Ruxandra Hurezean: Primarul din Jucu cere impozitul

Bogdan Glavan | 05.03.2008

Pe aceeași temă

Dorel Pojar a fost viceprimar in Jucu, iar acum este primar interimar. Anul trecut, primarul Petre Coste a fost retinut pentru luare de mita si este cercetat penal. Acuzat ca ar fi primit 10.000 de euro ca sa elibereze acte de proprietate funciara, Petre Coste a sustinut ca ar fi fost scos din "joc" in perioada in care interesele imobiliare din Jucu deveneau extrem de puternice. Dorel Pojar a venit in locul lui. Vrea sa asfalteze strazi, sa introduca apa si sa mearga la guvern ca sa-si recupereze banii din taxele de care e scutita compania Nokia.

 

Domnule primar, conduceti o comuna celebra de acum. Sunteti centrul lumii, Jucu a facut cariera de imagine.

Sa stiti ca noi ne vedem de treaba. Poate sa se vorbeasca despre noi, dar daca nu ne vedem de treaba si nu ridicam comuna, vom ramane pentru restul lumii niste inapoiati pe care presa germana ii trage in poza.

Ce le reprosati?

 Ca n-au inteles! Au zis ca la Jucu se umbla cu caruta si acum au venit cei de la Nokia, poate ne invata la civilizatie. Dar nu e asa. Noi nu umblam cu calul pentru ca nu avem masini. Aici avem traditie. Ne-am nascut cu calul in curte, e emblema noastra. Nu vrem ca Jucu sa aiba emblema telefoanele Nokia, ci calul! Calul, doamna, uitati aici, am facut calendare cu cai, nu cu Nokia.

Vremurile merg repede inainte...

N-am nimic impotriva, foarte bine, nu sunt inapoiat, nu vreau primitivism, dar aici e traditie, aveam cea mai mare herghelie din tara, cai de rasa, hipodrom. Aici venea Regele Ferdinand cu trenul lui regal, la cursele de cai. Avem pamanturi, s-a facut agricultura de inalta stiinta, nu asa. Vrem sa recuperam ce am pierdut.

Cand ati realizat ca trebuie sa faceti asta?

 De mai multa vreme. Dar acum am ajuns si noi sa dam interviuri ca sa afle lumea ce facem. Comuna noastra nu e in Africa. Am facut si noi cate ceva. In grajdurile CAP-ului avem o multime de firme. De marmura, de cherestea, de pesti exotici, care sunt si exportati, depozit de termopane, piatra de polizor si hartie abraziva. Nu suntem de nicaieri. Ati vazut la intrarea de la sosea o firma, Ecolor. Acolo se lucreaza pentru Ikea. Au 250 de angajati si mai fac angajari. Majoritatea celor care lucreaza acolo sunt din sat. Nu de cand a venit Nokia suntem noi aici. La Nokia lucreaza cativa oameni de aici. Iar noi, deocamdata, nu castigam mare lucru din chestia asta.

La ce va referiti?

 La faptul ca Nokia are scutire de impozite pe cladiri si terenuri pentru 30 de ani. Noi pierdem, pentru ca impozitul asta ar fi intrat la primarie. Bun, eu nu zic, guvernul sau cine a hotarat sa-i scuteasca de impozit s-o faca, daca vrea, dar noi vrem banii. Sa ni-i dea cine le-a dat scutire. Daca guvernul i-a scutit, guvernul sa ne dea banii, ca asa sunt legile in tara asta: oricine plateste impozit la local, daca are cladire sau terenuri pe raza comunei. Eu personal ma duc la guvern, daca nu ne dau banii, ca sa-i cer.

Dar exista avantaje indirecte, legate de drumuri, infrastructura...

 Sa va spun ceva, domnita, noi ne facem drumurile. Am aici un proiect de 2,5 km de asfaltat, am facut o alta licitatie pentru 15 km de drum, am proiectul pe masa pentru o cladire de dispensar, de scoala noua, mai mare, bag canalizare in doua catune. Proiectul de scoala il facusem initial pentru 8 sali de clasa, sala de sport, gradinita si trei laboratoare, acum l-am extins la 12 sali de clasa, ca poate vor fi mai multi copii, de cand a venit Nokia. Merg cu proiectele astea saptamana viitoare la guvern. Nu stam la voia sortii. Nokia cu ale ei, noi cu ale noastre.

Dar exista avantaje colaterale, presupun ca se construieste mai mult acum la Jucu.

Da, se construieste. Am eliberat autorizatii pentru doua firme din Jucu si una de la Cluj, vor face 280 de apartamente anul acesta, plus un cartier mare la intrare, acolo la strada, care va fi gata peste doi ani, cu supermarket si gradinita. Se fac si case, am autorizat construirea a 40 de case in ultima vreme. Baiul e ca s-a scumpit pamantul si asta va incetini ritmul constructiilor.

Unde va sunt copiii, domnule primar, aveti copii?

Da, multumesc, am doua fete, una la Chicago, a terminat relatii internationale si lucreaza in domeniu, si alta in Italia.

S-ar intoarce acum, la Jucu, cel cu Nokia?

 Nu, nu cred ca s-ar intoarce. Ce fac ele acolo, in domeniul lor, nu pot face aici. Pentru lumea larga, Nokia e doar o fabrica de telefoane. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22