Pe aceeași temă
Producţia industrială a scăzut pentru a opta lună consecutiv şi în mai, din cauza reducerii comenzilor pentru export şi a cererii interne.
Ritmul scăderii producţiei industriale s-a atenuat însă faţă de luna precedentă, ba chiar, la o evaluare a datelor statistice brute, care nu ţine cont de sezonalitate şi de numărul de zile lucrate, se poate remarca a creştere cu 6,6%, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).
Este însă vorba deocamdată de un reviriment extrem de fragil al producţiei industriale, care a scăzut cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. ~n primul trimestru economia României s-a contractat cu 6,2%, ca efect al prăbuşirii consumului, care a scăzut cu 13,7%.
Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1% faţă de luna aprilie, în timp de producţia de enegie electrică, gaze, apă caldă şi industria extractivă au crescut cu 5,3% şi, respectiv 1,5%.
Industria prelucrătoare suferă din cauza reducerii comenzilor din ţările vest europene, fenomen care se reflectă şi în statistica exporturilor, care s-au redus cu 20% în primele cinci luni ale anului.
Pe de altă parte cererea internă s-a comprimat şi ea, nemaifiind susţinută de credite bancare. Economistul şef al ING Bank România avertizează că reducerea consumului este una din marile probleme ale economiei româneşti, deoarece gospodăriile ezită să se mai împrumute pentru a-şi finanţa cumpărăturile de bunuri de folosinţă îndelungată din cauza incertitudinii privind veniturile şi locurile de muncă.
Într-adevăr, vânzările de bunuri de larg consum au scăzut cu 12,3% faţă de anul anterior, pe fondul reducerii creditării pentru consum. Cifrele indică un comportament mai prudent al cumpărătorului român, care ezită chiar să-şi schimbe maşina în condiţiile programului Rabla sau să plece în vacanţă şi a rărit mesele la restaurant. Vânzările de autoturisme au scăzut cu 44% în mai, în timp ce vânzările restaurantelor, hotelurilor şi ale agenţiilor de turism s-au redus cu 13,9%.
Nici vânzările de îmbrăcăminte şi bunuri de larg consum nu au stat bine în luna mai, ceea ce ar putea reduce comenzile pentru industria de profil în lunile următoare. Vănzările articolelor de îmbrăcăminte şi bunurilor de larg consum au scăzut în mai cu 11,9%. Consumul de alimente s-a redus şi el în mai, însă ceva mai temperat, ceea ce a dus la scăderea cu 4,1% a vânzărilor.