Pe aceeași temă
Pentru a stigmatiza modul in care resimtea ca se desfasoara lucrurile pe vremea sa, poetul roman Martial spunea ca “si daca natura nu te-a inzestrat sa fii poet, indignarea te obliga oricum sa faci versuri” (“Sic natura negat, facit indignatio versus”). Indignarea si nimic altceva ajunge pentru a lua pozitie fata de forma in care, pana la urma, pare ca va fi implementata proiectata companie energetica nationala.
Am sustinut, inca de la anuntarea initiativei - inclusiv in paginile acestei reviste -, proiectul de infiintare a unei companii nationale energetice ca o reconstituire fericita a unei parghii puternice in mana statului roman pe piata poate cea mai importanta, cu rol strategic, cea a energiei, piata pe care, din cauza dezmembrarii RENEL - impusa Romaniei de Banca Mondiala -, statul a ajuns bataia de joc a tuturor celorlalti actori de pe piata, desi a ramas singurul producator de energie electrica. O parghie ce ar putea conta si in competitia pe plan regional, dupa exemplul altor RENEL-uri nedezmembrate, argument pe care a pedalat si guvernul Tariceanu, autorul initiativei. Dar - asa cum am spus de la inceput, caci vreun naiv nu eram - daca acest mini-RENEL urma sa se constituie doar pentru ca, prin “privatizari” bursiere sau alte manevre ulterioare, sa se deschida usa unor privati catre capitalul Hidroelectrica, producatorul de energie ieftina din Romania, in defavoarea unor interese publice, mai bine lucrurile ramaneau asa cum erau. Intre altele, punerea pe rol a proiectului era o ocazie minunata de a-i elimina pe “baietii destepti” - cum ii numea odata presedintele Basescu - care au ajuns sa confiste energia hidro produsa ieftin de o asemenea maniera incat proprietarul ei, poporul roman, nu mai are acces la aceasta. Dar, daca alti “baieti destepti” le vor lua locul in jefuirea societatii Hidroelectrica, mai bine proiectul guvernamental era aruncat la cos, adica acolo unde i-ar fi locul!
Acum, proiectului i s-a dat drumul sa intre pe rol. Or, ce se constata? Stupoare? Nu, mahnire, jena, indignare! Inainte de orice, constatarea este ca proiectul a fost pus pe rol de catre guvern la spartul targului, cand Executivul se afla pe ultima suta de metri si nu mai era timp de a asigura succesul proiectului in practica, prin punerea la punct a tuturor detaliilor. De ce n-a fost pus pe rol mai devreme, caci de atata timp s-a tot discutat de acesta? Sau, dimpotriva, de ce atata graba, in masura in care a durat atat de mult pregatirea, pentru o chestiune de o importanta atat de mare care se cuvenea a fi lasata in seama noului guvern, un guvern, daca nu mai bun, macar poate mai reprezentativ decat cel actual, care are o sustinere doar derizorie in parlament? Totul devine o suspiciune!
Iar suspiciunile cresc, constatand ca formula de punere pe rol este o ordonanta de urgenta, care-si face imediat efectele, dar intr-un moment in care parlamentul, din cauza apropiatei campanii electorale, isi incheie practic activitatea si nu poate nici discuta proiectul.
Mai mult, intr-un asemenea context, nici formula organizatorica aleasa nu este intamplatoare: ca entitate noua furnizoare de energie, compania creata nu este legata de obligatia de a vinde energia doar pe bursa, adica in mod transparent, putand s-o faca prin contracte comerciale confidentiale pentru destinatii prestabilite.
Deci, una peste alta, se adopta proiectul cand nimeni altcineva nu mai poate spune nimic, iar cand parlamentul va putea eventual respinge ordonanta de urgenta va fi deja prea tarziu: intre timp, contractele de preluare a energiei de la noua entitate se vor fi incheiat si vor ramane in vigoare, in calitate de contracte comerciale, chiar si daca, in cele din urma, ordonanta de constituire a companiei energetice nationale va fi anulata de catre parlament.
Si uite asa, energia electrica produsa ieftin in Romania va fi preluata in continuare de “baietii destepti”, aceiasi “baieti destepti” de pana acum sau altii noi, clienti politici directi ai cercurilor actualului guvern. Populatia, care, dupa insidioasa liberalizare a pietei energiei, a ajuns sa nu mai aiba acces la energia produsa ieftin - ce a fost confiscata prin contracte oneroase de catre “baieti destepti” - va ramane pe mai departe privata tocmai de energia care ar trebui sa-i apartina integral sau macar in proportia in care aceasta energie produsa ieftin contribuie la acoperirea consumului global de electricitate. Acces ce ar fi pe deplin indreptatit, pentru ca aceasta energie provine in masura covarsitoare din exploatari hidro, care se construiesc in amplasamente monopol natural si in urma unor amenajari costisitoare realizate prin eforturile materiale si umane ale populatiei din Romania. Oricum, este inadmisibil ca aceasta energie produsa ieftin din motive naturale sa nu mai ajunga tocmai la populatie, luand calea unor firme private sau chiar a exportului, in favoarea imbogatirii fara niciun merit a unor intermediari mai vechi sau mai noi.
Daca nu corectarea acestei nedreptati urmareste actuala companie nationala energetica, atunci care ii mai este rostul?! Este infiintata pentru perpetuarea unor “baieti destepti” sau pentru promovarea altora in locul celor vechi, pe seama aceleiasi jefuiri a populatiei?!
De altfel, unul dintre scopurile principale pentru care trebuia sa fie infiintata compania nationala era de a impune in piata un pret mediu realist, care este o necesitate rezultand din faptul ca, pe piata, este nevoie pentru acoperirea consumului atat de energia produsa ieftin, cat si de cea produsa scump. Energia hidro, cea nucleara si cea din surse termice nu pot fi in mod obiectiv concurentiale. Ca atare, singura solutie viabila era ca o companie nationala sa cupleze unitati de productie din zonele cu costuri net diferite. Reunirea intr-o entitate doar a producatorilor de energie ieftina este o ineptie pentru conditiile specifice ale pietei din Romania si este o scarbosenie, avand in vedere scopul clar al orientarii acesteia catre destinatii precise aflate desigur in cardasie clientelara cu alcatuitorii montajului. Compania nationala va produce megawatul ora cu 34 euro, in timp ce restul sistemului energetic o va face cu 56-58 euro. De costul de 34 de euro vor beneficia “alesii” din tara sau din afara, in timp ce populatia, care deja achita peste 50 euro megawatul, va plati 56-58 euro. Si, probabil, acesta este doar inceputul! Urmeaza, curand, curand, “privatizarea” companiei “nationale” energetice. Bineinteles, tot catre clienti politici! Campion regional? Doamne pazeste, doar un jefuitor national!