Statele Unite, dezamăgite de adoptarea votului mixt în Moldova, tocmai lăudat de Tudose

E.b. | 23.07.2017

Ambasada Statelor Unite de la Chişinău s-a arătat dezamăgită de adoptarea în lectură finală a modificării sistemului electoral. Vineri, premierul Mihai Tudose aproba respectiva modificare.

Pe aceeași temă

 

 


Votul mixt a fost adoptat ciuda recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneţia şi OSCE.

 

Statele Unite îşi arată dezamăgirea în legătură cu decizia Parlamentului şi Guvernului R. Moldova de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetăţenii moldoveni”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA de la Chişinău, conform Deschide.md.

 

De asemenea, reprezentanţii ambasadei americană precizează că vor colabora ”cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european” în prezent pentru Republica Moldova.

 

Premierul român Mihai Tudose a afirmat vineri că adoptarea unui nou sistem electoral nu afectează procesul democratic de peste Prut.

 

Mihai Tudose a apreciat că declaraţiile critice la adresa modificărilor vin după ”o distorsionare a realităţii de către neprieteni”.

 

Însă, Mihai Tudose a fost condamnat puternic de căgtre Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate din Moldova (PAS), pentru încurajarea publică a unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin.

 

Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova, a scris Maia Sandu pe pagina ei de Facebook.

 

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal a fost votat joi în lectura finală, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot din Republica Moldova.

 

În favoarea proiectului s-au pronunţat în timp record 74 de deputaţi, parlamentarii au avut nevoie doar de patru minute pentru a trece noua lege. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde a avut loc şedinţa Parlamentului.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22