LUDOVIC ORBAN: Intrarea lui Băsescu în cursa pentru Capitală va avea ca efect cert creşterea şanselor PSD

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 19.01.2016

La protestele generate de tragedia de la Colectiv s-a strigat din nou „aceeași mizerie“. De unde cre­deți că vine această percepție, care a dus pâ­nă la urmă la guvernul tehnocrat?

Pe aceeași temă


Această percepție a fost indusă, în special în me­dia, și de anumiți comunicatori. Între PNL și PSD a fost o diferență ca de la cer la pământ, în privința ati­tudinii față de justiție, PNL a susținut toate soli­ci­tările în parlament. Noi am fost cei care am introdus prima oară modificări în statutul partidului, prin ca­re cei care sunt în diferite faze ale procedurii penale suportă sancțiuni automat, fără niciun fel de alte de­cizii ale partidului. Noi nu ne-am apărat niciodată mem­brii care au fost cercetați pentru fapte de co­rup­ție. De asemenea, în ceea ce privește agenda pu­bli­cu­lui, noi am susținut alegerea în două tururi a pri­ma­rilor, am susținut foarte multe puncte prezente în re­vendicările oamenilor care au ieșit în stradă. Pro­ble­ma e că această diferență nu a putut să ne confere un potențial de creștere.

 

Poate și din cauza unei alte percepții: lipsa lea­dershipului, a reformei interne, incapacitatea de a atrage oameni noi în partid.

Am prezentat opiniei publice programul de gu­ver­nare. Eu zic că, până să pui oameni, mai importante sunt ideile și soluțiile pe care le are PNL. Dar este adevărat că nu am putut să generăm o formulă gu­vernamentală, și într-un fel este normal. Gândiți-vă că suntem rezultatul unei fuziuni între două partide care au avut o existență de sine stătătoare după re­vo­luție și care, în cea mai mare parte a timpului, după revoluție, au fost în opoziție unul față de celălalt, de multe ori într-o opoziție foarte dură. Este un balast de imagine pe care îl are PNL astăzi, fără discuție, din cauza prezenței unora dintre miniștrii care au participat la guvernarea Băsescu, că nu pot să-i spun guvernarea Băsescu-Boc. De asemenea, PNL a suferit pierderea multor lideri – Crin Antonescu, Popescu-Tăriceanu, Mircea Diaconu –, care con­tri­buiau la scorul și la buna percepție a partidului. Este evident că avem de suferit și din cauza unei anumite eterogenități în manifestarea publică, pe care o con­știentizăm și nu o negăm.

Miza localelor

În alegerile locale contează ce candidați ai. Sunt niște alegeri care depind în mare măsură de capacitatea noastră de a selecta din interiorul partidului candidați buni, iar acolo unde nu avem candidați suficient de competitivi și care să răspundă așteptărilor oamenilor, eventual să atragem în partid astfel de oameni cărora să le susținem candidatura.

Dar problema leadershipului?

E suficient să te uiți în cercetările sociologice și-ți dai seama că există această problemă. Dar ea nu poa­te fi rezolvată decât în cadrul unui congres, la care trebuie chemată toată baza partidului, congres care nu va avea loc decât după alegerile parlamentare din 2016, așa cum s-a stabilit în protocolul de fuziune, şi care va aduce o conducere unică, legitimată prin alegeri în interiorul partidului.

 

PNL e într-o situație ingrată, nici la putere, nici în opoziție, un fel de „fiul ploii“. Vă rog să-mi co­mentați această situație și soluțiile pe care le ve­deți pentru a o depăși.

În realitate, PNL nu este la guvernare. Actualul gu­vern nu are niciun ministru al PNL și nu are un pro­gram de guvernare care să fie al PNL. Nu avem oa­meni în niciun fel de structuri, nici la nivel se­cun­dar, nici la nivelul județelor, prin care în vreun fel să putem să influențăm actul de guvernare.

 

În schimb, PSD are.

