2012 va fi anul miracolelor

Lidia Moise | 04.01.2012

În 2012, furtuna europeană ar putea împrăştia recesiune în marile economii ale continentului, cu efecte greu de bănuit asupra economiei româneşti.

SHARE 8

În 2012, furtuna europeană ar putea împrăştia recesiune în marile economii ale continentului, cu efecte greu de bănuit asupra economiei româneşti.

2011 a confirmat aşteptările. Ar fi trebuit să fie anul revirimentului economic al României şi lucrul ăsta s-a întâmplat. A fost un an relativ calm, de reconstrucţie, în care România a semnalizat partenerilor săi din Europa şi din restul lumii o stabilitate aşezată pe pilonii unui acord de precauţie semnat cu Troika finanţatoare - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Nu a fost însă un an suficient de spornic pentru românul obişnuit, care nu şi-a refăcut capacitatea de consum, ceea ce s-a reflectat într-un final şi în economie. Un cerc vicios în care angajatorii, fie ei de stat sau privaţi, n-au putut ridica salariile, iar oamenii s-au repliat tăind cheltuieli. Ca atare, creşterea economiei româ­neşti s-a bizuit aproape exclusiv pe export, deci pe consumul altora. În 2012, apetitul pentru consum al europenilor ar putea scădea dramatic, deoarece se anunţă un an dificil pentru Europa. Ne rămâne deci şansa de a stimula consumul intern, dacă vrem să avem şi în acest an o creştere a economiei. Va fi dificil, însă toată lumea aşteaptă o relaxare a fiscalităţii pe muncă, care s-ar putea produce în primăvara acestui an. Pentru guvern, gestul ar putea conta în jocul electoral, deoarece ar demonstra că nesfârşitele măsuri de austeritate au şi un final fericit.

Din păcate, România va rula în acest an un buget ambiţios, cu alte cuvinte, va avea un spaţiu minimalist pentru cheltuieli. Se va desfăşura sub ochii noştri o demonstraţie a acelei teorii economice potrivit căreia prudenţa şi austeritatea dau roade, adică stabilizează economiile. Stabilitatea unei economii este însă greu perceptibilă în buzunarele mulţimii. Ca atare, s-ar putea instala o oboseală a austerităţii, avertizează analiştii agenţiei de rating Moody’s. Un sentiment periculos în an electoral. Este previzibilă o euforie a promisiunilor de relansare a economiei, a ideilor curajoase care promit pomeni şi, în general, valuri de bani dirijaţi, teoretic, spre buzunarele votanţilor. Valul de promisiuni ar fi stins doar de duşul rece al destul de probabilei recesiuni din Vestul Europei.

Deci, din perspectiva generală a economiei, intrăm oarecum cu dreptul în 2012. Însă ne putem aştepta ca 2012 să fie anul miracolelor. Acel „annus mirabilis“ în care printr-un miracol lumea scapă aproape nevătămată din catastrofe. Ne pândesc pericole externe atât de mari, încât doar prudenţa nu ajută la mare lucru. Iar România, în an electoral, trebuie să livreze bunăstare şi stabilitate electoratului.
Investiţiile s-au subţiat în 2011 şi, teoretic, sunt şanse mari să încetinească şi în acest an. Motivele ar fi multiple. În primul rând, persistă temerea unei recesiuni prelungite sau, în cel mai bun caz, a unei stagnări a economiilor partenerilor noştri europeni. În această conjunctură mai degrabă emoţională, fluxul de bani care ar putea fi dirijat către investiţii îngheaţă. În al doilea rând, intrăm într-un an electoral în care evoluţiile din spaţiul politic creează incertitudini şi, în mod aproape tradiţional, investiţiile stagnează în această conjunctură. În plus, băncile europene vor avea un an dur, în care vor căuta ele bani pentru a-şi majora capitalurile. Este de aşteptat un adevărat război în piaţa bancară europeană, ale cărui bătălii se vor duce dur pentru repoziţionarea băncilor mai rezistente pe o piaţă nervoasă. În această atmosferă tensionată, băncile vor fi puţin dispuse să finanţeze proiecte de anvergură, ceea ce ar putea influenţa negativ apetitul companiilor mari pentru investiţii.

Cu toate acestea, România are şanse mari să absoarbă bani europeni într-un ritm alert şi să-şi amplifice investiţiile în infrastructură. În plus, are şansa de a atrage bani în proiectele sale energetice, fie prin vânzarea la bursă a unor pachete de acţiuni la Transgaz, Transelectrica şi Tarom. În ciuda promisiunilor de a continua programul de vânzare prin Bursă a unor ample pachete de acţiuni la mari companii de stat, incertitudinile spaţiului politic şi cele din mediul economic ar putea amâna din nou programul de privatizare. Totuşi, statul va avea nevoie de banii obţinuţi din aceste vânzări pentru a-şi controla deficitul fiscal, iar companiile vizate au nevoie de investitori. Dilema poate fi rezolvată prin acţiune, după modelul polonez, care s-a dovedit a fi un succes.

