CEZAR PREDA: Greii PDL se întorc. Baza partidului vrea comandanţii pe care-i ştie

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 03.04.2012

Pe aceeași temă

Reproşaţi actualei conduceri şi lui Emil Boc, în special, situaţia din partid. În mod concret, care sunt aceste reproşuri?
Întotdeauna când partidul are probleme – şi nu ascund că acum avem probleme –, leadershipul şi conducerea partidului este vinovată. Ce este mai grav e că la nivelul leadershipului nu s-a anticipat că lipsa de comunicare cu exteriorul are şi repercusiuni în interiorul partidului. Dacă nici în interior nu explicăm ca lumea, ajungi la aşa ceva. A fost o asumare a preşedintelui partidului că ştie ce are de făcut, că trebuie să avem încredere că lucrurile vor fi bine şi, iată, ne-am trezit acum că vorbim pe 7 voci, că fiecare trage în orice direcţie. Fac responsabilă conducerea, pentru că trebuie să ia o decizie: ori schimbă total strategia, şi schimbă felul de a fi şi de a conduce, ori face un pas lateral şi lasă o altă echipă, pe care nu trebuie neapărat să o ducă în zona instituţională. Pentru a conduce un partid îţi trebuie un profil foarte puternic.

Practic, îl acuzaţi pe Emil Boc şi întreaga conducere a partidului de lipsă de decizie, de lipsă de autoritate?
Nu reproşez nimic, spun şi analizez la rece ce s-a întâmplat. Este un alt mod de a conduce decât cel cu care am fost noi obişnuiţi, asta este marea problemă a partidului. Ca să rămân într-o zonă a concretului, aş vrea să mă dau exemplu pe mine. Între 2001 şi 2004, am fost secretar regional al acestui partid şi aveam 6 judeţe în răspundere. Traian Băsescu era preşedintele partidului. Noi eram într-o destructurare totală, ştiţi că PSD a dat ordin în 2001: „destructuraţi PD“. Nu era zi de la Dumnezeu să nu ne plece primari, preşedinţi de organizaţii, consilieri, iar eu eram tot timpul în maşină, indiferent că era dimineaţă sau 11 noaptea, eram la Constanţa, la Tulcea, la Brăila, la Galaţi, la Vrancea, pentru că trebuia să ţin organizaţia. Iată diferenţa, nu se punea problema pe vremea lui Traian Băsescu să aştept eu, ca lider al partidului, să-mi spună cineva unde trebuie să fiu. Asta e diferenţa, era altfel echipa.

 

Primarii
Nimic nu mă deranjează mai tare decât să considere cineva în această ţară că PDL se milogeşte pentru a primi ceva în prag de campanie. Nu. Primarii noştri sunt oameni mândri care au stat în opoziţie atâta timp, iar după ce au văzut cum liberalii, în noiembrie 2008, cheltuiau pe creioane şi pe artificii o mulţime de bani, ei s-au trezit timp de 4 ani deposedaţi de orice sumă pentru că ţara a fost la greu. Sunt nevoile comunităţilor, nu ale primarilor.

Caracterizaţi-mi situaţia de acum a partidului în câteva cuvinte.
Partidul este în situaţia în care, pentru prima dată după un an, a reacţionat violent la zguduirile care s-au produs. Reacţia violentă a venit din partea celor care ştiu partidul, îl iubesc şi au mai trăit situaţii de acest gen. Pentru că noii noştri colegi nu-şi dau seama, nu au un déjà vu, nu au această capacitate de a vedea în ce situaţie grea este partidul, dacă nu se mobilizează. Nu că n-ar vrea, dar nu ştiu cum e în criză. Şi dacă ai o anumită poziţie şi le spui: stai liniştit, ştiu ce am de făcut, acum mă duc şi rezolv problema, îţi zic: domne, dar eu am fost ales, terminaţi cu asta, voi, greii din anii ‘90, s-a terminat, nu mai sunt anii ‘90.

Sorin Frunzăverde a spus că este o diferenţă de opinii şi de viziune între el şi actuala conducere. Este valabil?
Sorin Frunzăverde era creştin-popular convins, cu tot ce înseamnă principiile de descentralizare, de familie, criticând aspru, chiar în timpul Convenţiei, liberalismul, lipsa unui stat minimal, lipsa unei economii sociale de piaţă, pe care liberalismul nu o are. Deci, din acest punct de vedere, justificările doctrinare ale lui Sorin Frunzăverde, cu tot respectul pentru pregătirea lui, nu sunt valabile. Legat de comunicarea cu conducerea partidului, păi, ce răspuns a fost ăla: „n-am vorbit cu Boc“? Poţi să-l suni. Poţi să spui: n-a vrut să vorbească cu mine. Dar el era prim-vicepreşedintele partidului, un om ales în congres. Fac o paranteză – sper să nu se supere Emil Boc pe mine –, în declaraţia domniei sale, cred că era supărat sau surescitat, a spus o chestiune care pe mine m-a durut cel mai tare din intervenţia sa, aceea că îi pare rău că a fost de acord să-l ia pe Sorin Frunzăverde prim-vicepreşedinte. Asta înseamnă că a aruncat tot congresul PDL în aer, înseamnă că acolo n-a fost congres, că acolo s-a decis la masa verde cine să fie preşedinte, cine să fie vicepreşedinte.

