Miron Mitrea: Geoană, prizonierul „găştii Hrebenciuc“

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 06.10.2009

Pe aceeași temă

Noul „dizident de serviciu“ al PSD, statut pe care Miron Mitrea şi-l asumă cu oarecare voluptate, susţine că dacă partidul nu ar fi ieşit de la guvernare şansele lui Mircea Geoană de a intra în turul doi de scrutin ar fi fost sensibil reduse. Într-un interviu pentru revista 22 (pag 6-7), fostul şef al campaniilor PSD diseca relaţiile de putere din interiorul PSD, putere acaparată acum de grupul Hrebenciuc-Vanghelie. „Care este cel mai mare duşman al lui Mircea Geoană?“, o întrebare la care Mitrea răspunde fără ezitare „Hrebenciuc şi gaşca“. Aceştia au fost cei care l-au determinat pe Geoană să aleagă la formarea guvernului Ministerul de Interne, în detrimetul Finanţelor şi Transporturilor. Adică un minister în care se putea face „miliţie“ în teritoriu.

Miliţie şi nu numai. Pentru că, aşa cum s-a văzut de-a lungul celor nouă luni de guvernare şi aşa cum a declarat Marian Vanghelie, serviciul „Doi şi un sfert“ pare să fi fost adevărata miză. Acum cineva va trebui să plătească „decontul“ pentru ceea ce s-a întâmplat la „Doi şi un sfert“, spune Mitrea. „Dacă ai şi un Vanghelie în partid, care, pe lângă umilinţa la care te supune de câte ori vorbeşte în numele partidului, mai face şi declaraţii, că are casete şi... Sigur că trebuie să te întrebi dacă nu cumva cineva a fost sinucigaş intrând în acest joc, dacă nu cumva ne va costa mai mult decât merita toată această acţiune cu Internele şi «Doi şi un sfert»“. Deşi îl consideră pe Mircea Geoană „prizonierul“ acestei grupări, Mitrea spune că, dacă ea va reuşi să-l facă preşedinte, victoria se va contabiliza în dreptul ei.

Cât despre şansele lui Geoană, deşi acestea au crescut considerabil prin ieşirea de la guvernare a partidului, cursa pentru accederea în turul al doilea este plină de neprevăzut, mai ales după intrarea lui Sorin Oprescu în competiţie. Miron Mitrea nu exclude ca scenariul de la alegerile locale să se repete. „A fost contracandidatul nostru, însă era o poveste frumoasă de care puteam să ne remorcăm. Şi ne-am remorcat (...) Noi am folosit foarte mult, deşi unii nu şi-au dat seama, funcţia de primar general–Oprescu în alegerile parlamentare. Uitaţi-vă cât de mult a săltat PSD în Bucureşti şi nimeni nu s-a întrebat de ce. Foarte simplu, pentru că Sorin Oprescu este pesedist, chiar dacă e independent.“

Deşi dizident, Miron Mitrea face parte din acea mare „formaţiune de luptă“ numită PSD, care atunci când pleacă la război, adică la alegeri, lasă orice neînţelegere deoparte şi „se bate corect pentru candidat“. Unul care, chiar dacă nu este candidatul ideal, va coagula toată armata pesedistă, fie ea şi nemulţumită de pierderea „resurselor“. „Dacă Traian Băsescu pierde alegerile, atunci, indiferent cine va fi preşedintele Româ­niei, PD-L pleacă de la guvernare. Şi cel care va face jocul va fi PSD, indiferent dacă va fi preşedinte Geoană, Oprescu sau Antonescu, ăsta e marele avantaj al PSD.“, susţine Miron Mitrea.

* * *

A făcut bine sau rău PSD ieşind de la guvernare?
Pentru Mircea Geoană, rămânerea la guvernare nu era o soluţie ca să intre în turul doi. Că ieşirea de la guvernare ar fi fost mult mai utilă pentru PSD mai devreme este de asemenea adevărat. Dar motivaţia ieşirii, motivaţia publică, serioasă, a asumării răspunderii guvernului pe cele trei legi, dintre care două creează dificultăţi majore sociale, cum vedem, ar fi fost un motiv mult mai serios. Câştigul este unul de imagine şi asta nu e puţin, acela că ai ieşit de la guvernare şi eşti în opoziţie, deci nu intri în campanie ca mâna a doua a lui Traian Băsescu, într-o guvernare discutabilă şi discutată de toată populaţia, ăsta e un câştig evident. Pierderea este că, sigur, sunt oameni în teritoriu, mulţi, nu mă refer la cei 9 miniştri, care îşi pierd serviciile, care au un punct de sprijin electoral şi care nu vor fi foarte fericiţi cu această situaţie. Accesul la resursa organizatorică, materială, informaţională în timpul unui joc politic este foarte importantă, la toate nivelele.

