Pe aceeași temă
Premierul Tudose a declarat că a insistat în guvern ca doamnele Shhaideh și Plumb să nu demisioneze în urma punerii lor sub cercetare de către DNA după șase ore de CEx în care a susținut că, dacă cele două nu pleacă, își dă demisia. Ceea ce n-avea nici o noimă atunci și n-are nici acum. Tulburat și cu vocea tremurând de mânie, Dragnea i-a pretins președintelui Iohannis să nu își mai dea cu părerea despre PSD dacă nu are carnet de membru, ceea ce n-are de două ori sens, pentru că președintele, pe de o parte, nu poate fi membru de partid, iar pe de alta, este obligat să vorbească despre PSD, câtă vreme acesta rămâne principalul partid de guvernământ. Și exact despre calitatea de partid de guvernământ a PSD președintele Iohannis a făcut o declarație aparent contradictorie. Pe de o parte, a susținut, pe bună dreptate, că: „Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un guvern tehnocrat, care, la momentul acela, a fost o soluţie rezonabilă. Acum suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, n-are decât să performeze, să producă rezultate. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu-şi au rostul“. Pe de alta, a avertizat că: „Dacă va cădea și acest guvern, atunci cu siguranță va trebui să mă întreb extrem de serios dacă PSD mai poate să guverneze“. Or, dacă scoatem din calcul PNL, care nici nu poate și nici nu vrea să guverneze, atunci pare că președintele se contrazice în același paragraf. Ce se poate înțelege de aici? Alegerile anticipate sunt greu de provocat și nu le dorește nimeni niciodată. Nu le-a dorit nici Tăriceanu când Alianța D.A. avea peste 60% în sondaje, n-o să le accepte PSD, care are 51% numai în sondajele lui Pieleanu. Singura variantă în care vorbele președintelui ar avea cât de cât sens este că este dispus să testeze în parlament controlul pe care îl are Dragnea asupra majorității și să numească un premier provenit din PSD, precum Tudose, care să încerce să alcătuiască pe o majoritate mixtă PSD-PNL care să îl treacă pe linie moartă pe Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis
Această amenințare este singura variantă care pare suficient de plauzibilă încât să-l fi speriat pe Dragnea în asemenea măsură încât să-l determine să cedeze în fața lui Tudose și să renunțe la Sevil Shhaideh. Ca atare, este cea mai puternică armă pe care o are președintele în războiul cu Dragnea și, de aceea, are nevoie să își consolideze o formă oarecare de alianță cu Mihai Tudose. Strategic și tactic, Iohannis nu are de ales. Dragnea a dovedit pe parcursul întregului an că este capabil să declanșeze urgia în justiție, în economie, în finanțele țării și chiar în politica externă și de securitate, ceea ce face din îngrădirea și descurajarea lui prioritatea numărul unu. Pentru asta, Iohannis are nevoie de aliați mai consistenți decât o opoziție fără nicio putere și decât societatea civilă. Are nevoie de aliați în interiorul guvernării, iar singurul aliat viabil în acest moment este Tudose.
Premierul Mihai Tudose şi preşedintele Klaus Iohannis
În același acces de furie nestăpânită, Dragnea a declarat că i-a amorțit mâna de când stă cu ea întinsă la Iohannis și că de doi ani este deschis la dialog. Este o declarație pe care a mai făcut-o de -a lungul timpului în diferite forme, dar a avut întotdeauna grijă să nu spună niciodată pentru ce anume „stă cu mâna întinsă de doi ani“ și ce obiect ar trebui să aibă „dialogul“ cu președintele. Liderul PSD a lăsat însă de înțeles că dorește un armistițiu. Dragnea pare să creadă în propria propagandă, potrivit căreia el însuși și PSD sunt victimele unei conspirații la care participă serviciile secrete, ambasadele în frunte cu cea americană, ONG-urile „lui Soros“ și, bineînțeles, DNA și că centrul de comandă al acestei „vaste operațiuni“ se află la Cotroceni. Ce pare că și-a dorit Dragnea de la președinte este un acord prin care el primește mână liberă să guverneze cum poftește în impunitate, fără sabia procurorilor deasupra capului, dar fără să distrugă statul de drept și orientarea spre Vest. Acum, că s-a săturat să aștepte, urmează să declanșeze războiul. Dacă vrea să câștige acest război, Iohannis are nevoie ca întreaga putere executivă, adică guvernul condus de Tudose, să fie de partea sa.