Ajutor japonez pentru ANF

Ana Soviany | 11.11.2008

Pe aceeași temă

Guvernul Japoniei a oferit Arhivelor Nationale de Film (ANF) un ajutor nerambursabil in valoare de peste 350.000 de euro, care va fi folosit pentru achizitionarea unor echipamente specializate de prelucrare, conservare si restaurare a filmelor din patrimoniu.
Ambasadorul Japoniei, Yoshinobu Higashi, a declarat, in cadrul ceremoniei de semnare a documentelor, ca, prin aceasta donatie, tara sa "contribuie de fapt la pastrarea patrimoniului istoric si cultural al Romaniei".
Secretarul de stat in Ministerului Afacerilor Externe Mihai Gheorghiu, care a semnat din partea Romaniei documentele oficiale, a declarat, citat de Rompres: "Guvernul Romaniei este recunoscator pentru aceste initiative ale Japoniei, care au sustinut numeroase institutii de cultura din tara noastra".
La randul sau, directoarea ANF, Anca Mitran, a declarat pentru TVR: "Fiind una dintre cele mai mari arhive din Europa si poate cele mai vechi, nu ca institutie, ci ca vechime a materialului cinematografic, cred ca sprijinul japonez este foarte important, pentru ca vom putea sa incepem schimburi internationale cu filmele care sunt foarte vechi si care nu puteau fi folosite din cauza deteriorarii lor normale si naturale".
"Este o finantare importanta", a declarat, pentru acelasi post, Virgil Nitulescu, secretar general in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care a adaugat ca suma oferita de Guvernul Japonez reprezinta 30% din suma pe care MCC o aloca pe anul 2008 Arhivei Nationale de Filme.

"Arhiva de Film din Romania are o relatie speciala cu Japonia"

Dupa cum spune Seiko Takesono, atasat cultural al Ambasadei Japoniei la Bucuresti, "Grantul cultural este o recunoastere a valorii culturii romanesti, contribuind la promovarea activitatilor educative si culturale in beneficiul publicului romanesc si, in egala masura, la intarirea legaturilor de prietenie dintre Japonia si Romania".
Takesono justifica ajutorul japonez prin valoarea culturala a filmelor din arhiva: "Arhiva Nationala de Film are aproximativ 250.000 de filme si majoritatea sunt considerate capodopere culturale si istorice ale patrimoniului national al cinematografiei. In acelasi timp, este singura institutie de acest gen din Romania si una dintre cele mai mari arhive de film din lume".
Exista, insa, si motive ceva mai sentimentale: "Colectiile cele mai valoroase ale arhivei cuprind si filme artistice, documentare si anime-uri japoneze. De-a lungul anilor, salile de cinema ale Cinematecii au gazduit numeroase productii japoneze semnate de Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi sau Kaneto Shindo si multi alti celebri regizori japonezi, care au ajutat publicul roman sa inteleaga mai bine traditiile, arta si cultura japoneza. Din aceasta perspectiva, Arhiva de Film din Romania are o relatie speciala cu Japonia".

Grantul japonez, folosit pentru conservarea filmelor

Directorul tehnic al ANF, Nicoleta Manolache, spune ca finantarea japoneza va ajuta la procurarea unor utilaje care sunt necesare pentru conservarea si pastrarea filmelor.
Dupa cum spune Nicoleta Manolache, "filmele se degradeaza in timp. Noi avem filme incepand cu 1935, chiar mai devreme. Si ori cat de bine ar fi pastrate, in timp isi pierd calitatile, culorile, apar diferite probleme, pentru ca pelicula are un strat organic pe ea si in timp se degradeaza".
Datorita grantului japonez, filmele vor putea fi pastrate si in format digital si de asemenea va fi posibila realizarea unor copii.
In plus, Manolache spune ca era nevoie de un asemenea sprijin financiar, "pentru ca produsele cinematografice sunt foarte, foarte scumpe si se fac in serie mica. Iar in era digitala totul avanseaza extrem de repede".

ANF, scurt istoric

Arhiva Nationala de Filme a fost infiintata la 4 iulie 1957, ca organism care se ocupa cu colectionarea, clasificarea si conservarea filmelor si a oricarui material legat de productia de filme si istoricul filmului; cu efectuarea imprumuturilor si a schimburilor internationale de filme cu arhivele din strainatate, dar care trebuia, in acelasi timp, sa puna la dispozitia cercetatorilor si a studiourilor materialele arhivei, necesare pentru studii documentare sau pentru productia de filme. Din 1960, ANF este membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale de Film (FIAF).
In 2003, ANF a fost desfiintata prin absorbtie, atributiile sale fiind preluate de Centrul National de Cinematografie (CNC), pentru a fi reinfiintata doi ani mai tarziu. De atunci, Arhiva Nationala de Filme are in administrare doua sali ale Cinematecii: Eforie si Union. ANF se intretine din fonduri proprii si din venituri de la buget.

Cultural Grant Aid - sprijin pentru proiecte culturale

Cultural Grant Aid a fost lansat in 1975 cu scopul de a sprijini, din punct de vedere material, o mare varietate de proiecte culturale si educationale.
Cultural Grant Aid face parte din programul Development Assistance (ODA), care se ocupa cu promovarea activitatilor culturale si legate de invatamantul superior si cu conservarea patrimoniului cultural al tarilor in curs de dezvoltare.
Cultural Grant Aid se concentreaza pe constructia sau reabilitarea facilitatilor si pe asigurarea de echipament. Pana in prezent, acest grant a sprijinit peste 1.000 de proiecte din peste 100 de tari.
16 institutii romanesti au beneficiat de acest grant din 1991 si pana in prezent: 1991 - Opera Romana (echipament de sunet si lumina); 1992 - Ateneul Roman (sistem de inregistrare video); 1993 - Orchestra "George Enescu" (instrumente muzicale); 1994 - Comitetul Olimpic Roman (echipament sportiv de inalta performanta); 1995 - Directia de Relatii Culturale din cadrul Ministerului de Externe (echipament de inregistrare video); 1996 - Teatrul National din Bucuresti (echipament de sunet); 1997 - Opera Romana din Iasi (echipament de sunet si lumina); 1998 - Orchestra Filarmonicii de Stat din Targul Mures (instrumente muzicale); 1999 - Muzeul National de Arta (echipament video); 2000 - Muzeul National de Istorie a Romaniei (echipament de laborator); 2001 - Orchestra Filarmonicii din Brasov (instrumente muzicale); 2002 - Televiziunea Romana (programe TV).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22