Mihai Polițeanu: Responsabilitatea pentru succesul sau insuccesul USR va aparține echipei Drulă

Andreea Pora | 12.07.2022

Mihai Polițeanu este deputat USR. A făcut parte din echipa „Curaj”, care l-a susținut pe Cătălin Teniță la președinția partidului.

Pe aceeași temă

Domnule Polițeanu, ce semnificație are acest scor foarte mare, de peste 70%, obținut de Cătălin Drulă?

Are o semnificație tristă în sensul următor: jumătate din corpul electoral al USR de la finalul anului trecut s-a evaporat până astăzi odată cu plecarea fostului președinte Cioloș și a unor colegi parlamentari. A apărut un fel de hemoragie a membrilor și de dezamăgire pentru mulți dintre membrii USR.

 

Bun, dar dintre cei care au rămas, peste 70% l-au votat pe Cătălin Drulă. Înseamnă că se bucură de susținerea partidului. Va avea și sprijinul echipei „Curaj”, din care faceți parte?

Da, și este foarte bine. Acum echipa Drulă are puterea absolută în partid, are și poziția de președinte, are și majoritate absolută în Biroul Național. Acum nu mai există absolut nicio scuză pentru un eventual eșec al partidului. Responsabilitatea cu ceea ce se va întâmpla cu acest partid în următoarea perioadă îi aparține integral lui Cătălin Drulă și majorității din Biroul Național. Evident că toți o să tragem la aceeași căruță. În același timp, responsabilitatea pentru succesul sau eșecul partidului este foarte clară, nu se mai poate da vina pe opoziția din interior, pe faptul că avem un președinte care nu are sprijinul Biroului Național. Deci acum lucrurile sunt foarte clare. Evident că o să aibă sprijinul nostru, al echipei „Curaj”, în măsura în care va face reformele necesare în partid, în măsura în care va face opoziție serioasă la PSD și PNL și în măsura în care vom reuși să oferim o viziune pentru viitorul României, să reaprindem speranța celor care ne‑au votat. Din păcate, o speranță dezamăgită.

 

Spuneți că o să trageți în aceeași direcție și că o să aibă sprijinul echipei din care ați făcut parte, dar observ că acest sprijin este totuși condiționat.

Evident că este condiționat, că nu dăm un sprijin necondiționat. În măsura în care, repet, tot ce înseamnă sau ar fi trebuit să însemne USR – anume o speranță pentru România, procesul democratic intern respectat și integritatea în procesele electorale interne, considerația față de multipolaritatea vocilor din partid – este respectat, atunci e evident că va avea sprijinul nostru și nu cred că va fi nevoie să facem opoziție. Oricum, pentru ceva timp de‑acum încolo, vom respecta cu totul și cu totul votul colegilor noștri și vom aștepta rezultatele promise de noul președinte Cătălin Drulă.

 

Imediat după aflarea rezultatelor, Cătălin Drulă a vorbit despre o nouă epocă, cea de maturitate, și spune totodată că aceia care nu renunță la „politica imatură se plasează singuri în afara partidului”. Considerați că este acesta un semnal, un avertisment pe care îl dă criticilor, celor care, eventual, vor avea de comentat la anumite decizii?

Eu sper că nu. Nu cred că ăsta a fost sensul, dacă ăsta a fost sensul, a fost o greșeală de exprimare. Are perfectă dreptate că partidul trebuie să intre într-o perioadă matură a existenței lui. În același timp, maturitatea aceasta nu trebuie să vină cu pierderea entuziasmului, cu pierderea curajului și cu pierderea democrației interne și a diversității vocilor în partid.

 

Ce tip de reforme credeți că are nevoie pe termen scurt și pe termen mediu partidul? Adică, ce ar trebui să facă în mod concret?

Sunt mai multe reforme, dar cred că sunt trei reforme esențiale pe termen scurt. În primul rând, schimbarea sistemului de vot în partid – acum există un sistem de vot așa-numit prin aprobare. Ca să fie clar pentru cititori, dacă sistemul acesta de vot s-ar aplica la alegerile parlamentare, astăzi, Parlamentul României ar fi avut 100% membri PSD. Deci cred că e clară anomalia, trebuie să fie un sistem reprezentativ, proporțional, astfel încât la nivel executiv județean, local sau național să fie reprezentate toate vocile.

