Pe aceeași temă
De cand cu criza asta de-i zice "imobiliara" - care nu e catusi de putin imobiliara, ci o criza a speculatiilor financiare, ca esenta a capitalismului -, prin Statele Unite se tot intampla lucruri care mai de care mai bizare. Bizare, indeosebi in raport cu rapaiturile de toba de prin aceasta tara, care nu mai pridideste sa se autoprezinte drept bastion al economiei de piata (market economy) si al corectitudinii politice (political correctness). Cu ceea ce se intampla prin SUA, capitalistii din capitalismul clientelar sau de cumetrie din Romania se pot inverzi de ciuda si, inspirandu-se din realitatile de peste Ocean, pot declansa un nou val, unul terminator, de jefuire cu acte in regula a statului roman si a populatiei de prin partea locului.
Dar sa vedem ce s-a mai intamplat prin SUA de cand cu criza. Mai intai au dat faliment niste oameni. Constatand ca, practic fara sa realizeze, li s-au cam dublat facturile pentru plata caselor contractate de la un an la altul, milioane de americani si-au trimis cheile la bancile care detineau ipotecile. Ce sa-i faci, asta-i capitalismul. Cine nu plateste... plateste! In faza urmatoare, problema s-a complicat rau! Bancile au incercat sa descurajeze primirea cheilor. Caci ce sa faca cu cheile?! Ele doreau bani, iar cu casele ce sa faca?! Sa se transforme in agentii imobiliare?! Si cui sa vanda casele, ca tot nu mai existau amatori?! Asa ca, una dupa alta, marile banci finantatoare au inceput sa piarda mii de miliarde de dolari. Capitalizarea lor bursiera a scazut cu 50-70%.
Si acesta era doar inceputul. Curand, criza a atins structurile de unde pornise de fapt putregaiul: tot felul de intermediari care speculau contractele si ipotecile, de nu se mai stia exact cine raspunde si de ce anume si, mai ales, care este nivelul indatorarii si cand este posibil ca supraintinderea corzii sa duca la o ruptura. Cand coarda s-a rupt, s-a constatat ceea ce se stia de fapt, dar nu se voia a se incrimina: ca nu niste credite ipotecare constituiau samburele problemei, ci un intreg angrenaj financiar scapat de sub control, din cauza speculatiilor care pierdusera de mult legatura cu tranzactiile din realitatea concreta. Criza din segmentul "subprime", care, dupa cum ii indica si numele, reprezinta un segment de risc, este o criza strict financiara, legata, ca si in alte domenii, de fortarea speculatiilor, de lichidarea separatiilor dintre activitatile diferitelor institutii financiare si de dereglementarea pietelor, iar, in particular, de sofisticarea financiara a produsului (in acest caz, aparent imobiliar) si implicarea mai multor intermediari in relatia clasica dintre imprumutator, dezvoltator si imprumutat (potentialul beneficiar), care au "depersonalizat" responsabilitatile si au amplificat distorsiunile prin camuflaje si intarzieri ale clarificarilor.
Din lumea intempestiva, dar fragila a speculatiilor, prima a cedat o banca unde speculatiile se pare ca se combinau cu actiuni murdare rau de tot: administratorii se serveau in ultima instanta de tranzactiile imobiliare sofisticate pentru a secatui in folos personal chiar banca in sine. "Bancarii" romani care au reusit sa puna pe butuci propriile banci - precum CreditBank, Dacia Felix sau Banca Internationala a Religiilor - au salivat probabil de placere, dar si de invidie!
Si, mai apoi, criza a ajuns la fondurile de investitii care preluau contributiile viitorilor posesori de locuinte si le speculau pe unde aveau ocazia. Si le speculau "à la hausse", adica in ideea ca preturile tot vor creste, pana cand adevaratii platitori (care erau totusi in majoritate niste salariati) n-au mai putut sa faca fata si preturile s-au oprit, iar roata a inceput sa se invarteasca inapoi. Giganticele fonduri de investitii, sa le zicem imobiliare - ambele cu nume din lumea animalelor lui Walt Disney (Freddy Mac si Fanny Mae) - au ajuns la ananghie, actiunile lor prabusindu-se cu peste 80%. A urmat insa marea lovitura. Statul american - aparatorul economiei de piata si garantul "corectitudinii politice" - a intervenit. Trezoreria americana s-a aratat gata sa cumpere actiuni FM&FM pentru a injecta bani in acestea. Pana si Congresul SUA a adoptat legi care, cu banii contribuabilului american, sa salveze "piata". Dar, vai!, FM&FM urmeaza sa fie salvate, si nu bietii ipotecati pacaliti.
Probabil, in Romania, parintii FNI sunt pur si simplu negri la fata ca n-au facut escrocheria cu pricina in America, si nu in Romania. Vasazica, se joaca la loterie banii colectati de la niste fraieri (sute de mii sau milioane, nu conteaza!), acestia sunt pierduti si intervine statul - evident, cu banii contribuabililor - sa salveze structura care a jucat pierzator, si nu pe pacaliti! Hai ca-i tare! Caci ce fac FM&FM?! Cumpara ipotecile de la bancile creditoare si le joaca pe bursa, oferindu-le spre vanzare unor investitori care n-au nicio legatura cu piata imobiliara, dar care isi asteapta castigul la scadenta din tranzactiile imobiliare. Daca pretul urca si tot urca, morisca merge. La prima fisura, insa, totul se prabuseste. Evident, doar cu FM&FM, fara a-i lua in considerare si pe alti intermediari, mai apar, deci, inca trei verigi peste cele necesare. Verigi care reprezinta insa cam jumatate din piata imobiliara estimata in SUA la 12 mii de miliarde dolari. Toate aceste verigi-parazit asteapta profituri de la bietul contractant de credite imobiliare. Jaf, domnule, in toata regula! Mai tare decat in Romania! In Romania, cei cu montajul escrocheriei FNI n-au patit nimic, dar statul a dat bani, cel putin in parte, pacalitilor. In America, se poate spune ca, intr-adevar, capitalismul este mai avansat...
Sa ma ierte Dumnezeu, dar asta cu ajutorarea FM&FM de catre stat este capitalism de cadou, care in Romania nu are drept corespondent decat SIF-urile, care, pe cand se numeau FPP-uri, au fost inzestrate cu capital de catre stat si acum se dau mari structuri capitaliste private.
Pai este "market economy" si "political correctness" ca unii sa faca boacana prin speculatii pe seama altora si sa fie salvati de catre stat, in timp ce tocmai cei pacaliti sa fie lasati sa achite nota de plata? Caci, la orice grad de sofisticare ajunge piata si instrumentul financiar, economia reala nu poate fi decat aceea care este si factura - asa cum dovedeste din plin criza zisa "imobiliara" din SUA - este platita tot de catre cei care au vehiculat ban real: bancile care au bagat mana in buzunar sa finanteze tranzactiile imobiliare si oamenii de rand care au angajat, din castigurile lor, ipotecile.