Deci momentul a fost prost ales?
Dacă am hotărât că evoluţia este să ne rupem la un moment dat de alianţă, ori noi, ori PD-L, atunci momentul a fost prost ales. Dacă am fi vrut să rămânem la guvernare şi să facem o campanie în interiorul guvernării, atunci sigur că modul în care ne-am poziţionat de-a lungul timpului faţă de alianţă nu a fost cel mai bun. În momentul în care am încercat să facem un joc pe care întotdeauna PSD l-a făcut cu mare succes, să fie la guvernare şi în acelaşi timp în opoziţie, ştiam că va veni un moment de fractură.

Miza reală pare a fost „Doi şi-un sfert“. Credeţi că pierderea acestui serviciu de informaţii a contribuit mult la decizie?
Aici puneţi o întrebare care are răspunsuri diferite în funcţie de cel la care ne uităm. Este evident că miza de a controla „Doi şi un sfert“ a fost foarte mare din momentul în care am făcut guvernul, motiv pentru care am renunţat la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Transporturilor, la ministere foarte importante pentru noi ca partid de stânga. Ne-am bătut să luăm Ministerul de Interne, care este un minister de forţă, dar de un alt tip de forţă, nu forţă politică, ci forţă administrativă. Şi aici a fost de fapt ruptura şi războiul între mine şi Geoană. I-am spus: hai să luăm ministerele de forţă politică, acelea unde putem să facem politică în teritoriu, nu acelea în care putem să facem „miliţie“ în teritoriu. Este evident că au fost oameni interesaţi să ajungă acolo. Şi, după cum s-a bătut atunci Viorel Hrebenciuc şi echipa lui împotriva mea pentru a ajunge la Interne, nu la Finanţe şi Transporturi, e evident că el şi-a dorit foarte mult acest lucru. Acum, au fost puşi în situaţia să decidă: să-şi păstreze acest acces sau să-i termine toate şansele lui Geoană de a ajunge în turul doi şi să-l bată pe Traian Băsescu. A mai fost şi orgoliul şi dorinţa pesediştilor de a arăta că nu sunt călăriţi. Au fost împinşi către direcţia asta.

Şi PSD, ca să spunem aşa, a căutat-o cu lumânarea, prin acest joc dublu de care vorbeaţi mai devreme. Au fost atacuri violente din partea PSD la adresa PD-L, la Traian Băsescu.
Asta e o chestiune care s-a petrecut în România tot timpul. În afară de momentul în care a fost un singur partid la guvernare care s-a numit PSD, în toate coaliţiile, unul dintre partidele din coaliţie făcea joc dublu. PD a fost marele specialist, a făcut joc dublu şi când a fost cu CDR, şi când a fost cu PNL. Totdeauna au ieşit prost toate partidele care au făcut jocul ăsta, că nici PD n-a câştigat atunci foarte multe voturi. Sigur, spre deosebire de ţărănişti, care au dispărut din viaţa politică, ei au rămas. Probabil că au fost politicieni în PSD care au gândit că şi noi trebuie să facem la fel. Am sprijinit PNL, dar nu eram la guvernare, acum s-a practicat aceeaşi neclaritate. A fost un joc strategic făcut de echipa care conducea campania şi partidul în momentul respectiv, dar a fost cu o singură finalitate, alegerea lui Mircea Geoană. Nu pot să spun că au făcut bine sau rău. Vom vedea. Dacă Mircea Geoană iese preşedinte înseamnă că nu am avut dreptate când am spus să nu facă anumiţi paşi şi să luăm anumite ministere şi au avut ei dreptate. Important e să câştige alegerile.

