Pe aceeași temă
Dupa destula tevatura pentru subiectul in discutie, guvernul si sindicatele au batut palma in privinta sporirii salariului minim. Acesta va creste la 540 de lei lunar de la 1 octombrie si apoi la 600 de lei lunar de la 1 ianuarie 2009. Tevatura, pentru ca subiectul nu avea de ce sa iste controverse, in special si inainte de toate din perspectiva arhiinvocatului impact asupra cresterii inflatiei.
Partile convenisera deja de la inceputul anului ca salariul minim sa urce la 540 de lei lunar si disputa asupra conditiei de a exista cresteri acoperitoare in productivitatea muncii se ducea in jurul unui aspect cu totul neclarificat si in legatura cu care fiecare parte avea dreptatea ei pe un plan sau altul. Daca este luata ca reper productivitatea "globala" a muncii (la nivelul PIB), atunci exista loc mult pentru cresteri salariale, intrucat in domeniu, ca in orice tara bananiera si spre deosebire de tarile capitaliste mature din Vest, spre salarii se indreapta o mult mai mica parte din PIB, in detrimentul profiturilor care iau caimacul. Daca insa este luata ca reper productivitatea muncii din industrie, cea utilizata pana acum, sunt cam depasite posibilitatile de marire a salariilor in cazul in care se tine cont de cresterile de productivitate a muncii din ultimii doi ani, in timp ce in cazul luarii in considerare a cresterilor de productivitate a muncii la scara ultimului deceniu mai exista serioase rezerve pentru majorarea salariilor.
Daca se ia ca reper productivitatea muncii din industrie, care, ca nucleu al economiei reale, este izvorul productivitatii efective a muncii, resursele de crestere a salariilor sunt cam epuizate, desi este nedrept de a lega evolutia salariilor din atatea sectoare ale economiei de cea dintr-un sector ignorat, marginalizat si chiar desconsiderat in Romania de azi. Nu discutam de ce si cum, spunem doar din pacate! In schimb, daca se ia ca reper productivitatea zisa "globala" a muncii, adica pe ansamblul economiei, potentialul de crestere a salariilor este imens, pur si simplu pentru ca, din pacate, cresterea economica in Romania nu este obtinuta in sectorul real al economiei, ci in sectoare redistributive si speculative.
Problema este, avand in vedere realitatile economice actuale, toate aceste socoteli sunt lipsite de obiect. Desigur, cresterile de salarii au un posibil impact inflationist. Dar, in conditiile actuale, prin comparatie cu efectele creditarii fara noima si fara limita, nu reprezinta mai mult decat adaugarea unei biete lanterne intr-o camera deja iluminata de cateva zeci de becuri de 100 W. Trebuie spus clar! In Romania, presiunile inflationiste sunt imense - si cei ce se tem de ele, in frunte cu responsabilii Bancii Nationale, au motivatii cu totul si cu totul justificate -, dar acestea nu vin de la cresterile de salarii, ci de la masivele dezechilibre din economie, in frunte cu prapastia dintre consum si productie pe plan intern si cea dintre importuri si exporturi pe plan extern, ambele alimentate de cresterea aiuritoare a creditului de consum care involbureaza cererea agregata fara nicio acoperire corespunzatoare in productie. Daca productia ar tine cat de cat pasul cu cresterea cererii agregate, alimentata in mod provocator de expansiunea creditului, am avea o crestere economica sanatoasa si o economie care s-ar dezvolta. Si, oricum, n-ar exista probleme si indoieli. Asa insa, avem de a face cu o crestere economica total nesanatoasa, care nu duce la dezvoltare, ci la dezarticularea economiei si care are efecte cu atat mai negative, cu cat este mai alerta.
O crestere de genul celei convenite in salariul minim nu atrage absolut nicio noua presiune asupra cererii agregate in economie, pur si simplu pentru faptul ca extrem de putini sunt aceia care mai sunt platiti la nivelul salariului minim. Si chiar si cu efectele derivate ale cresterii convenite a salariului minim, impactul asupra cererii agregate - cea care determina presiunile inflationiste in conditiile neacoperirii ei intr-o proportie coplesitoare de catre productia interna - vor fi minime. Oricum, acestea apar pur si simplu derizorii in raport cu multiplicarea pe care o produce la nivelul cererii creditul, indeosebi si direct cel de consum. Numai intr-o luna - in iunie, luna pentru care exista ultime date -, creditul a adaugat peste un miliard de euro volumului cererii agregate. Problema nu este cresterea in sine a salariilor, ci multiplicarea pe care o face creditul la nivelul cererii agregate.
Probabil, realizand ridicolul refuzului de a accepta marirea salariului minim pe considerentul corelarii cu cresterile de productivitate a muncii (nu se stie cu care dintre acceptiunile productivitatii muncii!), guvernul a admis revendicarea sindicala, cu textul "patriotic" ca, in conditiile actuale ale deficitului de forta de munca, o sporire a salariului minim ar fi o necesitate pentru intoarcerea romanilor aflati la munca in strainatate. De parca acestia s-ar intoarce acasa stimulati de o sporire a salariului minim de la 500 de lei la 600 de lei lunar, cand s-au dus unde s-au dus pentru castiguri de cel putin 3.000-3.500 de lei echivalent. Dar, cu un asemenea argument, guvernul a iesit din stransoare, dand impresia ca admite cresterea salariului minim fara a desconsidera corelatia cu cresterea productivitatii muncii, ci doar decizand acest nou nivel salarial in numele unui comandament mai inalt.
Cu buza umflata ramane Banca Nationala. Aceasta, in lupta cu o inflatie care s-a reambalat puternic si continua sa se reambaleze, se agata cu disperare de corelatia cu cresterea productivitatii muncii pentru a descuraja orice cresteri salariale, la care a ajuns sa faca aproape o obsesie, considerandu-le principalele responsabile de presiunile inflationiste. Obsesia Bancii Nationale in legatura cu cresterile salariale a devenit aproape caraghioasa, in masura in care este exclus ca expertii institutiei sa nu realizeze ca, daca exista presiuni inflationiste - si exista realmente deosebit de puternice! -, acestea nu vin de la salarii, ci de la dezechilibrele din economie. Nu se poate ca intre consum si productie sa existe o prapastie, care este imensa (de 15-20% echivalent PIB), si sa nu ai presiuni inflationiste. Si nu se poate sa le combati, in conditiile in care consumul creste si iar creste pe baza expansiunii creditului, fata de care sporurile salariale apar ca un biet copilas!
Daca, pana la urma, PIB-ul nu este altceva decat salarii plus profituri, iar cresterile de PIB nu sunt altceva decat cresteri de salarii si cresteri de profituri, atunci - apropo de sustinerile BNR - de ce presiunile inflationiste ar proveni doar din cresterile nerezonabile de salarii, si nu si din cresterile nerezonabile de profituri?!