Cifrele statistice - un scandal de presa ce trebuia evitat

Ilie Serbanescu | 23.09.2002

Pe aceeași temă

Guvernul Nastase nu trebuia sa lase sa izbucneasca scandalul de presa privind cifrele statistice. Mai ales ca avea foarte putin de facut spre a-l preintampina!

In masura in care tarifele la energie - singurele preturi care cresc debordant, fiind impinse in sus programat prin insusi acordul convenit cu FMI -, sunt luate in considerare in statistici cu o pondere mica, departe de situatia reala, si deci cu o influenta subevaluata asupra indicelui general al preturilor, inflatia din statistici nu putea corespunde cu cea resimtita concret in buzunare. La un moment dat, incongruenta tot ar fi ajuns in discutia publica. Si daca institutia de profil sustine ca nu dispune de o modalitate de a adapta rapid grila de reprezentare a diferitelor preturi in cosul de calculatie a inflatiei, era de ajuns ca guvernul sa avertizeze asupra posibilelor sau potentialelor irelevante ale cifrelor pentru ca acestea sa nu apara ridicole.

Asa, insa, risca ceva mai grav: o criza de credibilitate a cifrelor statistice, fapt deosebit de inconvenabil, daca se extinde pe plan international.

Ce pozitii au organismele financiare internationale? Intrebarea se justifica pentru ca lucrurile nu se prezinta tocmai simplu, cum ar aparea la prima vedere.

Desigur, organismele financiare internationale nici nu pot fi "de acord" cu, dar nici nu pot contesta cifrele statistice ale unei tari! Organele abilitate dintr-o tara sunt singurele in masura sa colecteze datele pe baza carora sa se calculeze inflatia sau cresterea economica. Altcineva nici nu este indrituit, dar nici nu ar avea cum!

Asa ca, bune-rele, cifrele statistice furnizate de organele de specialitate nationale trebuie acceptate. Daca insa nu sunt reale, incep sa apara necorelari, nemaivorbind de lipsa de corespondenta cu realitatea, conditii in care isi pot pierde credibilitatea.

Organismele financiare internationale, precum si institute internationale de cercetari economice dispun de modele ale economiei romanesti, adica de tablouri schematice ale principalelor corelatii din economia romaneasca, prin care, in functie de schimbarile intervenite, pot simula miscarile acesteia. Din corelatii, aceste organisme si institute pot furniza evaluari proprii asupra cresterii economice sau inflatiei din Romania. Si pot face si previziuni.

Deja, folosind datele de baza ale politicilor economice din acordul cu FMI, asemenea evaluari vorbesc de o crestere economica de circa 3-4% si de o inflatie de aproximativ 25% in 2002, in ambele cazuri cifrele fiind mai nefavorabile decat cele reprezentand tintele guvernului.

Mai importante sunt insa interpretarile asupra cifrelor. Interpretarile FMI pot fi considerate deosebit de semnificative. Inflatia este in scadere, spune FMI, iar cresterea economica se consolideaza.

Interpretarile sunt de fapt mai bune decat cifrele. Faptul contrasteaza vadit cu situatia de acum cativa ani, cand, dimpotriva, interpretarile erau mai rele decat cifrele!

Explicatia este simpla. Atunci, cand economia cadea si iar cadea, si deci nereusita retetelor FMI era greu de negat, FMI era necrutator in interpretarea negativa a cifrelor, prezentandu-le ca o expresie a incapacitatii guvernului roman de a-i respecta retetele. Dupa ce, prin incalcarea acestor retete, guvernul Isarescu a reusit o relansare a economiei, FMI a asteptat putin si s-a repezit din nou asupra Romaniei cu respectivele retete. Si acum, atat timp cat economia mai rasufla, interpretarile sunt favorabile, FMI avand interesul sa arate ca aceste retete, adica propriile retete, dau rezultate.

Explicatia mai generala este insa politica. Si FMI, si alte organisme internationale fac si ele politica, desi se dau nevoie mare ca singurul lor ghid il constituie criteriile economice. Dupa 11 septembrie 2001, in contextul reasezarii prioritatilor strategice, Romania a intrat in zona de interese geopolitice americane. Si, dintr-o data, capata circumstante atenuante. Economic - credem ca si politic, dar nu discutam aici acest aspect! -, Romania este aceeasi cu cea de acum un an sau trei-patru ani, cand nu era in carti. Doar interpretarile asupra ei s-au schimbat de cand a intrat in carti. Atunci, tragica ei situatie economica era folosita ca un alibi pentru a explica de ce nu era in carti. Acum, intrucat a intrat politic in carti, situatia ei economica este interpretata, tocmai pentru a prezenta un alibi, ca fiind mai buna decat e! De data asta ar fi sa ne rugam tocmai ca Dumnezeu sa aduca si realitatea la nivelul interpretarilor si sa nu se intample, ca de obicei, cand, pana sa se schimbe realitatea, statisticile si interpretarile se dau ele dupa aceasta!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22