Revin la această miză a „Doi şi-un sfert“-ului, despre care chiar dvs. spuneaţi, în diverse intervenţii pe blog, că de fapt PSD şi-a dorit accesul la un serviciu de informaţii...
Nu PSD, Viorel şi Mircea Geoană. Dar nu cred că PD-L e fata mare în jocul ăsta. Să fie foarte clar punctul meu de vedere. Mai degrabă cred că a fost o capcană. Au văzut dorinţa foarte mare a unui grup de la PSD de a pune mâna pe „Doi şi-un sfert“, i-au lăsat să se joace acolo, ca să spun părerea mea sau cum aş fi făcut eu, acum le iau jucăria şi-i trimit pe unii ca să facă decontul. L-am văzut pe Blaga spunând că cel care a fost numit la „Doi şi-un sfert“ primul lucru pe care l-a făcut, singura condiţie pe care a pus-o a fost să-i dea voie să facă o anchetă să vadă ce s-a întâmplat acolo. Pentru mine este foarte clar.

Şi cine va plăti decontul?
Din păcate, îl plăteşte PSD. Mă interesează mai puţin ce păţeşte o persoană sau alta din cei care au condus jocul. Noi ca partid plătim chestia asta. Am luat un minister care nu ne trebuia, pierdem puterea şi se pare că lăsăm în spate nişte urme care nu cred că o să ne convină foarte mult nici în campanie, nici după aceea, referitor la modul cum s-a lucrat la „Doi şi un sfert“.

Credeţi că Mircea Geoană este prizonierul acestei grupări Hrebenciuc-Vanghelie?
Ştiu că este. Nu cred, ştiu că este. Dar nu ştiu de ce este. Eu ştiu ce mi-a spus Vanghelie, ce mi-a spus Hrebenciuc de-a lungul timpului. După aceea am văzut cum au reuşit să obţină totdeauna ce au vrut, deşi erau într-o minoritate evidentă la momentul respectiv. Deci, este prizonierul lor. Dar un prizonierat foarte bun, dacă-l scot preşedinte. Dacă îl scot preşedinte al României este pentru PSD o victorie foarte mare, deosebit de importantă, care va fi în dreptul lor, evident.

Şi cum ar putea să-l scoată preşedinte? Geoană este un candidat care nu reuşeşte de ani de zile să sară peste scorul partidului.
Asta e o mare problemă a lui Mircea Geoană şi nu de ieri, de azi. Pe vremea când eram secretar general discutam cu el serios problema asta, pentru că e uşor ciudat să ai un partid pe care îl conduci şi tu eşti în situaţia să te tragă partidul, nu tu pe el. Un lider de partid este cel puţin la nivelul partidului, de obicei cu 2-3-5 puncte în sus. Eu când făceam campaniile şi previziunile pentru PSD, pentru liderii partidului, totdeauna candidatura lui Ion Iliescu am pus-o plus 5% pentru partid. 5 puncte este foarte mult în viaţa politică. Diferenţa de la 28 la 33 este imensă sau de la 10 la 15, de la 15 la 20. Deci, am avut această discuţie. Stau şi eu şi mă întreb care este strategia lui Viorel, că el este cel care ar trebui să aibă o strategie. N-o înţeleg. Ori are o strategie atât de deşteaptă încât nu pot s-o urmăresc, ori nu are.

Care ar trebui să fie strategia corectă, după dvs.?
Nu sunt Mafalda în domeniu de campanie. Eu ştiu nişte lucruri însă, foarte clare. O campanie n-o câştigi în luna de campanie, o câştigi din timp. Trebuie să ai o „poveste“, o „poveste“ politică sau o „poveste“ legată de populaţie, ce se întâmplă în ţară. În alegerile locale – e prima oară când spun – am mers pe povestea Sorin Oprescu, chit că n-aveam nici o comunicare cu el şi eram rupt de Sorin. A fost contracandidatul nostru, însă era o poveste frumoasă de care puteam să ne remorcăm. Şi ne-am remorcat. N-am construit-o noi, a apărut. Dar ştiam că o să apară. Le-am spus: dacă nu îi dăm lui candidatura la Bucureşti din partea PSD, Oprescu va candida independent. Şi atunci, pe această chestiune am construit şi eu. În afară de sprijinul masiv din teritoriu care exista pentru partid, ai nevoie de o poveste. În plus, trebuie să vezi la nivel local care este forţa pe care o ai, să întăreşti orice organizaţie, mare sau mică, ca să vină să te ajute, o întăreşti legând-o de populaţie. În Vrancea, unde aplicăm această chestiune de 15 ani, organizaţia este strâns legată de populaţia locală.

