Pe aceeași temă
Cele cateva fraze despre Romania pronuntate saptamana trecuta de premierul Vladimir Putin au starnit nedumerire la Bucuresti, printre comentatori si ziaristi, si nicio reactie la palatele Victoria si Cotroceni. Premierul Emil Boc, la insistentele ziaristilor, s-a limitat sa declare ca afirmatia lui Putin are legatura cu discutia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Rusiei si ca amanuntele acestei discutii nu pot fi deocamdata facute publice.
Pana cand vom afla "amanuntele" de la oficialii Romaniei, unele concluzii pot fi deja trase din lectura stenogramei discutiei lui Putin cu ziaristii straini, stenograma care poate fi citita pe site-ul guvernului Rusiei. (www.government.ru)
Corespondentul TVR la Moscova l-a intrebat pe Putin daca stie ca Romania se aprovizioneaza cu gaz prin firme intermediare, iar Bucurestiul incearca sa obtina livrari directe. "E posibil? (sa obtina livrari directe de la Gazprom - nota red.) si a doua intrebare - se are in vedere conectarea Romaniei la proiectul South Stream?"
V.V. Putin: "Da, nu suntem impotriva ca Romania sa participe la South Stream. Asta e prima. A doua, cea cu care ati inceput - companiile intermediare pe piata romaneasca. Presedintele Romaniei a pus aceasta problema in discutia cu mine. Suntem de acord sa trecem la relatii directe cu companiile de stat. Fiindca veni vorba, suntem de acord sa facem asta si in cazul ucrainean, suntem de acord sa semnam contract direct cu NAK (Naftogaz, companie de stat - n. red.) Ucraina (prin acordul din 2 octombrie 2008, semnat de Putin si Timosenko, s-a stipulat inlaturarea firmelor intermediare in relatiile dintre Gazprom si Ucraina - nota red.). Va spun acum un lucru surprinzator: mi s-a creat impresia ca nu ne dau voie sa facem asta pentru ca acele conditii care au fost puse - 250 dolari mia de metri cubi (acesta a fost pretul cerut de Gazprom la negocierile cu Naftogaz, purtate inainte de 30 decembrie - nota red.), NAK Ucraina a refuzat sa le semneze. Imediat au aparut intermediarii care au spus: «O sa semnam si totul se rezolva». Chiar asta imi permite sa vorbesc despre faptul ca situatia din Ucraina este prea de tot corupta (Putin dorea, probabil, sa spuna cu Ucraina este corupta - nota red.). Dar am pentru Romania o contraoferta pe care e greu s-o refuze. Transmiteti, va rog, presedintelui - intreaga cantitate anuala intrebuintata de Ucraina suntem gata s-o vindem companiei dumneavoastra de stat, iar voi insiva sa o si vindeti mai departe Ucrainei. Merge?"
L. Iurea (corespondent TVR - nota red.): "O sa transmitem."
V.V. Putin: "Notati."
Din raspunsul lui Putin, Bucurestiul poate trage urmatoarele concluzii: Rusia "nu este impotriva", adica este pentru participarea Romaniei la South Stream; Rusia accepta ca Gazprom sa incheie contracte directe cu firmele romanesti, fara intermediari.
"Contraoferta" lui Putin catre Basescu, atat de comentata in Romania, tine de umorul premierului rus, greu de inteles la Bucuresti. Ea nu denota o lipsa de respect fata de Romania sau fata de presedintele ei. Din contra, este o gluma care, spera premierul rus, va face placere urechilor romanilor, care ar putea, macar si pentru o noapte, sa se viseze stapani peste robinetul cu gaz pentru Ucraina. De ce Romania n-ar utiliza si ea "ciomagul gazului" la fel ca Rusia in relatia cu Ucraina? Doar are cateva dosare fierbinti in relatiile cu Ucraina. De fapt, multe dintre afirmatii lui Putin din acest paragraf au fost rostite pentru urechile Kievului. Chiar si "contraoferta" adresata lui Basescu era facuta pentru urechile lui Viktor Iuscenko, inainte de toate. Ea sugereaza ca Ucraina este prinsa in menghina romano-rusa. Cum a ajuns Putin la aceasta concluzie? Citind declaratiile neprietenoase ale lui Basescu la adresa Ucrainei.
