Pe aceeași temă
UPDATE:
Profesorul Dacian Dragoș, doctor în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, până în iunie 2023 președinte al Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), a explicat pentru Revista 22 de ce sancțiunile pentru plagiat și Ordinul ministrului Educației aplicat Ramonei Lile sunt în vigoare:
„ Ordinul de ministru ca și deciziile Consiliului Național de Etică sunt acte administrative care rămân în vigoare până când o instanță le infirmă. Doamna rector Lile a cerut în instanță suspendarea actelor, dar i s-a respins, iar în primă instanță s-a confirmat justețea sancțiunii. Deci sancțiunile i se aplică până în prezent. Orice candidatură este supusă unor condiționări și unor verificări prealabile. Ele trebuiau făcute de Universitatea Aurel Vlaicu înainte de alegerile pentru funcția de rector, iar candidatura doamnei Lile trebuia respinsă”.
Prin Ordinul de ministru nr. 3643/06.04.2021, Ramona Lile a fost retrogradată de la gradul de profesor și a primit în 2021 interdicția pe o perioadă de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. Ordinul aplică sancțiunea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) pentru șase plagiate. Instanța a confirmat situația plagiatoarei, care a depus recurs. Până la finalizarea procesului, actul administrativ își produce efectele, având caracter obligatoriu și executoriu din oficiu.
Alegerile pentru poziția de rector, mult devansate, s-au desfășurat în data de 11 decembrie 2023. Organizarea s-a făcut în total dispreț al regulilor: procedurile au fost pornite fără a se fi pus în acord Carta, care stă la baza alegerilor, cu noua Lege a Educației, iar apariția unui contracandidat a prilejuit diversiuni menite să îl descurajeze. Ca să „dreagă busuiocul”, instituția a aprobat în Senat modificările la Cartă în timpul alegerilor, le-a trimis spre avizare în aceeași zi la Ministerul Educației și a primit, tot în aceeași zi, avizul sub semnătura secretarului de stat Gigel Paraschiv, proteguitorul doamnei Lile. Prin contrast, solicitării de informații pe Legea 544/2002 transmisă de Revista 22 i-au trebuit trei zile să primească nu un răspuns, ci un număr de înregistrare.
Pentru că profesorul Liviu Bocîi a fost un contracandidat real, nu „un iepure”, cum au crezut mulți angajați, secretariatul i-a refuzat inițial înscrierea, cerându-i-se adeverință că „nu are 3 mandate de rector”. Profesorul nu avea niciunul, dar Ramona Lile avea. Contestațiile cu nr. 11836 și 11923 din 11.12.2023 depuse de profesorul Bocîi la Biroul Electoral pentru a avertiza neeligibilitatea candidatei au fost respinse fără nicio explicație. Formatul dezbaterilor a fost încălcat: Ramona Lile nu a venit să prezinte strategia, ci a venit flancată de prorectorii care i-au ridicat osanale într-un show ridicol: președintele Senatului, Ioan Radu, a ținut să îl denigreze într-o notă discriminatoare pe profesorul Bocîi pentru că ar fi la origine oltean, așa cum ne-au relatat indignați participanți din sală.
După alegerile unde Lile a primit 87% din voturi, la contestația trimisă la CNECSDTI a venit răspunsul cu nr. 3022/13.12.2023, trimis și Ministerului Educației, Ministerului Cercetării și CEMU, care confirmă că Ramona Lile nu avea voie să candideze pentru mandatul de rector.
Totodată, Consiliul Național de Etică a avertizat că UAV, dacă validează alegerea, se expune articolului 174, alin. 5 din Legea Învățământului Superior 199/2023, care poate duce la sancțiuni de la dizolvarea structurilor de conducere responsabile, până la reorganizarea sau desființarea instituției. Cu toate că adresa CNECSDTI a fost prezentată, Senatul UAV a validat alegerea Ramonei Lile și a trimis documentele spre validare Ministerului Educației, sesizat și de profesorul Bocîi. Dacă ministrul își va asuma validarea, producând precedentul de a-și ignora propriul ordin, riscă să intre sub incidența abuzului în serviciu.
Sunt multe de spus despre aservirea universității intereselor de la vârf, îngăduirea conflictului de interese, încălcarea Cartei și a oricăror prevederi care fac credibilă o instituție. Rectorul, un prorector și președintele Senatului își privilegiază odraslele fie cu posturi asigurate la UAV, fie cu burse. Instituția este profitabilă pentru buzunarele conducerii: Ramona Lile bagă în buzunar 8.500-9.000 de euro lunar, prorectorii, peste 6.000 de euro, președintele Senatului – 4.500 de euro, deși a depășit cu trei ani vârsta de pensie. Iar vizitele la Chișinău ale Ramonei Lile, unde studiază fiul cel mic, fiindcă cel mare e deja angajat la UAV, se fac cu acoperirea universității, sub pretextul unei colaborări intense cu vecinii din Republica Moldova.
La începutul lui octombrie, Ligia Deca, ministrul Educației, și-a contramandat semnarea unui protocol unde trebuia să fie prezentă și Ramona Lile, pentru a nu fi asociată cu o încălcare flagrantă a prevederii de a nu se face politică în universități. Cu o zi înainte, în 8 octombrie, AUR și-a lansat un candidat la europarlamentare în aula UAV, în prezența lui George Simion.
Ramona Lile este o neobosită culegătoare de tinichele și diplome care nu pot acoperi totuși impostura. În octombrie a primit la un bal Crucea Meritului de la Ordinul Templierilor Sf.Martin, un ONG înmatriculat într-un sat din Franța în 2021, fără reprezentant legal, având doar adresa de contact [email protected]. Ordinul funcționează, de fapt, în Arad și împarte cu emfază diplome. Ca un corolar al dorinței de confirmare, Lile și-a tras recent și o Diplomă de Excelență la Gala Excelenței UAV. Iar excelența se vede în Metarankingul Universitar 2023, clasament realizat independent de un grup de experți pe baza principalelor clasamente internaționale la care participă universități românești. Universitatea „Aurel Vlaicu” se situează pe ultimul loc.
Ce spune legea
Articolul 174 din Legea Învățământului superior 199/2023 prevede sancțiuni aplicabile universității ca: a) monitorizarea pe o perioadă cuprinsă între 3 luni și un an a instituției de învățământ superior, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului educației privind constituirea comisiei de monitorizare. b) dizolvarea structurilor de conducere responsabile, respectiv consiliul departamentului, consiliul facultății ori CSUD, sau eliberarea din funcție a rectorului după consultarea senatului universitar; c) solicită ARACIS desfășurarea unei proceduri de evaluare externă a calității cu privire la respectarea standardelor și indicatorilor de performanță; d) propune Guvernului inițierea unui proiect de hotărâre sau lege, după caz, de reorganizare sau desființare a instituției de învățământ superior în cauză.//
Citește și:
Rectorul Ramona Lile, doctor în copiat
Ramona Lile şi managementul plagiatului
Refuzată la Cluj, plagiatoarea Ramona Lile vrea să se abiliteze în Franța