Pe aceeași temă
Este vulnerabil în timp, deoarece moneda unică europeană, controlată de o eficientă bancă centrală, este zăpăcită de un număr de 17 trezorerii, funcţionând sub bagheta a tot atâtea ministere de Finanţe. Dacă Grecia nu livrează rezultate, peste doi-trei ani ne putem pregăti pentru o nouă criză în care pieţele vor fi necruţătoare. Moneda unică şi-a revenit în faţa dolarului american încă dinainte de anunţul oficial privind adoptarea pachetului de ajutor pentru Grecia. Semnul că lucrurile s-au calmat
l-a dat însă aurul, care, după ce sărise pârleazul ridicat la 1.600 de dolari uncia, s-a retras sub această cotaţie, dar s-a păstrat într-o apropiere primejdioasă. Totuşi, mânuitorii de bani din Londra nu pot călări Marea Egee pe iaht deoarece în vara asta se anunţă o nouă furtună, care poate izbi City-ul dinspre Oceanul Atlantic. Nici nu s-a terminat încă episodul umplerii puşculiţei care va plăti operaţiunea de resuscitare a Greciei, că panica s-a reinstalat. Privirile s-au rostogolit către Washington, capitala federală a unor state care au o monedă unică, dirijată de un sistem de 12 bănci centrale, însă servită de o singură Trezorerie.
Aparent, politicienii de la Washington nu se înţeleg în chestiunea ridicării limitei actuale a datoriei Statelor Unite, fixată la nivelul de 14.300 de miliarde de dolari. Nu ar fi pentru prima oară în istoria financiară a Statelor Unite când limita datoriei ar fi mărită, însă aceste precedente s-au remarcat prin discreţie. De data asta însă, apropierea alegerilor prezidenţiale a aşezat cele două tabere în poziţii de război. În definitiv, această limită fixată nu face altceva decât să interzică Administraţiei să se împrumute mai mult pentru a-şi plăti facturile. După negocieri aprinse, democraţii şi republicanii au ajuns la concluzia că pot fi tăiate cheltuieli discreţionare ale Administraţiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, urmând ca alte 500 de miliarde de dolari să fie economisite din alte surse. Republicanii au plusat însă şi vor o reducere a facturii guvernamentale cu 2.000 de miliarde de dolari şi asta fără nicio majorare de taxe. În faţa spectacolului politic, agenţiile de evaluare financiară s-au dezmeticit, şi-au dat, în fine, seama că Statele Unite au un rating maxim, oarecum nemeritat, şi împrumută bani mai ieftin ca Germania.
Totuşi, dolarul este o monedă hârşâită în războaie, trecută prin depresii mari, roasă de febra înarmărilor din epoca Războiului Rece şi salvată de la o capitulare în faţa noii vedete, euro, de solidaritatea luptei împotriva terorismului, cu toate cheltuielile sale stimulative pentru economie. Dolarul are însă şi o responsabilitate imensă în lumea actuală. E monedă absolută de tezaurizare. Aurul, dar şi petrolul sunt preţuite în moneda verde. Atât preţul metalului galben, cât şi cel al aurului negru se mişcă în contrasens cu dolarul. O cădere a dolarului ar muta criza globală pe terenul, pervers, al inflaţiei. //
Citeste si despre: dolarul american, valoarea aurului, incapacitate de plata, risc sistemic, cheltuieli bugetare stimulative.