În al doilea rând, trebuie o schimbare profundă a sistemului de justiție internă astfel încât să fie independentă de puterea executivă. Acum se cam confundă cu puterea executivă și evident ceea ce numim în afara partidului stat de drept nu prea există în USR. Este o necesitate pe termen scurt.

Și, nu în ultimul rând, refacerea legăturilor cu societatea civilă, pentru că am pierdut legătura cu locul unde ne-am născut. Ne trebuie o fundație independentă de puterea executivă a partidului care să refacă legăturile cu societatea civilă, să ofere politici publice robuste, colaborare cu experți din afara partidului.

 

Care credeți că ar trebui să fie de-acum înainte relația cu REPER astfel încât la viitoarele alegeri eventual să nu se canibalizeze voturile?

Trebuie să fie o relație de respect reciproc, trebuie să înceteze cu totul atacurile reciproce sau împunsăturile reciproce. Avem același ADN, chiar dacă există momentan supărări, trebuie să gândim pe termen mediu și lung și trebuie să fie o relație de respect și de colaborare.

 

Există voci critice din afara partidului, din rândul susținătorilor, al votanților care spun că echipa Drulă este autoritară și lipsită de anvergura unor eventuale candidaturi la prezidențiale. Ce părere aveți? Adică sunt critici justificate? Credeți că echipa Drulă are capacitatea de a-și remedia aceste lucruri sau nu?

Evident că echipa Drulă are anumite neajunsuri, am criticat și noi în campania internă. Personal, consideram că și Cătălin Teniță era o opțiune mai bună pentru partid, dar colegii au decis altfel. În ceea ce privește criticile, în general, ale societății civile, noi trebuie să încetăm să-i privim ca pe dușmani pe oamenii care ne critică, trebuie să-i ascultăm cu atenție. În măsura în care erau una, două, trei critici, ok, puteai să zici că sunt critici individuale și poate nejustificate. Când ai un fenomen de masă, înseamnă că ceva nu funcționează intern și ca atare trebuie să ascultăm și să facem o introspecție serioasă, onestă, să identificăm cauzele pentru care am dezamăgit o parte semnificativă din electoratul nostru și să remediem problemele. În ceea ce privește candidatul la prezidențiale, mai sunt doi ani, deci anvergura se construiește până atunci. În același timp, procesul de desemnare a candidatului la președinție trebuie să fie un proces deschis, de lungă durată și să fim deschiși să ne uităm și la candidați din afara partidului, nu numai în partid.

 

Există speranțe reale să se termine cu aceste scandaluri și ciondăneli care, până la urmă, au subminat foarte mult credibilitatea partidului?

Scandalurile și ciondănelile se vor opri nu pentru că zice x sau y, fie că este președinte sau membru. Se vor opri în măsura în care regulile interne vor fi respectate, toată lumea va fi tratată la fel, în măsura în care nu va mai fi sancționat delictul de opinie și în măsura în care vor fi sancționate derapajele majore de la încălcarea statutului sau, de ce nu, sper să nu fie cazul, de la încălcarea legii.

 

Vocea USR ca partid de opoziție este destul de firavă în momentul acesta, exact când e nevoie mai mult poate decât oricând de o voce puternică în opoziție și, în ultimă instanță, de o alternativă la cele două partide care formează acum coaliția majoritară. Care sunt soluțiile pe care le vedeți, poate, eventual, să le propuneți în partid pentru a ieși din stagnare, de fapt, din regres?

Aveți perfectă dreptate și asta este realitatea. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l acceptăm este că în acest moment nu suntem o voce de opoziție foarte credibilă și asta arată realitatea sondajelor. Fiind în opoziție deja de câteva luni bune, continuăm să scădem în sondaje în loc să creștem, cum ar fi normal. Ba mai mult, pe locul trei în sondaje se află partidul extremist AUR. Din punctul meu de vedere, conducerea trebuie să-și asume că ceva merge greșit în ceea ce privește poziționarea noastră în opoziție. Părerea mea este că trebuie să lăsăm deoparte aroganța. Am dat dovadă de ceva aroganță și lucrul acesta trebuie să se schimbe. Trebuie să fim atenți la semnalele, criticile oamenilor care au avut încredere în noi și acum sunt dezamăgiți de noi. Și, trei, trebuie să avem o voce și o propunere coerente pentru români: care este viziunea noastră pentru viitorul României, de unde vrem să pornim, prin ce reforme fundamentale trebuie să trecem și unde vrem să ajungem cu țara aceasta.

 

Interviu realizat de Andreea Pora

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22