PSD și UNPR și-au păstrat oamenii. Ritmul de de­politizare a managementului ministerelor, agen­ții­lor, companiilor de stat, a prefecturilor, a corpului funcționarilor publici este extrem de lent și nu știu dacă până la urmă guvernul Cioloș va urmări sis­te­matic acest proces de depolitizare.

 

PSD joacă la două capete, în parlament susține guvernul, însă face opoziţie mediatică, prin te­leviziunile de casă. Cum se va poziționa PNL?

PNL nu poate decât să încerce să influențeze gu­ver­nul, să încerce să inițieze proiecte de legi sau să ia po­ziții publice prin care să determine guvernul să fa­că lucruri necesare în societate. Eu, de exemplu, cred că e necesară modificarea Legii funcționarului pu­blic, prin care să fie depolitizat corpul func­țio­na­rilor pu­blici. Dacă guvernul va face lucrul ăsta, evi­dent că PSD va fi trecut automat în opoziție. Cred că trebuie schim­bați toți managerii de companii, toți se­cretarii de stat, toți prefecții care sunt numiți po­li­tic. Lucrurile astea, de asemenea, vor genera opo­zi­ția PSD. Dacă guvernul vine cu o Lege a salarizării care să stimu­le­ze performanța, care să creeze un sis­tem de com­pe­tiție onestă în administrația publică, de asemenea, va pune PSD pe picioarele de dinapoi. Noi suntem în mare măsură dependenți și de ce va vrea să facă acest guvern, pentru că, nefiind noi la guvernare, nu ne putem pune în practică ideile noas­tre de guvernare.

 

Vă avantajează actuala situaţie în perspectiva alegerilor? Veţi începe la un moment dat să fa­ceţi opoziţie la guvern?

Deocamdată, n-am avut motive să facem opoziție față de guvern și, după părerea mea, nici nu cred că vor apărea situații în care să fie necesar să facem opo­ziție față de acest guvern.

 

Toţi candidații au fost selectați după criteriile de integritate?

Niciunul dintre candidații care vor fi validați nu are niciun fel de problemă și respectă criteriile de integritate.

Conduceri unice

Noi am devansat deja calendarul de fuziune. La nivelul tuturor organizațiilor locale nu vor mai exista conduceri bicefale, ci unice, în care președinția fiecărei organizații locale să fie deținută de candidatul la primărie sau de o persoană propusă de acesta. Până la alegerile locale, vom avea în fiecare dintre cele 3.300 de localități conduceri unice.

 

Nici d-l Comarenco de la Galați, care e declarat în incompatibilitate de ANI, de exemplu?

Criteriul prevede existenţa unei hotărâri definitive legate de incompatibilitate... Păi, după sistemul ăs­ta, nici Klaus Iohannis n-ar fi putut să candideze, ANI îl declarase incompatibil. Cu toate astea, a can­di­dat și a câștigat alegerile prezidențiale și a câștigat și procesul. Nu totdeauna deciziile administrative ale ANI corespund legislației și lucrul ăsta s-a demonstrat.

 

Credeți că PSD va respecta criteriile lui de in­te­gritate?

PSD a venit cu criteriile de integritate din care ma­rea majoritate sunt copy-paste după criteriile noas­tre, care fuseseră date publicității. A venit mai mult la presiunea opiniei publice, ca să arate că și ei vor să se reformeze, să mimeze. În criteriile de in­te­gri­tate, PSD n-a introdus traseismul politic, ceea ce e semnificativ. E clară intenția lor de a se baza pe can­didați care au ștampila de traseism politic. Eu n-am încredere că PSD va respecta criteriile, pentru că ar însemna să renunțe la foarte mulți candidați bine po­ziționați. Dar e problema lor, nu a noastră.

 

Cum s-a ajuns la formula Bușoi – candidat pen­tru Primăria Capitalei, care a generat critici, iro­nii? Un personaj prost cotat în sondaje, mult sub scorul partidului.

