Pe aceeași temă
Moderată de Andrei Pleşu, la această masă rotundă vor participa Laura Grünberg, Vintilă Mihăilescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Răzvan Voncu şi autorul.
Pentru acest volum, Uniunea Scriitorilor din România i-a acordat lui Andrei Oişteanu Premiul „Scriitorii anului 2016“.
„Este de mirare că o asemenea carte nu s-a scris mai devreme, că savanţii din domeniul studiilor culturale nu au abordat până acum acest subiect. Cartea lui Andrei Oişteanu are drept nucleu o problematică faimoasă: ius primae noctis. De aici, de la «dreptul» masculului alpha de a poseda toate femelele din fieful său, porneşte analiza despre sexualitate şi, de fapt, despre servitutea sexuală, despre imperialismul sexual al unui gen, al unui sex, impotriva celuilalt. Îi mulţumesc lui Andrei Oişteanu pentru această carte, din care am învăţat foarte multe, şi sunt convins că ea va fi un bestseller“ (Mircea Cărtărescu).
„Andrei Oişteanu se încumetă să abordeze frontal problema sexualităţii, dupa ce a dedicat o monografie altui subiect proscris: Narcotice în cultura română. Nu despre sexualitate în cultura română este vorba însă, ci despre Sexualitate şi societate, ceea ce constituie modul normal, comparativ de a aborda problema. Oişteanu îşi organizează polifonic expunerea, trecând de la o temă la alta, revenind la anumite motive recurente şi făcând pretutindeni trimiteri la spaţiul românesc. Se etalează astfel o uriaşă configuraţie, care marchează spaţiul uman şi străbate veacurile, şi în care fiecare practică în parte trimite la ansamblul din care face parte şi prin care poate fi înţeleasă“ (Vintilă Mihăilescu).