Referendumul.De ce Iohannis cîștigă și în caz de eșec

Declansarea procedurilor pentru organizarea referendumului este o miscare preponderent tactica

Andreea Pora 25.01.2017

De același autor

 

 

 

Contextul, tema propusa - ”continuarea luptei impotriva coruptiei” -, discursurile transante impotriva PSD si pro stat de drept tinute in ultima perioada, culminind cu cel de luni seara, arata clar ca Iohannis vrea sa se pozitioneze ca lider al opozitiei si a intrat intr-un razboi total cu PSD. Nu este insa vorba de opozitia formata din cele doua partide - PNL si USR -, ci de una mai larga, un front anti-PSD, care a functionat la prezidentialele din 2014, electorat care fost pierdut pe parcurs. Putin probabil ca acest nou Iohannis pe care il vedem in actiune sa nu fi luat in calcul faptul ca referendumul este o actiune riscanta, cu sanse de succes nu prea mari. Si atunci? Isi va atinge presedintele scopul chiar si in cazul unui esec? Cred ca da si am sa explic de ce.

 

Motivele si mizele prezidentiale

 

In primul rind, ar trebui sa vedem care sunt motivatiile presedintelui. Inactiunea sau limitarea doar la declaratii, oricit de dure, in contextul in care este evident ca Dragnea si PSD, dincolo de episodul ordonantelor, vor sa preia puterea totala: presedintia, serviciile secrete, numirea procurorilor sefi, adica ultimele redute de care se mai impiedica acum, ar fi echivalat cu aruncarea la cosul de gunoi a propriului mandat si ratarea oricarei sanse pentru un altul. In al doilea rind, s-ar putea ca Iohannis chiar sa fi inceput sa-si inteleaga misiunea si rolul pe scena politica si pe cea mai mare a istoriei (a facut-o si Basescu de la un moment incolo, doar ca a ratat finalul) si sa nu vrea sa lase tara la cheremul acestui partid-stat. Nu trebuie ignorata nici ipoteza ca PSD va merge totusi, desi Dragnea spune ca nu e ”interesat”, la suspendare, caz in care Iohannis are nevoie ca de aer de acest front anti-PSD care s-a conturat cu ocazia protestelor de duminica pentru a-si securiza mandatul. Asa ca Iohannis, dintr-o combinatie de motivatii, a decis sa joace cartea riscanta a referendumului.

 

Necesitatea si premeditarea referendumului

 

Actiunea pare sa fi fost pregatita nu de pe o zi pe alta - tot Dragnea spune ca stia de 10 zece zile - si a urmat un crescendo: refuzul nominalizarii lui Sevil Shhaideh, discursul de la CSM de la inceputul anului, participarea la sedinta de guvern prin care a blocat pe moment adoptarea celor doua ordonante de urgenta (pregatite pe sest chiar pentru acea zi), declaratiile facute cu acea ocazie (sintagama ”elefanti” a fost o gaselnita) si punctele culminante: participarea la proteste, unde a vorbit despre ”gasca penala” care vrea sa-si curete propriile dosarele, discursul de o duritate neobisnuita tinut luni, cind a anuntat referendumul si declansarea efectiva a procedurilor marti.

 

Cel mai important insa e faptul ca Iohannis a inteles ca nu are mijloace legale si constitutionale de opri guvernul Dragnea sa adopte ordonantele de urgenta, asa cum a spus ca va face. Chiar daca adoptarea va fi aminata ca urmare a respingerii lor de catre toate institutiile din justitie (AICI, AICI, AICI si AICI), a protestelor, atmosferei create si presiunilor venite pe cai diplomatice, chiar daca ordonanta gratierii va fi trimisa in parlament, asa cum cere legea, la ordonanta care dezincrimineza fapte de coruptie (vezi AICI si AICI) aruncind in aer anchete si procese in curs in folosul ”penalilor de lux” PSD nu va renunta cu niciun chip, ea fiind miza principala a intregului demers pesedist. Efectele ei vor fi instantanee si dezastruoase pentru anticoruptie. De fapt, razboiul se da pe frontul legislatiei penale si va fi unul pe termen lung, pentru ca vor urma si alte ordonante, sa nu ne facem iluzii.

