Pe aceeași temă
Daca justitie nu e, nici economie nu e! Aceasta formulare cu caracter de sententa apartine unui coleg mai tanar de la ziarul Adevarul, care, jurist fiind, a tintuit ca intr-un insectar, cu aceasta parafraza a vestitei "Daca dragoste nu e, nimic nu e", situatia reala din Romania. Ca justitie "nu e" din cauza absentei legilor adecvate sau din cauza nerespectarii ori chiar incalcarii lor n-are importanta, dupa cum n-are importanta nici faptul daca justitie "nu e" pentru ca intervine politicul sau pentru ca cei ce exercita actul de justitie sunt corupti ori incompetenti. Important cu adevarat este doar faptul ca justitia nu-si face simtita prezenta cum ar trebui si, din aceasta cauza, economia nu-si realizeaza functiile sociale si de dezvoltare.
Balciul politic in legatura cu cercetarea de catre justitie a unor parlamentari mi-a adus aminte de sententa cu pricina, pe care colegul meu mi-a spus-o mai de mult. Balci, pentru ca o reglementare stramba, aproape hazlie, lasa la dispozitia parlamentarilor decizia de a permite justitiei sa ancheteze colegi de-ai acestora in legatura cu fapte care n-au nici in clin, nici in maneca cu demnitatea lor publica. Pot fi tradatori de tara, pot fi corupti, pot comite chiar si infractiuni de drept comun, doar colegii lor parlamentari decid daca sa fie cercetati sau nu. De parca ar fi supraoameni, si nu ca noi, ceilalti! Neprimind aprobare de cercetare, doua dosare vizandu-i pe doi deputati au fost deja inchise. Scandalul provocat a facut ca, in cazul a doi senatori, sa se adopte o decizie contrara, de asigurare a continuarii cercetarilor de catre justitie. In aceste spete, pisica trece in ograda justitiei insesi. Se va vedea ce consistenta au dosarele instrumentate de procurori, indiferent de incriminari. Si ce vor hotari in ultima instanta judecatorii, care, vai!, in atatea cazuri infrang munca politistilor si procurorilor cu decizii care-i scot basma curata si pe cei mai vajnici infractori.
Nu mai departe in timp si spatiu, ci chiar in dosarele cu pricina, departamente ale aceluiasi segment al justitiei au ajuns sa se contrazica in dauna actului de justitie. DNA (care se ocupa cu coruptia) nu a gasit acte de coruptie - si a decis neinceperea urmaririi penale - in cazul celor instrumentati de catre DIICOT (care se ocupa cu cercetarea spalarii de bani si a crimei organizate) pentru tradare si subminarea economiei nationale, de parca s-ar gasi unii care tradeaza asa, de florile marului, si nu pentru niscai foloase necuvenite. Dupa scandalul provocat, decizia DNA a fost revocata si cercetarile vor continua (in legatura cu ce?!).
Si totusi, toate acestea sunt probleme de rangul doi, poate extrem de susceptibile de a face valva, dar nu de importanta majora in legatura cu faptul ca justitia "nu prea este" in Romania si cu impactul acestui fapt asupra economiei.
Exista cel putin trei fatete ale aceluiasi impact grav pentru economie, din cauza absentei justitiei. Insusi faptul ca in Romania exista o atat de putina economie sa zicem "oficiala", la o atat de multa economie subterana - cu toate efectele destabilizatoare ale unei asemenea stari de lucruri pentru bugetul public si securitatea sociala a fortei de munca - constituie integral produsul absentei justitiei. A unei justitii care, chiar daca exista "fizic", nu-si face treaba! Ca in Romania se fura anual din banul si avutul public cam 5-6 miliarde de euro si, in afara hotilor de gaini, nimeni practic nu este descoperit, investigat, judecat si condamnat reprezinta expresia poate cea mai pregnanta a incapacitatii si incompetentei justitiei, precum si a cardasiei unora dintre reprezentantii ei cu infractorii, cu infractorii atat cu sabie, cat si cu infractorii cu gulere albe! In sfarsit, daca eterna si fascinanta Romanie este o tara a coruptiei fara corupti, faptul se datoreaza integral justitiei. Ca si in celelalte cazuri, nici politicul nu este de vina in legatura cu coruptia fara corupti atat pe cat este justitia, prin neinterventionism si colaborationism deliberat.
Si apropo de impactul asupra economiei, sa nu ne miram ca unii ne sfideaza din masini si vile de lux, in timp ce nu exista autostrazi, sosele, apa curenta, canalizari, spitale, scoli, sali de spectacole, bazine de inot etc. etc.
Si poate cea mai grava este pozitia justitiei fata de exponentii capitalului strain (firme, indivizi), si nu dintr-un alt motiv, ci doar pentru ca acesta a preluat practic controlul intregii economii. Este de ajuns sa ai eticheta de strain si nimic nu te mai atinge: legi, reglementari, investigatii politienesti sau judiciare etc. Daca vreun strain - firma sau individ - o face insa prea de oaie, atunci fie nu se adopta nicio masura din "lipsa de probe", fie dosarul deschis este clasat din "motive procedurale", fie, la limita, inculpatul este facut scapat inainte de a fi judecat.
La adapostul acestei atitudini absurde, deranjante si umilitoare, firmele straine isi permit sa faca in Romania ceea ce in tarile lor de origine nici nu s-ar gandi sa faca - de la incalcari flagrante ale normelor concurentei la batai de joc la adresa consumatorilor - pentru ca nimeni din justitie nu le zice nici pas!