Mihai Gorbaciov: "Nomenclatura Rusiei Unite nu rezistă probei democratice"

Teodora Coman | 24.10.2009

Pe aceeași temă

Fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov a declarat într-un interviu în exclusivitate serviciului rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda, că Rusia trebuie să scape de liderii de astăzi care „manipulează” alegerile şi slăbesc încrederea cetăţenilor în procesul electoral. „Ei distrug sistemul electoral în mod conştient, ceea ce le permite sa manipuleze cel mai important proces”, a spus Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a făcut declaraţiile în urma alegerilor locale de pe 11 octombrie, câştigate în mod covârşitor de partidul „Rusia Unită” al premierului Vladimir Putin. În semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi falsificarea alegerilor locale, partidele de opoziţie au părăsit lucrările Dumei de Stat.

„Trebuie să constatăm, spune Gorbaciov, că legile adoptate în ultimii ani de Duma de Stat au distrus de tot sistemul electoral. Iar Duma, după cum se ştie, este fieful „Rusiei Unite” care se foloseşte de avantaje pentru a schimba sistemul electoral aşa cum îi convine.

„S-a făcut totul pentru a-i controla pe oameni în procesul alegerilor. I-au lipsit chiar de dreptul să voteze „împotriva tuturor”. Iar acum oamenii nu se pot pronunţa dacă nu sunt de acord cu candidaturile înaintate. Acesta este comportamentul „Rusiei Unite”. Acest partid nu a rezistat unui sistem electoral normal”, spune Gorbaciov.

„Astăzi, printre membrii partidului se află guvernatorii, funcţionarii şi toţi ceilalţi cărora li s-a spus: ori intraţi în partid, ori una din două. Şi politica lui „intră, ori una din două” a şi dus la situaţia actuală când avem o profanare, nu alegeri”.

Mihail Gorbaciov spune în interviu că cetăţenii Rusiei sunt înlăturaţi din viaţa politică reală. Au fost anulate alegerile pentru funcţiile de guvernatori ai regiunilor ţării, au fost anulate alegerile pe circumscripţii electorale, candidaţii îşi cumpără locurile pe listele de partid.

„A apărut zilele acestea informaţia, încă neverificată, că la Moscova au participat la alegerile locale numai puţin peste 20 la sută din alegători. Dar dacă ar fi participat şi 36 la sută, după cum ni se spune, este o prezenţă de râsul lumii. La Moscova, unde este concentrată cea mai activă parte a societăţii, oamenii nu merg să voteze, pentru că sunt dezamăgiţi. Ei văd că participarea lor nu schimbă nimic. Toate acestea rămân nepedepsite, dar odată şi odată alegătorii le vor face vânt” ...

„Nomenclatura nu rezistă probei democratice. Iar fără democraţie nu va ieşi nimic”, spune Mihail Gorbaciov.

El crede că, tot aşa cum în sânul Partidului Comunist sovietic a apărut în ani 80 o mişcare reformatoare pe care a condus-o, poate să apară una şi în sânul „Rusiei Unite”. „Există şi acolo oameni cărora le este ruşine de ceea ce se întâmplă”.

Fostul preşedinte sovietic crede că procesele reformatoare pe care le-a început în perioada restructurării în Uniunea Sovietică sunt ireversibile. „Rusia, ca ţară, nu se întoarce înapoi. Autorităţile construiesc un asemenea mecanism ca să nu cedeze în faţa manager-ului Stalin. Doamne fereşte să mergem pe urmele unui asemenea manager”, spune în interviul în exclusivitate cu Radio Svoboda, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.

Citiţi întregul articol pe site-ul Radio Europa Liberă

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22