 

Din acest punct de vedere, singurul mod de a lua atitudine activa, de a nu asista la dezastru cu mainile in sin era semnalul unui referendum. E de presupus deci ca presedintele a luat in calcul toate riscurile si a decis ca e ultima carte pe care o poate pune pe masa daca vrea sa-si continue mandatul in picioare, si nu tirindu-se in genunchi in fata lui Dragnea si a haitei lui.

 

Care sunt sansele referendumului?

 

In favoarea referendumului joaca putini factori: tema, timpul si societatea civila.

Spre supararea PSD, presedintele nu a cazut in capcana si nu a introdus in referendum subiectul gratierii pentru a evita interminabilele controverse constitutionale care ar fi urmat (desi exista o decizie a CCR care lasa la latitudinea presedintelui stabilirea temelor de interes national). Iohannis a fost abil. Desi a fost stabilita doar tematica generala ”Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, nu si intrebarea care va aparea pe buletinul de vot, ea da directia demersului. Chestiunea luptei anticoruptie e populara si sustinuta de electorat, potrivit tuturor sondajelor de opinie, e un subiect impotriva caruia e complicat sa spui nu, pentru ca, per a contrario, inseamna ca sprijini hotia, coruptia si devalizarea tarii. Vedem ca pina si Dragnea si Grindeanu, plus alti corifei ai diabolizarii DNA, au fost nevoiti sa spuna ca si ei sustin lupta anticoruptie. Cu dintii inclestati, dar au spus-o. Sigur, vor incerca sa gaseasca alte pretexte - costuri, oportunitate etc. -, vor explica cit de haina si politizata e anticoruptia, dar, una peste alta, le va fi greu sa faca o campanie pe fata impotriva anticoruptiei.

 

Rapiditatea declansarii referendumului e decisiva in ecuatie, timpul fiind un factor esential. In primul rind, Iohannis a mutat inaintea lui Dragnea, care a anuntat si el ca vrea vreo doua referendumuri - pe tema familiei si a imunitatilor. Procedural, referendumul lui Iohannis trebuie organizat primul, plus ca PSD nu va avea niciun interes sa le bage pe toate la pachet. In al doilea rind, Iohannis bate fierul cit e cald, subiectul e fierbinte si va mai fi, publicul e furios, vor mai urma proteste. In plus, nu e clar nici care va fi consecinta gratierii unor hoti, violatori si borfasi in plina iarna, nefiind exclus ca efectul asupra unui electorat mai larg (inclusiv pesedist) sa fie unul nedorit. Infractionalitatea ar putea creste si utilitatea referendumului pentru a-i pune capat s-ar putea impune. Lucrurile sunt complicate si efectele perverse.

 

Dar, in primul rind, publicul care sustine anticoruptia si se impotriveste ordonantelor lui Dragnea va fi tinut in priza de referendum si, probabil, va creste. Campania pentru referendum va fi si o oportunitate pentru Iohannis sa se implice, sa iasa des in public, sa se pozitioneze ca lider al frontului anti-PSD si sa cistige capital.

 

Dar riscurile majore pentru sansele referendumului tin de absenteism, de media controlata de PSD si de inexistenta unor partide in spatele presedintelui.

 

Desi Legea referendumului a fost modificata in 2013, dupa referendumul de suspendare a lui Traian Basescu, fiind scazut pragul de validare de la o prezenta de 50% la una de 30% din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente, cifrele ramin mari, daca ne uitam la participarea de la parlamentarele din 2016. Pentru ca referendumul sa fie validat, trebuie sa vina la vot aproape 5 milioane 700 de mii de oameni, dintre care 25%, adica aproape 1 milioane 700 de mii, sa spuna DA. Complicat, daca nu chiar imposibil, daca ne gindim ca la parlamentare au venit la vot putin peste 7 milioane 300 de mii de oameni.