În 2012, cel puţin în prima jumătate a anului, ceea ce va conta va fi furtuna europeană, care ar putea împrăştia recesiune în marile economii ale continentului, cu efecte greu de bănuit asupra economiei româneşti. Va fi annus mirabilis. //

TAGS:

Comentarii 8

Sean - 01-10-2012

La chestia asta, citez..."Din păcate, România va rula în acest an un buget ambiţios...", pe vremuri i se zicea "plan mobilizator", toata lumea intelegand prin aceasta formula ceva irealizabil, eventual realizabil doar pe hartie. Sa traiti, bineee!

Răspunde

Caliman Eugen - 01-06-2012

D-na Lidia Moise, Cred ca a venit vremea sa initiati dezbaterea temei "reindustrializarii" Romaniei,tema de care se feresc ca de foc politicienii. Altfel se vor dezbate inca ani buni,teme generale sau colaterale situatiei economice nationale.Adica a se va dezbate, "nimic" ! Problema dezbaterii lipsei a 5 milioane de locuri de munca,lipsa oricarui program national de reindustrializare n-ar fi mai utila decit dezbaterea a ceeace se intimpla la modul general si de neevitat in Lume? "Roubini" ,analist de provincie.

Răspunde

lidia moise - 01-06-2012

Domnule Constantin, ideea de a alege acest titlu mi-a venit de la sintagma latineasc[, annus mirabilis, care a fost titlul unui poem scris de un poet englezz, John Dryden in 1667. Anul miracolelor era 1666. Atunci in Anglia fusese o epidemie cumplita de ciuma. A fost anul in care un incendiu a devastat Londra. Ideea poemului era ca printr-un miracol, o parte din Londra a fost salvata, ciuma a facut ravagii, dar o multime de oameni s-au salvat...deci ar exista intr-un an plin de catastrofe si punti de salvare. Intre altele fie zis in 1666 Newston, cares e adapostea la tara din cauza ciumei, a descoperit gravitatia...Probabil miracolele sunt lucruri simple...

Răspunde

M. Constantin - 01-05-2012

ARA -banuiesc ca e un nume propriu-, cred ca doamna Moise este ceva mai mult decat un comentator economic. In ce ma priveste am un oarecare resentiment, nu la adresa lui Mos Craciun, cat la recursul in revista 22 la presupuse miracole. Pur si simplu nu cred ca asta este in spiritul revistei. Numai bine va doresc, fara suparare.

Răspunde

ara - 01-05-2012

excelent comentariu, doamna Moise! echilibrat si onest. domnule M.C: inteleg ca dvs. doriti ca un comentator economic sa fie un soi de mos craciun cu tolba plina de vesti bune pe care sa vi le lase pe presul de la usa intr-o dimineata neguroasa. doar asa, fiindca e urit afara.

Răspunde

M. Constantin - 01-05-2012

Perspectiva nu era chiar atat de simpla nici cand 22 se vedea doar pe hartie. Imi aduc aminte bine ca citeam nu doar cu bunavointa ci si cu interes revista. Acum, fac un efort si ma pun in pielea cetateanului onest -gen Ion Vianu din "Amor intelectualis" bineinteles pastrind proportiile atit in privinta virstei cat si a operei. Ma gandesc la Dansul, la Tristetea acumulata dupa o viata dedicata binelui public chiar daca asta a presupus atitudini in raspar cu polica de sus si consecinte dureroase in plan personal . Imi place sa cred ca este foarte atent cand merge sa nu calce din greseala vreo nevertebrata. Pentru mine este gentlemenul roman autentic care si in privat isi sufla mucii in batista. Scuzati, prin urmare, comentariul care nu va priveste direct, fiind mai degraba o constatare la adresa atmosferei din redactie. Oricum, in context, prefer expectativa trista excesului de veselie lautareasca.

Răspunde

lidia moise - 01-05-2012

Din pacate perspectiva este atat de ambigua in economia europeana, as putea spune chiar mondiala, incat eu cred ca iti trebuie o nosanlanta izvorata din indiferenta ca sa fi mai precis. Ma intristeaza totusi observatia dumneavoastra.

Răspunde

M. Constantin - 01-04-2012

Bune, rele opiniile de antart din 22 bateau ceva mai departe in timp. De o bucata de vreme o tristete iremediabila pare sa se fi asternut peste condeiele redactiei. Comentarii tip cap/pajura, fara angajament bifeaza obligatia de subzistenta cotidiana in conditia tragica de a avea dreptate impotriva tuturor.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22