Top 100 sau "nu ma-ntreba de primul milion"!

Ilie Serbanescu | 25.11.2002

Pe aceeași temă

Revista Capital s-a lansat in temerara intreprindere de a intocmi un top al primilor 100 de bogati romani.

Intreprindere temerara, pentru ca alcatuirea unui asemenea clasament ridica dificultati serioase si risca, la prezentare, sa-i fie reprosate multiple irelevante. Revista si-a asumat insa dificultatile si riscurile si a publicat o ierarhie din care nu lipseste practic nici unul din numele sonore la care curiosii se asteptau si in care figureaza si nume mai putin cunoscute, dar probabil de notorietate pentru cei ce actioneaza in anumite domenii.

Desi se spune ca au fost folosite trei surse de informare, averile cu care sunt creditate diferite nume, precum si ierarhiile stabilite in conformitate cu aceste averi raman discutabile, in masura in care de baza au fost totusi declaratiile proprii, care au putut contine, din diverse interese, subevaluari sau, dimpotriva, exagerari.

Comentariile postpublicare au abundat. Si irelevanta principala a fost considerata cea legata de faptul obiectiv ca nu au putut fi depistati, in efectiv complet, baronii economiei subterane, al carei rulaj este cotat ca reprezentand o valoare echivaland cu circa 30-40% din cea a PIB-ului oficial romanesc. Ca o a doua nerelevanta care ar afecta clasamentul a fost mentionata neprecizarea componentelor averilor: valori mobiliare (adica actiuni), valori imobiliare, active industriale, terenuri, pamanturi agricole, conturi bancare etc.?

Dincolo de faptul ca nu au fost avute in vedere si pasivele, respectiv datorii la banci sau la bugetele publice. Pentru cei ce au luat insa clasamentul asa cum este, comentariul a fost aproape la unison: este vorba prevalent de nume care, in perioada tranzitiei, au tinut in presa cap de afis in asociere cu datorii neplatite, inginerii financiare, fraudari, falimentari, devalizari ale banului public.

In orice caz, celor care au gasit in publicarea acestui clasament un nou prilej de a plange pe umarul Romaniei agresate de hotii si escrocherii trebuia sa le fie clar ca nu aveau a se astepta la altceva de la un asemenea clasament.

Acest clasament nu putea fi decat o oglinda a tranzitiei pe care am trait-o si am vazut-o cu totii asa cum a fost. In 10-12 ani, pornindu-se de la mai nimic, nu se puteau face averi "morale", pentru ca pur si simplu nu era timp suficient de a se realiza acumulari de dimensiuni mari, la orice fel de rata de profit ar fi avuta in vedere. In scurt timp, nu este posibil sa se faca averi substantiale decat la marginea legii, exploatand absenta legii sau incalcand legea.

Actuala tranzitie este o trecere de la socialism la capitalism. Dar orice trecere spre capitalism - si aceasta de la socialism, ca si aceea de la feudalism - presupune acumulari de capital. Bietul Marx a numit aceasta perioada initiala foarte sugestiv: acumularea primitiva a capitalului si a asociat-o cu violenta, economica sau chiar fizica. Asa a fost in Anglia secolului XVII, in America sfarsitului de secol XVIII si inceputului de secol XIX. Nu putea fi altfel in Romania. Macar in Romania acumularea primitiva a capitalului s-a facut indeosebi tragandu-se tepe banului public. In Rusia s-a facut insa cu kalasnicovul. Si, se pare de aceea, tranzitia a durat in Rusia ceva mai putin. Acolo a fost varianta "hard". In Romania s-a derulat varianta "soft". Cu tepe trase fraierilor si mai ales banului public, intr-o deplina conlucrare cu cei ce l-au avut in administrare. Caci, vai, daca nu era aceasta colaborare, ramaneam fara miliardari, caci n-ar fi existat nici imbogatiti prin credite obtinute pentru a nu mai fi date inapoi, nici inginerii financiare in care statul a ramas de Popa Prostu’, nici minunati oameni de afaceri care prospera de fapt fie neplatindu-si impozitele la stat, fie pe seama comenzilor de stat dobandite politic in regim clientelar.

Probabil insa nici topurile cu bogatii americani chiar de la inceputul secolului XX nu aratau mai moral si mai onorant decat actualul top romanesc.

Comparatiile cu topurile occidentale actuale sunt insa complet lipsite de obiect, caci averile din tarile occidentale, aflate in capitalism de secole, au avut timpul sa se "moralizeze", in timp ce peste tot in lume, in America sau Rusia, in Kenya sau Romania, topurile de inceput de capitalism stau sub semnul sentintei atribuite unuia din primii magnati americani: "sa nu ma-ntrebi de primul milion!".

Daca vom mai trai, vom vedea cum va arata topul romanesc peste 10 ani. Ceva mai "scuturat", ceva mai "select"!
Miliardarii care vor fi rezistat isi vor fi moralizat capitalul. Dupa ce vor fi facut presiuni asupra politicienilor, pentru exact ceea ce acum miliardarii cauta sa evite, anume ca legi sa fie impuse spre a apara proprietatea de jaf si devalizare! Iar unii dintre miliardari isi vor fi scris deja legendele cum au pornit ei doar cu 100 de lei in urma cu vreo douazeci de ani, asa, prin 1990!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22