Permiteți-mi să nu mă exprim. Eu mi-am depus candidatura, pentru că știu care este percepția mea în București, pentru că știu că eram o soluție foarte bună. Cei care au condus Bucureștiul până la ve­ni­rea lui Predoiu au luat decizia să fie propus candidat Cristian Bușoi.

PSD, joc parşiv

Dacă te uiți la modul în care televiziunea PSD se raportează la Iohannis, la guvern, îți dai seama că de fapt PSD este în opoziție și face un joc parșiv în care mimează susținerea pentru acest guvern, în timp ce toată media pe care o controlează demolează, literalmente, de dimineață până seara, imaginea guvernului, a miniștrilor și a președintelui Iohannis.

D-na Gorghiu şi d-l Bolojan au sugerat că nu e tocmai bă­tut în cuie...

Obiectivul PNL este clar de a câștiga Primăria Ca­pi­talei.

 

Dar dacă d-l Bușoi nu va crește în sondaje?

Vom vedea. Sunt convins că PNL, până la mo­men­tul depunerii candidaturilor, va avea grijă să se asi­gu­re că are cele mai mari șanse să câștige PMB.

 

Faceți, vă rog, o analiză a acestor alegeri în sce­nariul în care Traian Băsescu intră în cursă. Cum va fi avantajat sau dezavantajat PNL de aceas­tă candidatură?

Convingerea mea e că Traian Băsescu nu va intra în cursa pentru Primăria Capitalei, pentru că nu poa­te să câștige. Intrarea lui Băsescu va avea un singur efect cert: creșterea șanselor PSD. Dar nu cred că Bă­sescu, după ce a fost 10 ani președintele României, își poate permite să piardă. Pentru că, după opinia mea, nu are nicio șansă, are un grad de respingere de peste 80%.

 

Potrivit căror estimări?

Potrivit cercetărilor sociologice multiple care s-au făcut de-a lungul timpului.

 

Și totuși, ultimul sondaj îl arăta cu o intenție de vot destul de mare, 18%, peste Bușoi.

Eu v-am spus că nu are absolut niciun fel de șansă Traian Băsescu și, după opinia mea, nu va intra în cursa pentru Primăria Capitalei.

 

Voturile de pe dreapta, ca și altădată, pentru că asta se pare că e boală grea, vor fi disipate...

Vor lua voturi din bazinul de dreapta sau bazinul an­ti-PSD, ca să definim mai corect, că nu toți vo­tan­ții care nu votează cu PSD sunt de dreapta sau de cen­tru-dreapta, vor lua multe partide – PMP, ALDE, chiar și partidul lui Tăriceanu ia voturi, pentru că Tă­riceanu mai are o capacitate de atracție către o par­te din electoratul ne-PSD, probabil și alți can­di­da­ți independenți sau alte formațiuni politice. Asta este, întodeauna dreapta a fost divizată, în timp ce PSD a beneficiat de privilegiul de a fi singurul con­curent pe zona de stânga.

 

Încearcă PNL, așa cum a sugerat d-na Gorghiu, să-l atragă pe Tăriceanu înapoi în PNL sau in­tenționați o alianță cu ALDE, care e strategia?

În 25 de ani, Tariceanu s-a manifestat ca un om politic important al PNL și, dacă te uiți la ce exis­tă acum pe scena po­li­ti­că, este un lider politic cu care am putea să des­chidem punțile de co­mu­nicare și, de ce nu?, la un moment dat să discu­tăm și posibilitatea unor proiecte comune. Asta nu știu dacă se poate trans­forma în alianță sau poate să îmbrace alte for­me de colaborare. Sunt anumite elemente care pot îngreuna acest dia­log, cum ar fi faptul că Tăriceanu a plecat din PNL fără să fie dat afară și a plecat să sprijine gu­vernul Ponta și implicit candidatura lui Ponta în turul doi la prezidențiale. Apoi, poziția d-lui Tă­riceanu față de justiție...