 

Corupţii
Între 2000-2004 corupţia era infinit mai mare ca acum, numai că era capacul pe oală. Din 2008, Traian Băsescu a luat capacele de pe tot ce înseamnă sistem judecătoresc şi procuratură. Le-a lăsat oalele şi le-a luat capacele. Şi faptul că au ieşit mulţi de la noi arată cât de mult corupe puterea, pentru că omul se schimbă după funcţie. Dacă nu schimbăm Legea electorală, există riscul ca în parlament să vină şi mai mulţi dintre aceştia.

Aţi făcut propunerea ca Vasile Blaga să fie şeful campaniei, să conducă de fapt partidul până după alegeri şi să nu aibă nici o legătură instituţională cu Biroul Permanent. Vi se pare fezabilă această formulă şi, mai ales, acceptabilă de către actuala conducere?
Această afirmaţie a mea este bazată pe ceea ce înseamnă statut şi organizare. În campaniile electorale nu mai conduce Biroul Permanent şi nici Colegiul Director, ci conduce echipa de campanie electorală. Şi Emil Boc ieri a spus: echipa e mare, toţi suntem aici: Videanu, Preda, Berceanu, toată lumea, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, asta e echipa. E şi Emil Boc. Acum depinde foarte mult de ce strategii de candidaturi avem până la sfârşit. Nu ştiu dacă Emil Boc va putea să rămână la pupitru în Bucureşti, dacă va candida la Cluj. Din punctul meu de vedere, lucrurile au fost rezolvate deja de preşedinte.

Această formulă pe care aţi enunţat-o pare mai mult una de preluare a puterii în partid. Este vorba de aşa ceva?
Nu. În primul rând, nu m-am gândit nici o secundă că această acţiune de forţă a întregului colectiv responsabil al PDL ar însemna o etapă în preluarea puterii. Să vă spun de ce. Vasile Blaga este om care niciodată nu s-a gândit să ia puterea altfel decât o permite statutul partidului. Nu ştiu dacă e vreunul în partid care să respecte statutul cum îl respectă Blaga. M-am gândit că fac o propunere, pe care văd că a şi acceptat-o Boc foarte rapid, care să ne unească după plecarea lui Frunzăverde. Uitaţi, a reapărut şi Videanu în forţă, Negoiţă şi-a anunţat candidatura, ţineţi minte că acum o lună zicea că nu. Au simţit nevoia să ajute partidul, toţi revin şi toată lumea se implică. Dar nu pentru a prelua puterea.

Totuşi, autoritatea lui Emil Boc e contestată în momentul de faţă.
Autoritatea lui Emil Boc e contestată de 2 ani, că de aia au vrut să facă o Convenţie să anuleze această contestare. Chiar faptul că a existat o echipă cu care s-a bătut, care a luat 40% din voturile Convenţiei, arată că el a avut o contestare. Şi acum este o contestare, dar, după părerea mea, nu există o masă critică pentru a face greşeala să încerci să schimbi puterea, să faci o lovitură de palat în partid, când mai avem 2 luni până la alegeri. Am transmis semnalele corecte, Emil Boc le-a recepţionat, s-a pliat pe ceea ce am spus noi, a mărit echipa de campanie şi a cerut pedeliştilor adevăraţi să vină lângă el. Emil Boc nu va mai fi singur.

A fost singur până acum?
Eu nu pot să-l învinuiesc pe Emil Boc că se consultă instituţional cu Biroul Permanent, acolo sunt colegi care şi-au luat votul democratic, că a fost aranjament, că i-a acceptat Emil Boc nu mai contează, sunt acolo. Eu nu-i suspectez că nu vor să facă sau vor să-l ţină pe Emil Boc încorsetat, nu, au toată bunăvoinţa, dar mulţi nu ştiu. Sper să înţeleagă că suntem o echipă şi nu ne interesează decât binele partidului. Va fi un colectiv mare, dar Blaga este unul dintre pionii principali, ca şi Videanu, care se pricepe al naibii de bine la campanie electorală.