Dar miza principala a referirii la Romania este participarea ei la South Stream. Moscova, sugereaza Putin, asteapta ca Bucurestiul sa ceara acest lucru. Discutii tehnice au avut loc in ultimele luni ale anului trecut la Moscova, intre Gazprom si firmele romanesti Romgaz si Transgaz. Cred ca Moscova a asteptat alegerile si formarea noului guvern. Odata guvernul Boc instalat, Putin vrea raspunsul. Rusia este interesata sa lege gazoductul de Romania, si nu de Bulgaria, macar si din ratiuni tehnice si de costuri. Pana acum, Romania s-a declarat ferma sustinatoare a proiectului european Nabucco, care ar trebui sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc, dar care se invarte in loc de 10 ani si oricum n-ar putea functiona fara gazul iranian. Romania are de ales intre un proiect european iluzoriu, Nabucco, si unul realizabil, dar rusesc, South Stream. Cum opinia publica este usor de manipulat agitand spectrul pericolului rusesc, este probabil ca Basescu fie va amana pana dupa alegerile din toamna raspunsul catre Putin, fie va refuza sa ceara participarea Romaniei la South Stream, repetand juramantul de credinta fata de Nabucco. Daca pentru alte tari participarea la South Stream nu impiedica si participarea la proiectul Nabucco, pentru Romania cele doua proiecte par sa se excluda.
Un lucru este, insa, clar. Prin participarea la South Stream, Romania n-ar face decat sa dea castig de cauza Rusiei, care tocmai asta doreste prin noul razboi al gazelor, sa convinga Europa ca gazoductele trebuie sa ocoleasca Ucraina, vecinul nesigur, care fura din conducte. Bucurestiul va fi cel mai probabil dispus sa participe la South Stream, cu argumentul ca, daca Romania nu va participa, oricum o va face Bulgaria, iar dependenta energetica a Europei fata de Rusia oricum va creste. Iar neparticiparea Romaniei la South Stream nu garanteaza realizarea Nabucco. In plus, consolidarea statalitatii Ucrainei si iesirea ei din sfera de influenta a Rusiei nu depind de participarea Romaniei la South Stream.
De altfel, Romania este in aceeasi masura ca Germania, Polonia, Ungaria si Austria indreptatita sa-si amenajeze relatii bilaterale pragmatice cu Federatia Rusa cu atat mai mult cu cat UE nu are o politica comuna fata de Rusia in complicatul dosar al energiei. Stat membru al NATO si al UE, importanta Romaniei ar creste daca va fi pusa si pe harta energetica a Europei. Chiar si prin Polonia, care numai iubitoare de rusi nu este, tranziteaza doua mari gazoducte, din care unul, Iamal-Europa, a fost construit, adevarat, cu ceva scandaluri de spionaj, in deceniul trecut. Iar cei care se tem ca prin participarea la South Stream Romania revine la o politica externa serpuitoare, la "jocul la doua capete", ar trebui sa nu mai lectureze intr-o grila antiruseasca parteneriatul special cu SUA, sa vada ca lumea evolueaza de la una unipolara spre multipolaritate, ca Rusia va deveni, insa nu se stie cat de repede, parte a Occidentului, ca Putin nu este etern in fruntea Rusiei si ca un gazoduct este o conducta prin care se tranziteaza gazul si nimic mai mult.
Sau poate ca politica externa agresiva a Rusiei din ultimii ani ii va impiedica pe multi sa faca o socoteala rationala costuri/beneficii de pe urma participarii, pe termen lung, a Romaniei la South Stream.