Banca Mondiala deplange tensiunile politice, dar face politica!

Ilie Serbanescu | 09.02.2007

Pe aceeași temă

Intr-un raport asupra statelor care au aderat in ultimii ani din centrul si estul Europei la  UE, expertii Bancii Mondiale fac consideratii de avut in vedere si asupra Romaniei. In majoritatea lor, acestea se articuleaza perfect pe realitatile economice si politice romanesti, fiind tot atatea avertismente in atentia responsabililor in domeniu de la Bucuresti.

 Cea mai importanta dintre concluziile  Bancii Mondiale asupra situatiei din Romania este probabil cea legata de impactul posibil al tensiunilor politice asupra evolutiilor economice. Mesajul Bancii Mondiale, transmis de economistul-sef al institutiei, Thomas Laursen, care a prezentat raportul, este nuantat si, tocmai prin acest fapt, pe deplin adecvat. Sectorul privat - a subliniat d-l Laursen - este cel care determina cresterea economica, iar acesta poate suporta volatilitatea politica daca nu are si alte implicatii.

In fond, aprecierea porneste de la realitatea pozitiva - consemnata in anii din urma - a relativei independentizari a economicului fata de politic. Pentru ca, evident, daca ar fi fost sa se fi luat dupa debandada politica ce a existat, economia ar fi stat rau de tot si nu ar fi cunoscut cresterea pe care a inregistrat-o.

 Dar, tot atat de evident, aceasta salutara "independenta" poate fi afectata, daca tensiunile politice incep sa agreseze economia. Vulnerabilitatea politica poate afecta cresterea economica - spune d-l Laursen - daca se prelungeste pe termen mediu si determina oprirea reformelor. Aici este si amenintarea tensiunilor politice care par a nu se mai sfarsi. Daca nu pe termen scurt, impactul negativ poate veni, pentru a prelua terminologia  Bancii Mondiale, "pe termen mediu".

De altfel, unele agentii internationale de rating, care fac nu numai fotografii ale situatiei existente, dar evalueaza si perspectiva in atentia investitorilor, au si blocat imbunatatiri ale gradului de risc pentru Romania, tocmai in asteptarea clarificarilor politice.

 La fel de pertinenta prin nuantari este analiza expertilor  Bancii Mondiale asupra tabloului macroeconomic cu care se prezinta Romania. Pentru expertii Bancii Mondiale, in Romania exista nu numai crestere economica si dezinflatie, dar si un supradimensionat si periculos deficit extern. Pentru expertii Bancii Mondiale, exista nu doar salarii, dar si aprecieri ale leului care nu se coreleaza cu cresterile de productivitate a muncii in economie. Pentru expertii Bancii Mondiale, creditul ipotecar poate fi incurajat, dar cel de consum ar trebui descurajat, deoarece au "componente interne" diferite: mai mare primul, mai mic al doilea, astfel incat comprimarea celui din urma ar aduce o limitare necesara a expansiunii consumului din import si, deci, a amenintatorului deficit extern.

 Contrasteaza insa, din pacate, cu aces te pertinente aprecieri cea referitoare la apelul, taxat drept "neobisnuit", al presedintelui Basescu pentru  "incetinirea procesului de privatizare in domeniul energiei pana la analizarea efectelor privatizarilor incheiate", fiind mentionata in mod expres referirea presedintelui la privatizarea producatorului de gaze naturale Romgaz, detinut de stat.

 Nemultumirea pe care  Banca Mondiala o lasa sa transpara in chestiune este cu totul si cu totul deplasata! Exact prin caracterul ei politic! Daca nu provine dintr-un fixism ideologic contraproductiv, atunci pozitia Bancii Mondiale nu poate fi decat suspectata ca face jocuri de interese ale unor mari companii private din domeniul energetic care vor sa puna mana pe Romgaz: poate tot asa, cam pe gratis, ca si pe Petrom si Distrigaz-uri!

 Pai, d-l Basescu nici n-a chemat la stoparea privatizarilor, ci la incetinirea lor si repornirea procesului dupa clarificarea circumstantelor in care au fost facute cele de pana acum. In ce priveste unele dintre aceste privatizari, exista deja instrumentate dosare penale, in care justitia urmeaza sa se pronunte. Ce ar vrea  Banca Mondiala: sa nu respectam tocmai ceea ce ne tot invata chiar Banca Mondiala, anume sa respectam institutia justitiei si sa combatem infractionalitatea?! Si, dincolo de aceasta, avand in vedere ca d-l Basescu n-a spus de fapt ce trebuia pana la capat - anume sa se blocheze privatizarile fara noima! -, ce ar vrea Banca Mondiala: sa instrainam fara absolut nici un rost exploatarea putinelor resurse pe care Romania le mai are la dispozitie din ceea ce le-a dat Dumnezeu romanilor? Atunci macar sa ne dea onor Banca Mondiala un exemplu in aceasta lume larga - la nivelul mondial de care se ocupa -, un singur exemplu de tara care isi instraineaza singura parghie energetica de care mai dispune. In orice caz, daca mai privatizam si Romgaz, nu o sa fim considerati in Europa altfel decat niste fraieri, intr-o perioada in care toti prin acest continent nu stiu ce sa mai faca sa depinda mai putin de gazul rusesc!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22