Pe aceeași temă
Fondul Monetar Internaţional a avansat miercuri o estimare mai optimistă a evoluţiei ecomiei globale în 2010, dar şi-a ponderat optimismul adăugând că recuperarea după cea mai severă criză de la al doilea război mondial va fi lentă şi cu mari diferenţe regionale.
In viziunea Fondului anul viitor economia lumii va creşte cu 2,5%, prognoză cu 0,2% mai bună decât cea anterioară, deoarece “condiţiile financiare s-au îmbunătăţit peste aşteptări datorită, în special, intervenţiei publice, iar ultimele informaţii sugerează că declinul activităţii economice a încetinit”.
Totuşi, de la o regiune la alta, apar diferenţe notabile privind ritmul moderării scăderii economice, ceea ce indică o stabilizare neuniformă şi o recuperare încetinită, a admis FMI în ultimul său raport Global Financial Stability.
Va fi ceva mai rău înainte de a fi bine, sugerează ultimul raport privind economiile lumii lansat de FMI, care şi-a corectat în scădere uşoară progoza privind anul 2009, pentru care stimează o contracţie cu 1,4%.
În ciuda acestor semne pozitive, economia globală nu a scăpat de recesiune, iar recuperarea va fi lentă, insistă FMI, deoarece sistemele financiare nu şi-au revenit, şi este de aşteptat că susţinerea banilor publici se va diminua treptat, iar în registru individual, gospodăriile din ţările afectate de căderea valorilor activelor se vor concentra pe economisire.
În paralel cu raportul FMI, liderii G8 au lăsat să se înţeleagă că vor continua să injecteze bani în economie, deoarece au ajuns la concluzia că revirimentul după recesiune este prea fragil şi trebuie susţinut.
Optimismul moderat al FMI privind economia globală nu acoperă însă şi zona euro, de a cărei revenire depinde evoluţia economiei româneşti. Dimpotrivă, estimează FMI, zona euro va fi lovită mai puternic de recesiune în acest an, contrar prognozelor din aprilie 2009. Astfel, spune FMI, economiile celor 16 state care au adoptat moneda euro se vor contracta cu 4,8%, scădere cu 0,6% mai accentuată faţă de progoza anterioară.
În esenţă, punctele de sprijin ale stabilităţii globale sunt China şi India, ale căror economii vor creşte în acest an cu 7,5% şi, respectiv, 5,4%, urmând ca în 2010 să-şi accelereze ritmul de creştere.
Raportul nu dă estimări punctuale privind evoluţia economiei româneşti, ci doar a celei din regiunea central şi est-europeană. Din noua evaluare a Fondului rezultă o înrăutăţire a situaţiei economiilor central ‘I est eruopene în aces an, contrabalansată însă de un reviriment uşor peste aşteptările anterioare în 2010. Prognoza actuală indică pentru 2009 o scădere în 2009 cu 5% a economiilor regiunii din care facem parte, în timp ce anul viitor se va înregistra o creştere cu 1% a economiilor zonei. Potrivit unor surse anonimei neconfirmate deocamdată Fondul şi-ar fi modificat în scădere estimarea sa privind evoluţia economiei româneşti.