Vantul schimbarii: cat suiera si cat bate

Rasvan Popescu 20.01.2005

De același autor

Hotarat lucru, actuala putere n-are o sarcina usoara: sa transforme societatea romaneasca intr-una compatibila cu Uniunea Europeana si, in acelasi timp, sa faca gestiunea curenta la un nivel superior PSD-ului. Asta inseamna sa ai oameni de viziune, urmati indeaproape de specialisti in toate domeniile. Noua putere s-a instalat de prea putin timp pentru o judecata de ansamblu, deocamdata vorbim de semne.
Iata, sa luam numirea la Justitie a independentei Monica Macovei, specialist in drepturile omului si reprezentant de frunte al societatii civile. Un semnal cat se poate de clar ca noua putere nu se va mai amesteca in sentintele tribunalelor.
Dar procurorul general si procurorul-sef anticoruptie au ramas deocamdata in scaune. Discutia s-a mutat intr-un plan mai abstract, al raporturilor dintre institutii, si urmeaza un audit international care sa conchida daca "anticoruptia" trece ca sectie la Parchetul General sau ramane cum a fost. Intre timp, cei doi procurori isi vad de treaba: pare ca se asteapta ca oamenii sub a caror autoritate s-au intocmit dosarele flotei sa schimbe vantul si sa inhate marii corupti ai administratiei care i-a promovat. In opinia mea, este o iluzie, chiar daca pe moment actiunea Parchetului in cazul RAFO te face sa crezi in minuni. Minunile nu exista sau, oricum, nu le face Parchetul. M-as opri apoi asupra descinderii presedintelui Basescu la Interne. Numirea omului sau de incredere in fruntea ministerului si obrazul batut politiei nu sunt suficiente. Iar schimbarile anuntate nu par decat o jumatate de masura.
Sa inlocuiesti actuala garda de fosti generali vopsiti in chestori cu alta de aceeasi generatie si chiar extractie nu poate aduce transformari de substanta. Presedintele Basescu i-a si amenintat pe chestori cu un mandat de numai cateva luni, in cazul in care nu dau rezultatele scontate, urmand a fi inlocuiti de linia ofiterilor tineri. Este ca si cum le-ar fi spus: daca nu legati urgent mafiotii, va schimb. Voi ii stiti, e suficient sa vreti. Daca nu, va rad.
Stilul e omul si consilierii nu-l vor putea schimba. Nici garnitura de la Cotroceni nu mi se pare completa. Sunt acolo cateva nume grele: Stolojan, specialist in probleme economice, Renate Weber, alt reprezentant de varf al societatii civile, Andrei Plesu la relatii externe, bine conectat cu ministrul de resort, care i-a fost secretar de stat. Adriana Saftoiu are experienta in comunicare, iar noul consilier pentru siguranta nationala, generalul Constantin Degeratu, este unul din principalii artizani ai reformei in armata. Lipsesc insa doua verigi importante care sa asigure coerenta cu Executivul si Legislativul. Un consilier pentru relatia cu guvernul - si ma refer la unul agreat de premierul Tariceanu -, astfel incat sa fie de-al casei la sedintele Cabinetului. Si, la fel, un consilier pentru relatia cu Parlamentul, unde terenul se dovedeste alunecos. Un semn de intrebare il ridica situatia serviciilor de informatii. Aici n-au aparut inca nume noi. Presedintele Basescu a spus doar ca in cazul SRI va fi identificat un ofiter tanar, care sa functioneze deocamdata ca prim adjunct al directorului Timofte.
O fi bine? Sub administratia Constantinescu, serviciile de informatii au fost conduse de civili. Asa cum au fost ei, ingineri, profesori, au reprezentat un inceput de reforma. PSD a trimis repede in locul lor doi ofiteri. A persista in aceasta directie inseamna a merge impotriva trendului european. Exista, desigur, costuri pe termen scurt si mai ales riscul de care vorbea Basescu, acela ca sefii civili "sa pluteasca" peste serviciile de informatii, altfel spus, sa fie imbroboditi de propriile structuri si, in consecinta, ineficienti. In relatia cu presedintele Romaniei, dar mai ales in lupta anticoruptie, unde asteptarile au fost puternic alimentate. Insa solutia nu poate fi intoarcerea la conducerea militara, ci dimpotriva, promovarea civililor nu numai la varf, ci si pe ierarhie in jos, la directii. Un singur om poate fi inghitit, zece nu. Deocamdata nu pot decat sa consemnez reversul mangaierii pe crestet. De-abia a promis Basescu deblocarea accesului CNSAS la dosarele fostei Securitati, ca Radu Timofte s-a si pus de-a curmezisul. Dosarele Securitatii sunt o rana deschisa a istoriei, nu un privilegiu de casta. Sunt ale noastre, nu ale lor. Eu, unul, nu vad de ce chiar seful Politiei n-ar putea fi, ca sa zic asa, civil complet: un procuror, un jurist, care sa impuna alta mentalitate, alta atitudine fata de cetatean. Altfel, degeaba e Renate Weber la Cotroceni, ramanem doar cu semnalul.
Asa cum Televiziunea, Radioul de stat nu vor fi cu adevarat publice prin inlocuirea actualilor directori impovarati, inglodati in acuzatii de cenzura si manipulare, cu oameni de partid advers, ci cu jurnalisti adevarati, care si-au facut un nume in breasla. Meserie si coloana vertebrala. Altfel, vorba lui Boc, schimbam falitii lor cu falitii nostri.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22