ANDREI OISTEANU: Manifestari rasiste pe stadioane

Bogdan Glavan | 14.09.2005

Pe aceeași temă

Cat de acuta credeti ca este problema rasismului pe stadioanele romanesti?
Cred ca este o problema serioasa. In ultimii ani, manifestarile xenofobe si rasiste au devenit foarte prezente pe stadioanele romanesti. Exemplele sunt destule, dar în buna masura ignorate de lumea sportului: la Bucuresti se scandeaza “Afara, afara / Cu ungurii din tara” atunci cand joaca hocheistii din Miercurea Ciuc, iar la Miercurea Ciuc se scandeaza “tiganii! tiganii!” atunci cand joaca hocheistii bucuresteni, pe stadioanele de fotbal se huiduie imnurile nationale ale echipelor oaspete sau se scandeaza remarce rasiste la adresa jucatorilor de culoare, se afiseaza bannere uriase cu texte de tipul “Un milion de ciori, o singura solutie: Antonescu” (meciul Dinamo- Rapid, 1998) sau se pune la difuzoarele stadionului cantecul “Tigane!” (meciul Steaua-Rapid, 2005). Siturile pe Internet ale galeriilor principalelor echipe de fotbal contin texte si imagini xenofobe si rasiste, unele foarte agresive, desprinse din retorica extremei drepte. Din pacate, marii sportivi romani, conducerile cluburilor, antrenorii, publicistii din presa sportiva, formatorii de opinie nu dau atentie acestei situatii care impune o sustinuta campanie publica de blamare si descurajare.
Care credeti ca sunt originile rasismului în cadrul galeriilor din Romania?
De regula, originea este cam aceeasi: “cei sapte ani de-acasa”. Cel mai adesea, aceasta “maladie a spiritului” este într-o stare latenta si pasiva, dar care poate fi usor activata. Cei “afectati” pot fi lesne manipulati de lideri politici ultranationalisti, fiind atrasi de partide politice de tip Noua Dreapta, Noua Generatie, Romania Mare etc. Grav este faptul ca tribunele stadioanelor au devenit un loc în care adolescenti si tineri inocenti pot fi contaminati cu morbul rasismului.
Este spatiul stadioanelor mai propice acestui tip de manifestari?
Da. Stadionul este o lupa care amplifica astfel de manifestari gregare. In primul rand, este vorba de o amplificare cantitativa: sloganuri (sau gesturi) nesabuite ale unor “sefi de galerie” sunt imediat si adesea inconstient preluate de zeci de mii de suporteri. Stadioanele de fotbal se umplu mai ales cu reprezentanti ai Romaniei “profunde”, la care mentalitatile xenofobe si rasiste sunt mai prezente. Este vorba si de o amplificare calitativa: fiind o atmosfera de sustinere fanatica a echipei, orice manifestare (de bucurie, dar si de ura) se radicalizeaza si devine extrema. De asemenea, ostilitatea fata de adversar, dorinta de a-l umili (specifica stadioanelor romanesti) favorizeaza aparitia manifestarilor rasiste si xenofobe. Cred ca gradul de (ne)civilizatie al unui popor se masoara cel mai usor în tribunele stadioanelor.
Credeti ca suporterii romani sunt mai rasisti decat restul europenilor?
Nu cred, dar nu am date ca sa încerc o analiza comparativa. Se stie ca astfel de manifestari sunt destul de uzuale si în tarile Europei Occidentale. Si acolo organizatiile de extrema dreapta îsi racoleaza membrii din randul football hooligans. Dar societatile cu democratii consolidate “digera” si amortizeaza mai usor acest tip de acte sociale maligne, trimitandu-le unde le e locul - la marginea spatiului public.
Cat de justa considerati ca este decizia UEFA în cazul manifestarilor rasiste de la meciul Steaua-Shelbourne?
Nu cred în teoria, acreditata de unii, ca asistam la “o conspiratie internationala” împotriva echipelor romanesti sau est-europene. Pentru motive similare, au primit sanctiuni similare (chiar mai dure) si mari echipe vest-europene (Real Madrid, Lazzio Roma, F.C. Bruges s.a.). Sanctiunea primita de Steaua îi va obliga pe suporteri (si pe conducatorii clubului, care nu sunt straini de astfel de fapte) sa fie mai atenti pe viitor. Va vorbeste un stelist dezamagit, caruia adesea îi e rusine ca e stelist. (A consemnat Cosmin Popan)

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22