Pentru că am ajuns în punctul Oprescu, credeţi că există posibilitatea repetării acestei poveşti Oprescu-PSD, de data aceasta în folosul lui Geoană, şi la alegerile prezidenţiale?
Noi am folosit foarte mult, deşi unii nu şi-au dat seama, funcţia de primar general–Oprescu în alegerile parlamentare. Uitaţi-vă cât de mult a săltat PSD în Bucureşti şi nimeni nu s-a întrebat de ce. Foarte simplu, pentru că Sorin Oprescu este pesedist, chiar dacă e independent. Pe Bucureşti cred că va merge foarte bine Sorin ca independent în alegerile prezidenţiale, ăsta e simţul meu. Are ceva probleme pe Ardeal. Are probleme pe zona rurală, unde oamenii sunt mai puţin interesaţi de televizor, de poveştile politice şi unde primarii locali sunt extrem de importanţi în crearea unei opinii politice în favoarea sau defavoarea unui candidat. Or, acolo PSD are cei mai mulţi primari şi PD-L vine după aceea. Deci aici mă aştept aşa să iasă ordinea: PSD, PD-L sau PD-L, PSD, asta depinde cum îşi face campania în zona rurală, iar Sorin să vină pe locul 3-4.

Îl vedeţi pe Sorin Oprescu intrând în turul doi în locul lui Geoană?
Şi el, şi Crin Antonescu au şansa să intre în turul doi. Dar prima şansă o are Geoană, mai ales după mişcarea de săptămâna trecută. Dacă Geoană n-ar fi făcut mişcarea asta, aş fi spus că Sorin Oprescu are o şansă consistentă să intre în turul doi, cu un PSD care se lăsa călcat în picioare de PD-L. În acelaşi timp, cred că şi PD-L îşi doreşte ca noi să avem candidat în turul doi. Este mult mai simplu să te baţi cu un candidat de partid decât cu unul ca Sorin Oprescu, care este total imprevizibil, care are sprijinul populaţiei. Populaţia din România a dovedit că este dispusă foarte uşor să voteze un om antisistem. Aşa a câştigat şi Băsescu, cu „eu sunt antisistem“, acum nu mai poate să spună asta, că e preşedintele României. Uitaţi-vă la electoratul lui Traian Băsescu. El a intrat cu un electorat de 70% urban, 30% rural, acum are 60% rural, 40% urban, şi-a schimbat consistent electoratul în cei cinci ani de când e preşedinte.

Înseamnă că Oprescu ar putea deveni un colector de voturi pentru Geoană în turul doi. Se ia în considerare cred o asemenea socoteală destul de simplă, că voturile lui Oprescu se vor duce la Geoană şi ar putea ieşi câştigător pe mâna lui Oprescu.
Nu ştiu ce socoteli se fac. E complicat. Sunt convins că analizele arată diferit la cele două partide. Sorin are un electorat al lui, nu foarte mare, dar foarte mult electorat de la PSD, în mod evident. Contează cât ia, pentru că dacă ia foarte mult intră el în turul doi, nu mai intră Geoană. Nu cred că se va întâmpla asta, dar există această posibilitate. Electoratul pe care îl ia de la PSD s-ar putea să se întoarcă la Geoană, dar noi ştim că un electorat de partid nu votează tot cu candidatul partidului respectiv, şi o parte merge în partea cealaltă. Aşa s-a întâmplat şi cu înfrângerea lui Adrian Năstase, o parte au fost cei care au plecat de la noi, care erau votanţii PSD, şi s-au dus la Traian Băsescu, din diferite motive. Acum ştim de ce, dar
n-am ştiut atunci şi de-aia am pierdut. S-ar putea ca o parte din electorii lui Sorin Oprescu să meargă la Geoană şi o parte la Băsescu. Câţi dintre ei, asta n-am analizat.

Care este adversarul cel mai puternic al lui Traian Băsescu?
El însuşi. Şi statistica. Niciun preşedinte al vreunei ţări din fostul bloc răsăritean din Europa Centrală sau de Est nu şi-a mai refăcut mandatul, cu excepţia lui Havel, altă personalitate, alte poveşti au fost acolo. Nimeni nu şi-a refăcut mandatul. Nici în România. Iliescu nu şi l-a refăcut. Iliescu l-a pierdut şi după patru ani a revenit, dar n-a putut să ia două mandate unul după altul. Deci, în mod firesc, statistic, Traian Băsescu trebuie să se gândească să facă o pauză de cinci ani sau definitiv. În mod normal, candidatul PSD, partidul cel mai puternic, trebuie să vină fără probleme să câştige alegerile.