 

Dar cel mai important rol impotriva referendumului il vor juca televiziunile sustinatoare ale PSD si care duc de mult timp campanii feroce impotriva justitiei si anticoruptiei, in special - RTV- Ghita, A3, B1 TV. Chiar si la Realitatea TV sunt realizatori favorabili lui Dragnea si care promoveaza un discurs ostil DNA. Desi online-ul este mai echilibrat, gurile de foc impotriva anticoruptiei sau mai subtil manipulatoare nu lipsesc (Evenimentul zilei e sus pe podium), iar Facebook-ul e insuficient. Altfel spus, fortele ostile referendumului si lui Iohannis domina, iar mobilizarea electoratului va fi foarte dificila. Nu trebuie sa omitem nici lipsa unor vectori credibili de comunicare din partea asta care sa reuseasca sa sparga barajul. Singurul care nu poate fi boicotat total este insusi Iohannis, ale carui conferinte de presa sau discursuri sunt totusi preluate de televiziuni, chiar daca mesajul este ucis imediat in talk-show-uri.

 

Raportul de forte la nivel de partide este si el mai dezechilibrat ca niciodata, practic, Iohannis nu are in spate nicio forta politica cit de cit redutabila. PSD, ALDE si mai mult ca sigur PMP vor boicota referendumul si isi vor continua atacurile la justitie. PNL e cu fundul in doua luntri, Turcan a spus ca partidul sustine referendumul si ca e impotriva ordonantelor, dar asta nu inseamna mai nimic. Pentru ca, de fapt, exista destui lideri, primari, fosti baroni, oameni cu influenta in PNL care au probleme cu DNA si carora le-ar prinde bine dezincriminarile din ordonanta. Putin probabil ca PNL sa-si mobilizeze la referendum activul, atita cit e el. Ca sa nu mai discutam ca acum problemele PNL sunt legate de Congres si de lupta interna, care se anunta feroce, si nici Iohannis nu e vazut prea bine. Cit despre USR, desi sustine clar anticoruptia si referendumul, e inca mic, fara vectori de imagine si trece greu sticla si boicotul. Desigur, are mult mai mult decit PNL capacitatea de a mobiliza oameni din zone diverse pentru proteste, e totusi insuficient pentru razboiul care urmeaza.

 

Un esec cit o victorie

 

Sansele de reusita ale referendumului nu sunt prea mari, desi nu este exclus ca PSD sa continue sa faca greseli, sa enerveze si indirjeasca publicul. Cu toate astea, chiar daca referendumul va fi un rateu, el va fi o victorie in alt sens. In primul rind, este de presupus ca va motiva si reactiva buna parte din electoratul anti-PSD, cel care l-a facut cistigator pe Iohannis in 2014 si care a fost lasat de izbeliste pina acum si de presedinte, si de PNL. Se va crea un front, o stare de spirit care va face mai complicata viata guvernului Dragnea, abuzurile si greselile vor fi mai atent urmarite si penalizate. Baza electorala a presedintelui va creste, iar o eventuala suspendare va fi mai dificila. Si partidele ar putea avea de cistigat. Daca PNL are suficienta minte, s-ar angrena cu forta in sustinerea referendumului si a cauzei lui. Ar avea numai de profitat, isi va reface imaginea, incepind sa fie perceput ca un veritabil partid de opozitie, adversar declarat al PSD, si isi va largi, la rindul lui, baza electorala.

 

Dar, fara discutie, principalul beneficiar, chiar si in caz de esec, va fi presedintele Iohannis, care va fi mult mai greu de ucis politic. Isi conserva atit actualul mandat si isi paveaza drumul spre urmatorul, fie si prin faptul ca a incercat sa tina piept mamutului PSD, care vrea sa controleze cu mina forte Romania pina in ultimul ei cotlon.

 

Un succes al referendumului este cu adevarat cosmarul PSD. C-o fi una, c-o fi alta, Dragnea&Comp lucreaza din greu pentru Iohannis si opozitie. Nu mi-e clar daca s-au prins.

                                         

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22