VALERIU DORNEANU in dialog cu GABRIELA ADAMESTEANU: Constitutia este a tarii, nu a partidelor politice

Revista 22 | 10.02.2003

Pe aceeași temă

De ce era nevoie de schimbarea Constitutiei? Este ideea PSD-ului?
Este o intrebare foarte utila si va multumesc pentru ea. De altfel vreau intai sa va multumesc pentru invitatia de a va acorda un interviu pe aceasta tema, aceasta demonstrand interesul revistei dvs., al dvs. personal si - sper eu - si al societatii civile, in general. Dar acum sa dau raspunsul la intrebarea dvs. Am pornit de la premiza ca dupa peste 11 ani de la adoptarea noii Constitutii, este nevoie de o actualizare, de o modernizare a ei. Este nevoie si sa utilizam experienta statului nostru de drept in aceasta perioada de tranzitie.

Pe de alta parte, era nevoie sa abordam ideea revizuirii Constitutiei pentru a stabili cadrul constitutional care sa ne permita realizarea dezideratului integrarii euro-atlantice. Acestea ar fi motivele pentru care noi am inceput acest demers si desigur si celelalte partide le-au avut in vedere, cu alte nuante din partea fiecaruia. N-am fost singurii care in campanie am dat semnale cu privire la revizuirea Constitutiei.

Cum ati ajuns la acest proiect de modificare?
Imediat dupa inceperea legislaturii, noi am inceput sa avem contacte cu partidele parlamentare, cu grupul minoritatilor nationale si, in urma acestor contacte bilaterale, finalizate ulterior si printr-o intalnire multilaterala cu partidele parlamentare, noi am stabilit un grup de domenii asupra carora sa gasim textele de revizuire a Constitutiei. Ele au fost apoi discutate in Camerele reunite ale Parlamentului si am adoptat o hotarare prin care am decis constituirea unei comisii constitutionale, care sa intocmeasca un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei. Proiectul ar urma sa fie promovat pe calea procedurii stabilite prin Constitutie pentru propunerile legislative. Aceasta comisie si-a inceput activitatea. Ulterior, Partidul Romania Mare s-a retras (nu vreau sa comentez decizia acestui partid). La aceste lucrari, in afara de reprezentantii partidelor politice, au mai participat reprezentanti ai Presedintiei, ai guvernului, precum si profesorul Muraru, atat in calitate de specialist, cat si in calitate de Avocat al Poporului. In urma dezbaterilor foarte laborioase, de multe ori contradictorii, dar toate purtate sub egida colegialitatii, am finalizat proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei, convenind toate textele care au facut obiectul acordului initial. N-am votat proiectul legii in ansamblu, pentru ca au ramas in suspensie vreo 14 probleme pe care incercam sa le finalizam in aceste zile.

Atat inaintea inceperii demersului comisiei, cat si dupa, am solicitat un punct de vedere de la Comisia pentru Democratie prin Drept de la Venetia si propunerile avute in vedere initial au primit un aviz favorabil. Asupra multor puncte comisia ne-a felicitat pentru solutiile pe care dorim sa le promovam.

Au fost cateva chestiuni asupra carora au existat rezerve si pe acelea nu le-am inclus. Asteptam acum un punct de vedere final asupra propunerilor noastre, precum si asupra chestiunilor ramase in suspensie. (...)

 

- interviul integral il puteti citi in editia tiparita a revistei 22 -

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22