Economia romaneasca va resimti sever un razboi in Irak

Ilie Serbanescu | 10.03.2003

Pe aceeași temă

Asa cum era de anticipat, apartenenta la NATO va fi fost inaugurata intr-un fel sui generis, Romania trebuind sa fie prima care probeaza postura de furnizor in cadrul aranjamentului partenerial.

Desigur, Romania a fost cea care a cautat refugiul politic si militar pe care il ofera umbrela NATO, dar nu acum si nici intr-o perspectiva tangibila nu aparea sa se contureze vreo asemenea eventualitate de protectie.

In schimb, Romania va fi trebuit sa probeze lealitatea fata de SUA, cea de care a depins in ultima instanta invitarea de aderare la NATO, participand, dupa posibilitati si potrivit cererilor specifice de la Washington, la un razboi impotriva Irakului, daca si oricand acest razboi va fi fost declansat. Romania nu este nici Franta, nici Germania sa-si permita a infrunta SUA, chiar daca un razboi impotriva Irakului este o problema puternic controversata.

Faptul ca nu avea incotro nu inseamna ca o participare la acest razboi ar fi neaparat un lucru bun. Din punct de vedere economic, este, dimpotriva, exact ce-i mai lipsea Romaniei in starea in care se gaseste, cu o macrostabilizare fragila, cu o economie slaba competitiv si fara cheag. Chiar daca presedintele Iliescu considera ca Romania nu este in razboi si chiar daca eforturile financiare, sa le zicem nu de razboi, ci doar militare, implicate nu sunt prea importante. Oficial ar fi vorba doar de cateva milioane de dolari. De cat va fi vorba insa efectiv si pana la urma nu stie nimeni deocamdata, pentru ca nu se poate prevedea exact cat va dura razboiul american impotriva Irakului.

Evident, insa, nu efortul militar si financiar direct este cel care cantareste greu. Cele mai mari implicatii provin de la consecintele internationale ale razboiului. Si trebuie sa fim drepti, recunoscand ca acestea vor fi fost resimtite de Romania, indiferent daca participa sau nu la razboi.

Implicatiile mondiale ale acestuia se vor repercuta puternic asupra economiei romanesti, indeosebi prin intermediul pretului titeiului. Romania este dependenta destul de sever de importurile de petrol si deci vulnerabila la pretul acestuia. Si nu trebuie ignorat ca nici preturile la gazele naturale nu vor sta pe loc daca cele la petrol o vor lua razna, ceea ce va scumpi dramatic nota energetica la import pentru Romania, cu consecintele corespondente asupra economiei si populatiei, care si-asa abia fac fata tarifelor actuale la gaze, caldura si electricitate. Implicatia globala trebuie sa ia in considerare, in mod evident, efectul in lant pe care scumpirea purtatorilor de energie il va produce in directia cresterii preturilor tuturor celorlalte marfuri si servicii, care, toate, contin, intr-un fel sau altul, intr-o proportie sau alta, energie.

Tot evident, implicatiile concrete vor depinde de amploarea cresterilor de curs ale hidrocarburilor pe pietele internationale si de durata razboiului. Si sa nu uitam de tendintele recesive pe care scumpirea energiei le antreneaza la nivelul general al economiei mondiale, deci si pe pietele-debuseu ale exporturilor romanesti.

In ce priveste eventuala participare a Romaniei la o reconstructie a Irakului dupa razboi - context in care, se spune, Romania si-ar putea recupera creantele pe care le are in Irak (circa 1,7 miliarde dolari inca din timpul lui Ceausescu) -, aceasta constituie o poveste cu cocosul rosu! Experienta conflictelor internationale arata fara echivoc ca, in reconstructiile post-razboi, ajung sa fie implicate doar firme din tarile finantatoare, ceea ce nu poate fi cazul Romaniei. Si oricum, un Irak secatuit de dictatura si de prelungitul embargou si distrus in plus de un razboi nu va avea ca prioritate sa-si achite datoriile fata de Romania! Sa fim seriosi!

In schimb, Romania se poate astepta sa fie trecuta pe lista neagra a colaboratorilor “Satanei America” de catre fundamentalistii islamici si, desi nu are problemele unei Frante, unei Germanii sau unei Mari Britanii, intrucat nu gazduieste comunitati musulmane numeroase, riscul de a deveni tinta a unor acte teroriste exista si nu se stie pur si simplu ce capacitate de riposta detine in acest sens, caci a dovedit multiple vulnerabilitati, cu toate ca nu a prea trecut pana acum prin probe de foc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22