PNL poate învinge PSD

La ora actuală, PNL este de departe partidul politic de dreapta care concentrează cel mai mare procent de voturi. Trebuie să știe orice cetățean din orice localitate din țara asta că singura formațiune politică care poate să învingă PSD este PNL și că un vot acordat altor candidați care nu au șanse să ajungă la scorul PNL este un vot acordat în favoarea PSD.

N-ar trebui ca aceste lucruri să-l facă in­de­zirabil pentru PNL, dacă partidul ar fi con­secvent în susținerea justiției, de exemplu?

Poți să spui că e indezirabil, dar, în cazul în care ar apărea posibilitatea unei apropieri, se poate dis­cu­ta asupra fiecărui punct pentru a se ajunge la o po­ziție comună.

 

Care este partidul cu care PNL nu ar vrea să se așeze sub nicio formă la masă?

PSD. Este adversarul nostru istoric, este ad­ver­sarul nostru ideologic și adversarul meu, din punc­tul meu de vedere, cel puțin ca om cu conștiință, pentru că o mare parte din stagnarea României, ca și a marilor probleme pe care le are România se da­torează PSD.

 

Dar cu Băsescu și MP se poate iniția un dia­log? Este totuși un partid cu potențial de creș­te­re.

Din păcate, o mare parte din electoratul PNL are o atitudine de respingere a lui Traian Băsescu, iar MP nu este practic un partid, este perceput ca partidul lui Traian Băsescu și orice apropiere de el poate du­ce la pierderea unui mare număr de alegători ai PNL, din cauza asta e foarte dificil. După aceea, e o ches­ti­u­ne de ordin moral. PNL, cam din 2006, a fost într-un război cu Băsescu, nu noi am generat războiul, dar a trebuit să ne apărăm de cele mai multe ori. Băsescu a tratat PNL ca pe inamicul nr. 1, de multe ori a făcut jocuri cu PSD, cum a fost guvernul din 2009, cum au fost jocurile de pe final de al doilea mandat.

 

Să nu vorbim de moralitate, pentru că atunci ne amintim de jocurile pe care le-a făcut PNL cu PSD, că doar a fost în marele USL și a făcut ce a făcut în 2012, cot la cot cu PSD.

Sunt de acord, dar eu pot să-mi permit să spun lu­crul ăsta, pentru că eu am votat împotriva alianței cu PSD când s-a constituit USL și m-am manifestat public împotrivă pe toată perioada existenței USL. N-am înțeles nici astăzi de ce nu m-a dat afară An­to­nescu, că avea suficiente motive. Deci eu pot să-mi permit lucrul ăsta. Adversarul nostru este PSD. În mod evident, vom încerca să-i atragem, prin ar­gu­men­te logice, pe alegătorii care sunt înclinați să vo­teze cu PMP către candidații noștri. Pentru că, din cauza sistemului electoral, sunt alegeri într-un sin­gur tur, iar concentrarea voturilor pentru can­di­da­tul dreptei cel mai bine plasat este fundamentală pentru a putea învinge PSD.

 

Dar PNL a achiesat la alegerile în două tururi.

Nu mai spuneți așa ceva! PNL a depus un amen­da­ment, am fost lider de grup, eu am susținut amen­da­mentul, care a căzut cu 23 de voturi din cauză că UDMR nu l-a susținut. La ora actuală avem un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, care e în dezbaterea Senatului și care a primit aviz favorabil de la Comisia juridică. Odată cu re­lua­rea sesiunii parlamentare, vom încerca să-l promo­văm. PNL a susținut categoric alegerea primarilor în două tururi și nu numai a primarilor, ci și a pre­șe­din­ților de consilii județene. Nu ne certați pe noi, care suntem singurii care am susținut cu adevărat alegerea în două tururi. Și-a impus punctul de vedere PSD, care are 1.900 de primari și care are un calcul foarte ci­nic, știe foarte bine că, la un sistem de alegeri în două tururi, mulți din­tre acești primari ar pierde, pe când la un sistem cu un singur tur, din ca­u­za divizării elec­to­ra­tu­lui ne-PSD, a electora­tu­lui de dreapta, au șanse să-și mențină primarii în funcție. Același calcul cinic a stat și la baza po­ziționării UNPR, ALDE și UDMR.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-orban-2.jpg

