreptate când a învinuit o persoană, dar până atunci, numai apărarea are dreptul la liberă exprimare. Ei sunt cetăţeni, pe când procurorii reprezintă statul şi nu au acest drept. E nedrept, dar acestea sunt regulile: acuzatul are avantajul prezumţiei de nevinovăţie.
SORIN IONIŢĂ:
Cum se face că în SUA putem vedea un congressman condamnat într-un an, pe când la noi procesele durează chiar şi opt ani?
DAVID MORRIS:
Răspunsul e simplu: sistemul are mai mulţi bani. Noi avem o instanţă preliminară în faţa căreia procurorul îşi prezintă cazul şi care decide începerea sau nu a procesului. Apoi, judecata nu se tergiversează: nu se spune „am terminat pentru azi, ne vedem peste trei luni“. Noi facem asta de 200 de ani şi am reuşit să îmbunătăţim sistemul, aşa că nu e corect pentru dumneavoastră să comparaţi situaţia din România cu cea din SUA.
Dosare cu oameni politici
BERTA POPESCU (Antena 3):
D-le Morar, ce părere aveţi despre afirmaţiile ministrului Justiţiei că în România s-ar face dosare la comandă politică?
DANIEL MORAR:
Nu sunt dosare politice, sunt dosare cu oameni politici. Asta face DNA: investighează oameni situaţi în cele mai înalte poziţii publice şi politice. Ştim toţi ce înseamnă un dosar politic. Cei care acuză, în general, sunt ei înşişi oameni politici, de regulă vin din partidul din care este şi persoana cercetată. Nu e nimic nou ce spune d-l ministru al Justiţiei. E destul de neplăcut pentru procurori, cum destul de neplăcute sunt şi afirmaţii de genul „procurorii care au instrumentat un anumit caz trebuie arestaţi“ sau solidarizarea cu persoane cercetate de justiţie. Nu se simt confortabil nici procurorii, nici judecătorii care judecă astfel de cazuri cu asemenea poziţii ale ministrului de Justiţie. Că vin asemenea acuze de la presă sau de la cei inculpaţi pot să înţeleg. Dar nu pot să înţeleg de la oamenii care au anumite responsabilităţi, mai ales în domeniul justiţiei.
TEODORA STANCIU (Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România – AZIR):
Încrederea în justiţie e o valoare uriaşă şi cred că în jurul ei se poate structura cu adevărat o societate. Românii au început să devină conştienţi de valoarea sa de câţiva ani încoace. Pentru momentul actual, când suntem practic într-o tensiune uriaşă, când ne e frică de faptul că justiţia ar putea să nu mai aibă continuitate în termenii în care a acţionat, manifestarea încrederii în mod vizibil este absolut necesară. Aveţi şi dvs. nevoie, cei care vă aflaţi în aceste instituţii, de un feedback din partea societăţii civile.
ONDINE GHERGUŢ:
Revoluţionarii spuneau că vor începe pichetări ale Înaltei Curţi, a DNA şi a Ministerului Justiţiei şi vor cere desfiinţarea DNA şi a ANI. Ce trebuie să facă societatea civilă?
DANIEL MORAR:
Nu trebuie să uitaţi că în acest moment în arest se află doi secretari de stat care au răspuns de problemele revoluţionarilor, care ani şi ani au emis şi au înnoit certificate de revoluţionar. Unul dintre aceştia este condamnat de instanţă la 5 ani închisoare, se află în executarea pedepsei, iar celălalt se află în arest preventiv. Aţi văzut cu ocazia mediatizării acelor cazuri ce sume imense de bani se vehiculează în asociaţiile de revoluţionari. Şi ca să fie clar că nu sunt dosare politice şi că au fost împărţiţi echitabil, unul aparţine unui partid şi celălalt secretar, altui partid.
Societatea civilă vigilentă
SORIN IONIŢĂ:
Întrebarea mea, pentru d-l Morar şi d-l Georgescu, este la ce să fim noi atenţi în toamnă, când veţi fi executaţi cu bugetul pe 2013. Fiindcă se poate eviscera o instituţie foarte uşor prin bugetul anual.
HORIA GEORGESCU:
Am avut o experienţă cu bugetul, când parte dintre cei verificaţi de noi făceau amendamente în plenul parlamentului prin care reduceau bugetul ANI. Până la urmă cu presiune externă s-a rezolvat, prin rectificări succesive de buget. Într-adevăr, activitatea unei instituţii poate fi foarte uşor afectată de reducerea bugetului şi eu aş avea emoţii şi la rectificarea din august. Totdeauna a funcţionat presiunea externă. Responsabilitatea politică n-a avut niciodată o manifestare expresă în parlament, raportat la instituţiile anticorupţie. Avem decizii definitive şi irevocabile date de ÎCCJ sau acte care au caracter definitiv ale ANI, după toate prevederile legale, şi observ cu consternare că s-a creat o nouă instanţă de recurs, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, ceea ce este foarte grav. Comisia juridică a dat un vot că deputaţii Andon şi Pâslaru nu sunt incompatibili, nici în conflict de interese. E fără precedent ca o decizie a ÎCCJ să fie invalidată în mod expres, cu vot covârşitor majoritar. Eu am văzut reacţii şi din partea societăţii civile, cu siguranţă vor mai fi şi cu siguranţă vor fi menţionate şi în Raportul Comisiei Europene care bate la uşă.Sunt parlamentarii din comisia juridică pentru care am constatat conflicte de interese, am sesizat Parchetul, avem sancţiuni administrative pentru care instanţele deja ne-au dat dreptate, şi ei votează în cauzele ANI, aşa cum şi alte persoane din parlament, fiind acuzate de corupţie, votează liniştite. Ceea ce este foarte grav.