 

Boc
Autoritatea lui Emil Boc e contestată de 2 ani, că de aia au vrut să facă o Convenţie să anuleze această contestare. Chiar faptul că a existat o echipă cu care s-a bătut, care a luat 40% din voturile Convenţiei, arată că el a avut o contestare. Şi acum este o contestare, dar, după părerea mea, nu există o masă critică pentru a face greşeala să încerci să schimbi puterea, să faci o lovitură de palat în partid, când mai avem 2 luni până la alegeri.

Credeţi că dacă se va concretiza această formulă, axată pe greii partidului, se vor opri plecările din partid?
Oamenii care se implică acum nu o fac pentru Emil Boc, ci din cauza presiunii care există în baza partidului şi în militanţii partidului. Ei au nevoie să vadă că în echipă sunt cei în care au crezut şi care au dus steagul. Ei nu se mişcă de pe loc cu arma în mână, dacă nu văd că sunt comandanţii pe care îi ştiau, nu unii care au săltat rapid de la locotenent la general maior şi despre care se întreabă: dacă dau o comandă greşită şi mă omoară?

De ce îl faceţi responsabil şi pe premierul Ungureanu de situaţia din partid?
Am să vă spun de ce. Când a venit ca prim-ministru, avea de gestionat un echilibru macro-economic, un deficit bugetar, nişte ţinte pe care el, cu literă de lege, va trebui să le respecte. Când a preluat această funcţie, a fost însă informat asupra faptului că resursele nu sunt asigurate în foarte multe primării din ţară, nu numai ale PDL, şi el ar fi trebuit să ia o decizie foarte rapidă. Nimic nu mă deranjează mai tare decât să considere cineva în această ţară că PDL se milogeşte pentru a primi ceva în prag de campanie. Nu. Primarii noştri sunt oameni mândri care au stat în opoziţie atâta timp, iar după ce au văzut cum liberalii, în noiembrie 2008, cheltuiau pe creioane şi pe artificii o mulţime de bani, ei s-au trezit timp de 4 ani deposedaţi de orice sumă pentru că ţara a fost la greu. Sunt nevoile comunităţilor, nu ale primarilor. Eu am datorii la şcoli adunate de când erau liberalii, am 4 miliarde, mi-au blocat conturile. Le-am făcut eu datoriile astea? Am făcut extinderi de iluminat electric în promisiunea, din 2008, a guvernului că va prevedea în Strategia Naţională de dezvoltare a electricităţii şi aceste extinderi. Dar cu ce să le fac eu ca primărie, dacă n-am resurse decât să plătesc salariile profesorilor? Am pe Ordonanţa 7, începută de liberali în 2007, de plătit aceste sume? Am! Am pe 577 de plătit? Da! Astea sunt lucruri reale, obligatorii. Dacă tu, guvern, laşi pe ultima sută de metri, cu 2 luni înainte de alegeri, şi de 4 săptămâni tot amâni o chestiune care trebuia făcută, o scoţi şi în zona publică, toţi primarii noştri zic: frate, noi nu mai primim un ban, eu n-am un chior, nu pot să încep nimic, nici măcar cu banii din primărie, că am conturile blocate. Asta este problema, nu mita electorală, că nu se îngraşă porcul în ajun, dar se eliberează nişte datorii pe care aceste localităţi le au.

Există o nemulţumire mare în partid faţă de această poziţie a premierului Ungureanu?
Există o mare nemulţumire a membrilor faţă de conducerea partidului, că ei n-au treabă cu premierul. Zic că era obligaţia conducerii să vorbească cu premierul. De-asta am zis că şi premierul este vinovat de situaţia din partid, dacă el îşi păstrează poziţia asta. Este un semnal pe care îl dau, am reflectat o stare de spirit ca s-o transmit şi primarilor mei că nu de Boc mai depinde acum să dea banii. Iar presiunea pe care am văzut acum că o invocă unii colegi, de fapt, nu este o presiune.

Dacă premierul Ungureanu nu va da curs acestor cereri?
Eu nu pot intra peste responsabilitatea premierului. Sunt un om politic care-mi dau seama că premierul are ţinte pe care trebuie să le respecte. Nu cred că vrea cineva să fie în pielea lui Ungureanu, dar eu am dat un semnal. Care e problema? Înseamnă că îi vreau răul lui Ungureanu? Eu l-am votat şi îl votez în continuare, dar îi transmit şi eu nişte mesaje. Nu mi-a plăcut cum a ieşit în presă chestiunea cu „aproape trântind uşa“. Aşa ceva nu iese din PDL. Eu nu ştiu cine îl consiliază pe d-l prim-ministru la imagine, dar trebuie să fim corecţi unii faţă de alţii. Sunt probleme, se pot certa, se pot lovi acolo, se pot înjura, treaba lor ce face premierul cu coaliţia, el o ţine pe-a lui, coaliţia pe-a ei, dar nu iese nicăieri. Pentru noi a fost cel mai urât semnalul că în acest moment ni se spune că noi nu mai conducem România. Primarii stau şi se uită: dar de ce să candidez la voi, ce, mai conduceţi voi? Asta nu e lucru de joacă, cu aşa ceva n-are dreptul să se joace nimeni. D-aia spun că, în general, partidul nu iartă chestiile astea. Am mai avut un caz, pe d-l Isărescu, în 2000. N-a ţinut cont de nimeni şi de nimic şi, când a îngropat, a îngropat.

