Pe aceeași temă
„Spitalul Elias anunță cu regret dispariția unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu Botez. Sincere condoleanțe familiei îndoliate!", a anunțat unitatea medicală printr-un comunicat de presă.
Tamara Buciuceanu a fost un simbol al generației de aur a scenei și cinematografiei românești și a rămas în memoria cinefililor pentru roluri precum cel al profesoarei "Isoscel" din seria "Liceenii", dar și pentru interpretarea personajului Coana Chirița.
Actrița Tamara Buciuceanu Botez, în vârstă de 90 de ani, a fost internată la începutul lunii octombrie, pe fondul unei boli cardiace mai vechi, care s-au acutizat.
Tamara Buciuceanu-Botez a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune și film. Născută în 1929, în Tighina, Republica Moldova, numită „Doamna comediei româneşti", Tamara Buciuceanu a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi", în regia lui Horea Popescu, Chirița din „Chirița în provincie", în regia lui Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii", în regia lui Nicolae Corjos.
În anul 2011, în semn de prețuire a impresionantei activități artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităților, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.
„Doamna comediei românești”
Actrița Tamara Buciuceanu-Botez a fost un simbol al generației de aur a scenei și cinematografiei românești și a rămas în memoria cinefililor pentru roluri precum cel al profesoarei "Isoscel" din seria "Liceenii", dar și pentru interpretarea personajului Coana Chirița.
Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, și a frecventat cursurile Institutului de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iași, între anii 1948 și 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.
În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.
Tamara Buciuceanu a fost una dintre legendele teatrului de comedie și a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără "Titanic vals", din 1964, "Anecdota", lansat în 1972, "Domnișoara Nastasia", din 1976, "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", din 1979, "Alo, aterizează străbunica!...", din 1981, "De ce trag clopotele, Mitică?", "Declarație de dragoste", lansat în 1985, "Cuibul de viespi", din 1986, "Nunta mută", lansat în 2008.
Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără "Dimineață pierdută", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Doctor fără voie", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" și "Cumetrele".
Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariții memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureșan și lansat în luna martie a anului 1977.
Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofițer din partea Casei regale. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti.
În 2013, a fost lansat volumul "Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.