Adrian Guvernul Minune

Traian Ungureanu | 24.10.2002

Pe aceeași temă

Adrian Nastase a aparut vineri, 18 octombrie, în pantaloni lungi si morga integrala pe stadionul "Lia Manoliu", alaturi de Mircea Sandu si Anghel Iordanescu. Ultimii doi au populat conferinta de presa organizata ulterior doar în postura de exponate. Nici M. Sandu, nici A. Iordanescu n-au depasit, în luarile lor de cuvant, energia unui mileu asezat sub un borcan de muraturi. Si totusi a fost vorba de fotbal. Primul Ministru a vorbit slobod, fara sa se împiedice de lipsa competentei în materie. Pacat, caci, smuls din meditatiile sale recente asupra pedofiliei si pedepsei cu moartea, Primul Ministru a vitregit gandirea juridica internationala de contributii pline de puritatea naiva a începatorului. Insa timpul n-a trecut fara folos la stadionul "Lia Manoliu". Primul Ministru a avut ceva important de spus. El a promis ajutor. Suprafata de joc a stadionului va fi refacuta, iar stadionul însusi va deveni un complex sportiv modern, "la nivelul competitiilor europene". Proiectul va costa "între 6 si 10 milioane de dolari". Vom fi astfel în stare sa jucam pe 29 martie un meci la victorie cu Danemarca, si nu sa rejucam partida de tranta în namol din meciul cu Norvegia. Ar fi o minune. Prima.

Regia Autonoma FRF - membra NATO, membra ONU

Splendid! Multumim frumos, dar meciul nu s-a terminat. Pe gazonul ce urmeaza sa fie refacut au încoltit repede cateva manunchiuri groase de întrebari.

Mai întai: cine plateste? In cele cateva momente în care a recurs la verbalizare, M. Sandu a multumit guvernului pentru "alocarea unei sume de bani". Remarcele domnului Mircea S. au fost însa rapid contrazise de Primul Ministru, care a explicat ca banii ar urma sa fie returnati "din plata unui supliment în biletele care se vor pune în vanzare pentru acest stadion, în perioada care urmeaza". Ideea are o meschinarie supla. O data, pentru ca dovedeste iar convingerea guvernamentala dupa care oamenii de rand trebuie sa plateasca proiecte de care n-au fost întrebati. Aici fotbalul se înfrateste, prin grija guvernului, cu regiile autonome. A doua sursa de suplete a ideii e chiar ineptia ei sferica. Cate bilete ar trebui vandute pentru a acoperi "între 6 si 10 milioane de dolari"? Sigur, putem presupune ca Primul Ministru se pregateste sa faca înca un cadou nesolicitat Natiei, convingand Real Madrid sa joace toate meciurile în deplasare pe stadionul "Lia Manoliu" si organizand, pe acelasi stadion, manevre NATO, dar si sedintele Adunarii Generale ONU (lucrarile Consiliului de Securitate vor avea loc într-un cadru mai restrans, peste drum, la Casa Fotbalului, mai exact Vila Sandu). Ar fi o minune. A doua.

Un proiect necesar: metroul Snagov-Bucuresti

In realitate, e mult mai usor de crezut ca guvernul va proceda în maniera cunoscuta (aici nu e nici o minune): va subventiona tacit si fotbalul si va face uitat mecanismul cu taxa pe bilete. De platit, veti plati tot dumneavoastra, doar ca nu veti sti cat si cand.

Daca va închipuiti cumva ca fotbal subventionat înseamna juniori cu echipament nou, terenuri la marginea cartierelor sau burse de studii la scoli sportive, atunci va imaginati gresit. Fotbal subventionat înseamna FRF subventionat. Asta nu din generozitate, ci din instinct de recunoastere. Ierarhiile similare se recunosc instantaneu si îsi recunosc tot instantaneu interesele comune. Or, FRF e copia leita în fotbal a ierarhiei de putere din stat. Si, în fotbal, structura executiva (FRF) a încaput pe mana unei trupe de "fosti". Si la marginea fotbalului a crescut luxuriant o industrie paralela de patronaj si profit ("capusele"). In statul politic si economic regiile si srl-urile, în fotbal patronii de club, agentii si Liga Profesionista. Analogia merge la infinit. Institutional si personal: în fotbal Sandu M., la guvern Cozmanca O.