Repet, dacă Ungureanu nu va ţine cont de aceste lucruri, care este riscul pentru el?
Deocamdată el nu are un risc generat de nemulţumirea primarilor. Toată nemulţumirea primarilor se va duce în scorul nostru electoral. Dânsul va fi susţinut, pentru că PDL nu-l susţine pentru banii primarilor, PDL îl susţine pentru angajamentele pe care le avem drept ţinte naţionale, de deficit bugetar şi toate ţintele macro-economice la care ne-am angajat. Dar partidul va suferi enorm. Dacă se va ajunge la concluzia că nu sunt bani, partidul va suferi electoral, fără discuţii, o spun aici, la dvs., fără rezerve.

Ungureanu
Eu nu pot intra peste responsabilitatea premierului. Îmi dau seama că premierul are ţinte pe care trebuie să le respecte. Nu cred că vrea cineva să fie în pielea lui Ungureanu, dar am dat un semnal. L-am votat şi îl votez în continuare, dar îi transmit şi nişte mesaje. Nu mi-a plăcut cum a ieşit în presă chestiunea cu „aproape trântind uşa“. Aşa ceva nu iese din PDL. Nu ştiu cine îl consiliază pe d-l prim-ministru la imagine, dar trebuie să fim corecţi unii faţă de alţii.

Şi dacă va suferi electoral, se va face o analiză a poziţiei lui Ungureanu după alegeri?
Eu nu merg aşa departe cu chestia asta... E un semnal.

Pentru că e un risc. Exact cum mi-aţi spus şi cu Isărescu.
Totdeauna există un risc când nominalizezi pe cineva, când votezi şi responsabilizezi pe cineva care nu-ţi cunoaşte familia. Totdeauna există un risc. Dar depinde acum de cum reuşim în primul rând să ţinem ţara în stabilitate şi cum putem să completăm ca nici partidele să nu fie, până la urmă, spulberate. Pentru că dacă suntem spulberaţi noi, nu trebuie să facem nicio analiză pe Ungureanu, dacă pierdem noi, nu mai are cine să-l susţină. Ca să fie foarte clar! Nu că n-am vrea. Cu cea mai mare dragoste îl susţinem, dar nu-l putem susţine decât dacă suntem majoritari, dacă avem forţă.

Şi bani.
Şi bani. Iar o înfrângere în vară are repercusiuni până în toamnă foarte mari. Asta e în a,b,c-ul oricărui partid, cine pierde în vară are probleme mari în toamnă, este semnalul pentru toamnă. Iar noi trebuie să câştigăm.

Există această imagine de partid corupt, vedem arestări, fugi, şpăgi de 1.200.000 de euro, tot felul de drăcovenii în ultima perioadă. Este această imagine justificată şi ce poate face PDL?
Pot să vă spun că suntem foarte aproape să nu trecem aceste examene. Puterea corupe. Noi nu am fost în viaţa noastră de partid la asemenea responsabilizare în România cum am fost în anii aceştia. Or, în aceşti ani, veniţi la putere pe lupta anticorupţie, cum a fost preşedintele, cum a fost Monica Macovei, ne-am trezit cu o percepţie îngrozitoare. Şi este cea mai mare ruşine a PDL că este asimilat la ora actuală cu un partid corupt şi toată lumea îl duce în zona PSD şi confundă corupţia endemică din 2000-2004 cu ceea ce se întâmplă acum. Numai că eu vă spun că între 2000-2004 corupţia era infinit mai mare ca acum, numai că era capacul pe oală. Din 2008, Traian Băsescu a luat capacele de pe tot ce înseamnă sistem judecătoresc şi procuratură. Le-a lăsat oalele şi le-a luat capacele. Şi faptul că au ieşit mulţi de la noi arată cât de mult corupe puterea, pentru că omul se schimbă după funcţie. Dacă nu schimbăm Legea electorală, există riscul ca în parlament să vină şi mai mulţi dintre aceştia.

Legea electorală în ce sens?
În sensul de a face un sistem electoral în aşa fel, încât să responsabilizeze partidele total. Vă spun că o vom schimba, pentru că presiunile societăţii sunt imense şi presiunile partidelor. Dacă nu o schimbăm acum, în 2012, până în toamnă, nu o mai schimbăm niciodată, pentru că sistemul se perverteşte.

Interviu cu CEZAR PREDA, deputat PDL, realizat de ANDREEA PORA

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22