Pe aceeași temă
CEC Bank sprijină prin finanţare accesarea fondurilor europene în două direcţii. Prima direcţie o constituie punerea la dispoziţia clienţilor de credite pentru investiţii, linii de credit, credite pentru stocuri, de exemplu. Durata de creditare merge până la 10 ani, iar pentru garantarea acestora se poate apela la fondurile de garantare cu care CEC Bank colaborează (FNGCIMM, FGCR).
O altă direcţie de finanţare pe care CEC Bank a adoptat-o, prin strategia sa de dezvoltare 2007-2011, este finanţarea proiectelor europene prin acordarea de credite pentru accesarea fondurilor europene. În acest sens, CEC Bank oferă produse şi servicii specifice de consiliere clienţilor sau beneficiarilor de fonduri europene. Activitatea de consiliere oferită de CEC Bank este derulată de cei 120 de consilieri pregătiţi pe problematica fondurilor europene, care sprijină clienţii în definirea ideii de proiect, în încadrarea ideii într-unul din programele de finanţare disponibile, punând la dispoziţia acestora datele de contact ale autorităţilor de management responsabile de gestionarea programelor operaţionale. CEC Bank ajută clienţii să identifice cea mai potrivită soluţie de finanţare a proiectului şi oferă clarificări în timp real asupra aspectelor legate de managementul fondurilor europene, precum şi de asigurarea finanţării proiectelor.
CEC Bank intervine atât în faza de depunere a proiectelor, prin scrisori de garanţie bancară şi scrisori de confort cerute aplicantului de către Autoritatea de Management, pentru a demonstra capacitatea financiară de implementare a proiectului, cât şi în faza de implementare a proiectelor.
Pentru finanţarea proiectelor europene, CEC Bank pune la dispoziţie produse specifice, dintre care menţionăm: linia de credit pentru investiţii, creditul de investiţii sau creditul punte. Primele două sunt utilizate pentru: prefinanţarea parţială sau integrală a grantului aferent proiectelor de investiţii, cofinanţarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor de investiţii şi/sau finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor de investiţii, în timp ce creditul punte va fi folosit doar pentru prefinanţarea grantului, pe o perioadă de maximum 6 luni.
Cel mai utilizat tip de credit este linia de credit pentru investiţii care funcţioneaza în sistem revolving în perioada de implementare a proiectului de investiţii, pentru o perioadă de maximum 3 ani. După această perioadă, pentru soldul nerambursat al liniei de credit se stabilesc scadenţe fixe, la date agreate împreună cu clientul, pe o durată de maximum 7 ani. Perioada de implementare a proiectului de investiţie se va stabili având în vedere perioada stabilită în Contractul de Finanţare încheiat între Autoritatea de Management/organismul intermediar şi client, la care se va adăuga perioada estimată pentru decontarea ultimei tranşe de la Autoritatea de Plată.
Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului de investiţii clientul va putea face trageri şi rambursări din linia de credit, în funcţie de tranşele de realizare a proiectului de investiţie.
În ceea ce priveşte creditul pentru investiţii, valoarea acestuia poate fi de până la 100% din valoarea totală a proiectului de investiţie, în funcţie de bonitatea clienţilor şi de garanţiile prezentate, în timp ce durata de creditare va fi de maximum 10 ani, atât pentru autorităţile publice locale, cât şi pentru agenţii economici. În plus, pentru fiecare client se poate stabili o perioadă de utilizare a creditului, respectiv o perioadă de graţie de până la 12 luni.
Avantajele ofertei CEC Bank includ acordarea gratuită de informaţii specifice managementului fondurilor europene postaderare, constituirea progresivă a garanţiilor, pe măsura efectuării tragerilor din credit, utilizarea garanţiilor oferite de FNGCIMM sau FGCR (de maximum 100% din valoarea creditului acordat pentru accesarea fondurilor europene) şi vizualizarea situaţiei financiare prin Internet Banking.