„Traian Băsescu nu va intra în cursa pentru Primăria Capitalei, pentru că nu poate să câștige.“

 

Ce șanse credeți că au candidații din afara partidelor? Să zicem: Nicușor Dan, candidați din partea M10 sau a altor partide?

Niciuna.

 

Chiar dacă vor face toți o alianță pe București?

Așa cum arată toate cercetările sociologice, Pri­mă­ria București și în general primăriile reședință de ju­deț nu pot fi câștigate decât de un candidat PNL sau un candidat al PSD.

 

Laura Codruța Kövesi ar trebui reînvestită în func­ția de procuror șef al DNA? S-a discutat în PNL această chestiune?

Nu s-a discutat, PNL nu are nicio posibilitate de a influența această decizie. Vă spun o opinie per­so­na­lă. În mod evident, după preluarea de către Codruța Kövesi, DNA și-a îmbunătățit activitatea, există re­zul­tate evidente. Are cu ce să justifice o nouă so­li­ci­tare de a primi un nou mandat la conducerea DNA.

După părerea mea, ca să schimbi șeful DNA ar tre­bui să existe temeiuri serioase. Or, eu nu cred că există aceste motive. Asta nu mă împiedică să spun că trebuie un echilibru între ceea ce înseamnă lupta anticorupție și drepturile și libertățile fundamentale. Adică: nu trebuie abuzat de arest preventiv, trebuie instrumentate cu foarte mult profesionalism do­sa­re­le, nu trebuie distrusă imaginea unui om numai ca ur­mare a începerii urmăririi penale, pentru că lu­crul ăsta se întâmplă. Sunt anumite lucruri care tre­buie schimbate. Sunt 27 de articole din Codul Penal care au fost declarate neconstituționale.

 

Dar asta-i treaba parlamentulului, nu va oprește nimeni să le schimbați.

Nu pot să le inițiez eu, trebuie inițiată modificarea de către cei care au competența, de ministrul Jus­ti­ției, care trebuie să lanseze o largă consultare cu tot ce înseamnă asociațiile profesionale în domeniu. Nu pot eu, ca inginer de profesie, să mă apuc să modific Codul Penal.

 

Dar aveți destui specialiști în parlament.

S-a și creat această percepție foarte greșită că, da­că cineva vrea să modifice Codul Penal, vrea să opreas­că lupta anticorupție.

 

Asta a și încercat PSD mulți ani.

E adevărat că mulți de la PSD și UNPR au încercat lucrul ăsta prin diferite proiecte de legi care au fost punctuale.

 

Cum vi se pare abrogarea acelui articol cu pro­ducția de cărți ale pușcăriașilor?

Nu mi se pare o idee bună. Vă dau un con­tra­exem­plu: doctoratul. Pentru faptul că se dau doctorate în mod fraudulos ar trebui să introducem prin lege că nu se mai dau titluri doctorale? După mine, e un lu­cru care îi stimulează pe anumiți oameni privați de libertate ca o perioadă de timp să desfășoare o ac­ti­vi­tate intelectuală și să beneficieze de pe urma lucru­lui ăstuia. Și un om care muncește o muncă fizică sau altfel de muncă beneficiază de astfel de lucruri. Adică de ce să nu poată să scrie? Faptul că această prevedere legală a generat utilizări abuzive nu este vina textului de lege. Mai bine să-i pedepsești pe cei care au încălcat legea sau care au abuzat de lege, nu să elimini un drept pentru niște oameni. După părerea mea, a fost un drept bine justificat.

 

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22