DANIEL MORAR:
Trebuie să fiţi atenţi în perspectiva viitoarelor schimbări de la DNA şi Parchetul General. Să fiţi foarte atenţi la oamenii care sunt propuşi pentru o asemenea funcţie. Trebuie să aibă un CV, un background, să ştie carte. Oamenii care nu ştiu carte sunt vulnerabili în faţa colegilor lor, a subordonaţilor lor şi mai ales în faţa celor care sunt dispuşi să facă presiuni. În 2005, într-un raport al Comisiei Europene se reproşa tocmai faptul că cei care conduceau Ministerul Public au venit de niciunde, fără un background, fără un CV. Cred că ar fi bine să nu mai repetăm aceeaşi greşeală, sunt poziţii în care nu poate veni cineva ca să înveţe lucruri. Sigur că sunt diferite faţă de ce a făcut până acum, dar trebuie să fi făcut ceva, să aibă o activitate cât de cât comparabilă cu ce se întâmplă la DNA. Pot fi oameni din DNA, care ştiu exact ce se întâmplă.
Partenerii externi
HORAŢIU DUMBRAVĂ (Consiliul Superior al Magistraturii - CSM):
Dacă vă uitaţi în spaţiul public, toată lumea apără independenţa justiţiei. Aşa încât, la prima vedere, am putea spune că este un proces ireversibil. Uitându-ne însă la ce se întâmplă efectiv, la datele concrete, tare mi-e teamă că putem vorbi de o reversibilitate sau de o stagnare. Cred că ireversibilitatea va căpăta sens dacă MCV continuă în acest moment. Mai ales că avem o bătălie politică în acest an, în care justiţia din România are nevoie nu doar de parteneri interni, ci şi din afara ţării. Aceşti parteneri se numesc cancelariile europene şi mai ales Comisia Europeană, cu care noi avem de comun acord instituit acest mecanism. Avem nevoie de acest lucru şi sunt convins că sunt în asentimentul şi al ANI, care a primit ajutor din exterior, tocmai de la CE, pentru activitatea pe care o desfăşoară. Eu, ca membru al CSM, am o responsabilitate individuală, chiar constituţională în acest sens, nu pot să nu spun că parlamentul este obligat să pună în executare orice hotărâre judecătorească care îl vizează. Justiţia nu se termină cu hotărârea dată. Dacă nu e pusă în executare, n-are nici un sens hotărârea judecătorească.
LAURA ŞTEFAN (EXPERT FORUM):
Eu cred că societatea civilă trebuie să vorbească zilele astea. Ăsta e rolul nostru: nu putem ancheta pe nimeni, nu putem da decizii definitive, nu putem decide ce e constituţional şi ce nu, dar cred că avem datoria să ne apărăm instituţiile şi legile. Azi e vorba despre apărarea Constituţiei. Nimeni nu spune că nu trebuie să existe luptă politică, chiar dură, în care se folosesc toate armele, dar există o condiţie şi aceea este respectarea Constituţiei. O ţară stă sau pică odată cu Constituţia ei. Abuzurile pe care le vedem în ultima vreme merg până acolo încât anulează Constituţia României în aspectele ei importante. Vedem că se modifică, împotriva Constituţiei, legi care reglementează instituţii fundamentale ale statului prin OUG, vedem în ultimele zile lucruri şi mai grave, cum ar fi ameninţările la adresa unor judecători constituţionali. Reacţiile internaţionale sunt fără precedent. Cred că trebuie să rămânem fermi pe poziţie, indiferent de ce se va face ca să fim reduşi la tăcere, pentru că ăsta e rolul nostru, să spunem că regele e gol, atunci când regele e gol. În aceste zile apărăm justiţia, singura zonă unde au existat progrese semnificative în ultima perioadă. La rândul nostru, am avut momente în care am fost nemulţumiţi de decizii ale CCR sau ale unei alte instanţe. Dar de la a-ţi arăta nemulţumirea până a încălca o decizie a CCR este o cale foarte lungă.
Avem un guvern de jurişti care încalcă în fiecare zi legea fundamentală a ţării, făcându-se că nu ştiu asta. Aceste încălcări sunt foarte uşor de înţeles pentru un student la Drept în anul I. Ceea ce vreau să spun este mai degrabă un apel la societatea civilă să nu se teamă şi să vorbească, pentru că, dacă tăcem acum, cred că ne merităm soarta.
Apel la magistraţi
DANIEL MORAR:
Laura Ştefan făcea apel la societatea civilă, iar eu vreau să fac apel la magistraţi. Dacă procesul de acum din justiţie poate să fie reversibil sau nu, lucrurile se vor datora într-o oarecare măsură şi magistraţilor. Indiferent ce se va întâmpla cu cadrul legislativ, indiferent unde va muta legiuitorul vreodată competenţa de a cerceta parlamentari, magistraţi, miniştri, va fi undeva la procurori şi la judecători. Dacă peste tot în ţara asta sunt procurori care-şi fac treaba bine, nu au cum să evite legea. Pentru că pe toţi magistraţii, judecători şi procurori, nu-i poate anihila nimeni niciodată. Dacă se va întâmpla să ne întoarcem cu 10 ani în urmă, în mare ni s-ar putea datora şi nouă.
Pagini realizate de RĂZVAN BRĂILEANU