Cu alte cuvinte, hotarand ca vrea sa ajute fotbalul românesc, Primul Ministru a decis ca a venit vremea sa faceti un cadou de "6 pana la 10 milioane de dolari" Federatiei. Splendid! Români suntem toti si trebuie sa ne ajutam. Dar d-l Mircea S. nu vrea sa fie patriot? Ziarele scriu ca totalul sumelor încasate de Federatie din vanzarea de jucatori în ultimii 12 ani a atins 20 de milioane de dolari. Unde sunt acesti bani? Nu stim. Stim doar ca putem face paralela cu faimosul "capitalism romanesc", o afacere care cunoaste numai si numai exportul de materii prime. Cherestea, minereu, grau, de ce nu fotbalisti? Si mai stim ca d-l M. Sandu traieste bine, are vila si la Snagov (pe banii lui), si la locul de munca (pe banii FIFA). Lipseste doar tunelul prin care metroul cu un loc sa faca legatura între vilele Sandu din Bucuresti si Snagov pentru a-l duce si aduce pe Presedintele FRF la si de la serviciu. Cadoul guvernului pe banii nostri ar putea rezolva chestiunea. In 12 ani, Federatia s-a îmbogatit, patronii de cluburi si liderii Ligii Profesioniste au facut avere, amanand iar cursurile serale la scoala de buna cuviinta. Fotbalul romanesc se mandreste cu structura sa privata. In Romania, asta nu înseamna însa nimic mai mult decat ca titularii de posturi pot face avere, fara sa investeasca un ban. Intretinerea fotbalului se plateste din bani publici. Sa recapitulam. Guvernul decide sa plateasca dezvoltarea unei afaceri private pe banii dumneavoastra. Asta a fost a treia minune.

B si V pentru înca un BMW

Minunea cea mare de-abia ca urmeaza. Sezatoarea financiara de la stadionul "Lia Manoliu" nu are, de fapt, nici o legatura cu problemele fotbalului romanesc. Suprafata de joc de pe stadionul "Lia Manoliu" va deveni poate Gradina Adrian Nastase, vom reusi chiar sa batem Danemarca (saru-mana Primului Gazonificator al tarii), dar asta nu rezolva nimic. Fotbalul romanesc se prabuseste din cauza zoologiei, nu din cauza botanicii. Din cauza creaturilor, nu din cauza plantelor. Totul e putred, în afara de costumele si masinile noilor stapani ai fotbalului. La inaugurarea Vilei Sandu (fosta Casa a Fotbalului Romanesc), parcarea batea Salonul Auto de la Paris. A spus cineva o vorba despre toate astea? Primul Ministru si exponatele de langa el au vorbit de parca problema cea mare ar fi un complot la Institutul Agronomic, în urma caruia am ramas fara gazoane. Acum cateva saptamani, Anghel Iordanescu umplea paginile ziarului Prosport de lacrimi si anunta ca fotbalul romanesc e terminat din cauza lacomiei si coruptiei. Aflat în aceeasi sala cu Primul Ministru, Anghel Iordanescu a tacut malc, mai ceva ca noroiul din Ghencea.

Primul Ministru a ignorat gratios problemele reale ale fotbalului în care se pregateste sa bage banii (altora). Si atunci, ce a cautat totusi Primul Ministru la stadionul "Lia Manoliu"? Asta nu e prea greu de spus: voturi. Mainile sus, public romanesc! Banii si Voturile! Da, mai avem loc de BMW-uri!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22