Şi adversarul cel mai puternic al lui Geoană?
Hrebenciuc şi gaşca. În primul rând, această grupare l-a împins pe Mircea Geoană la destructurarea partidului în interior. Ceea ce nu se face într-un an electoral. Au fost eliminaţi din fruntea unor organizaţii oameni mai buni sau mai puţin buni, nu discutăm acest aspect, dar care n-au fost înlocuiţi cu formule de conducere mai eficiente. Iau exemple de lângă noi, Giurgiu şi Ilfov. Au fost înlocuiţi doi lideri de partid, Bădălău şi Gabi Oprea, care au venit cu rezultate mediocre, dar acceptabile în alegerile parlamentare, cu Vanghelie, care la Giurgiu şi-a pus şoferul şi la Ilfov şi-a pus cumătrul, sau invers, oameni care n-au nici o legătură cu partidul. Mai pot da exemplu Aradul, Bihorul, Clujul. Nu mă puteţi acuza că eram fan grupul de la Cluj, dar s-a dizlocat conducerea de la Cluj şi nu s-a pus nimic în loc. A destructurat partidul din interior. A doua chestiune pe care cred că acest grup a făcut-o: l-au băgat pe Geoană în povestea cu „Doi şi un sfert“, care, cred eu, deja costă din punct de vedere politic şi am senzaţia că va costa şi mai mult în perioada următoare, văzând cum iese Vanghelie, care povesteşte ce discuri are el şi nu ştiu ce casete. Adversarii vor folosi treaba asta.

Este Geoană candidatul cel mai bun pentru PSD? Există eticheta pusă de Ion Iliescu, percepţia în opinia publică este aceea a unui personaj supus tuturor influenţelor şi găştilor, lipsit de anvergura unui adevărat lider. Şi în interiorul PSD există o nemulţumire, noi presa o ştim foarte bine, faţă de Geoană.
PSD este, ca formaţiune politică, o formaţiune de luptă. Eu am condus acest partid în multe campanii şi ştiu că, indiferent ce se întâmplă, în momentul în care intră în război, în alegeri, se şterge cu buretele toată această chestiune şi toată lumea se bate corect pentru candidat. Şi aşa va fi şi acum, indiferent... Eu am spus-o public de foarte multe ori. Lumea s-a certat să mă găsească, nu aşa cum visa Vanghelie, în tabăra lui Băsescu, că n-am ce căuta acolo, ci în tabăra lui Sorin Oprescu. Nu m-am dus şi iată că nu mă duc. Eu sunt un pesedist, rămân pesedist şi am să mă bat atât cât pot, din postura în care m-am pus eu, nu altcineva, ca PSD, prin candidatul lui, care este Mircea Geoană, să câştige aceste alegeri. Nu are rost să mai discutăm astăzi care ar fi candidatul ideal, pentru că avem candidatul, care se numeşte Mircea Geoană. Şi n-o să mă găsiţi pe mine, cu toată situaţia mea mai specială, să spun că Mircea Geoană nu este un candidat bun.

Cu cine ar trebui, după opinia dvs., să negocieze PSD între cele două tururi o susţinere?
Dacă Geoană nu intră în turul doi, va merge cu oricare dintre candidaţii care sunt anti-Băsescu. Dacă intră Geoană în turul doi, va negocia cu toată lumea în afară de PD-L. Dacă Traian Băsescu câştigă alegerile prezidenţiale, PD-L e cel care va face jocurile. În sensul că va alege partenerul, care va fi UDMR, obligatoriu, şi vom vedea, PSD sau PNL. L-am auzit pe Videanu vorbind de o platformă cu politicieni din toate partidele. Sigur, este o ameninţare pentru partide: aveţi grijă, dacă nu veniţi la negocieri, vă luăm oamenii. Dacă Traian Băsescu pierde alegerile, atunci, indiferent cine va fi preşedintele României, PD-L pleacă de la guvernare. Şi cel care va face jocul va fi PSD, indiferent dacă va fi preşedinte Geoană, Oprescu sau Antonescu, ăsta e marele avantaj al PSD. Cred că PSD are şanse să fie la guvernare, în oricare dintre variante, în general. //

INTERVIU REALIZAT DE ANDREEA PORA

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22