Andrei Oisteanu a fost distins cu premiul B'nai B'rith Europe

Fara Autor | 21.06.2016

Cercetatorul Andrei Oisteanu, antropolog si istoric al religiilor, membru al Grupului pentru Dialog Social, a fost distins cu premiul B'nai B'rith Europe pentru volumul "Imaginea evreului in cultura romana. Studiu

Pe aceeași temă

de imagologie in context est-central european", publicat in 2012 in seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o. Premiul obtinut de Andrei Oisteanu este primul de acest fel, acordat de B'nai B'rith Europe, dupa ce, in 2015, prestigioasa organizatie evreiasca internationala a decis sa infiinteze un premiu anual menit "sa recompenseze un intelectual care a contribuit la schimbarea imaginii evreului in societate".


"Imaginea evreului in cultura romana" a fost distins cu Premiul Academiei Romane, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Premiul Fundatiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel). Volumul a mai fost tradus in engleza, franceză, germana, maghiara si italiana (în curs de apariţie).



Volumul prezinta originea, evolutia in timp si spatiu, supravietuirea sau disparitia cliseelor ce compun portretul fizic, profesional, moral, intelectual, magico-mitic si religios al „evreului imaginar” in spatiul cultural romanesc. Este de asemenea analizat modul in care antisemitismul popular l-a influentat pe cel intelectual si politic, de la jumatatea secolului al XIX-lea pina astazi. Abordind tema din perspectiva si cu instrumentele antropologiei culturale, autorul reface portretul-robot al „evreului imaginar” si evalueaza diferentele dintre acesta si „evreul real”, se arata intr-un comunicat de presa al editurii Polirom.

 

Andrei Oisteanu este cercetator, membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucuresti) si presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. Carti publicate: Gradina de dincolo. Zoosophia (1980, 2012); Motive si semnificatii mito-simbolice in cultura traditionala romaneasca (1989); Cutia cu batrini (roman) (1995, 2005, 2012); Mythos & Logos (1997, 1998); Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (1999); Imaginea evreului in cultura romana (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania – Asociatia Bucuresti; Marele Premiu al ASPRO); Das Bild des Juden in der rumanischen Volkskultur (2002); Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004, 2013); Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007, 2014); Il diluvio, il drago e il labirinto (2008); Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (2009) (Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane); Konstruktionen des Judenbildes (2010); Narcotice in cultura romana (2010, 2011, 2014) (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania); Les Images du Juif: Cliches antisemites dans la culture roumaine (2013); Rauschgift in der rumanischen Kultur (2013).

 


 „O carte in chip urgent necesara. Nimeni nu era mai potrivit sa o scrie decit Andrei Oisteanu, cu rabdarea, precizia, echilibrul si umorul cu care ne-a obisnuit de multa vreme. Cititorul va petrece citeva ceasuri de lectura pasionanta si, daca e om intreg, va cadea pe ginduri…” (Andrei Plesu)


 
„Dupa mai multe lucrari consacrate miturilor din cultura traditionala romaneasca, Andrei Oisteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului in cultura romana – o cercetare care a fost salutata de intreaga comunitate intelectuala si care a depasit cu mult frontierele tarii sale.” (Le Magazine Litteraire)
 


„Andrei Oisteanu si-a utilizat excelent eruditia. E o carte foarte valoroasa si necesara. Nimeni dintre cei interesati de istoria antisemitismului est-central-european, de nationalismul radical si de populismul etnocentric n-ar trebui sa o rateze.” (Times Literary Supplement)


 
„Andrei Oisteanu a compus o superba lucrare de cercetare care va servi ca o sursa fundamentala pentru viitoare lucrari privind radacinile culturale ale receptarii evreilor, nu numai in Romania, dar si intr-un context mai larg, est-central-european.” (East European Jewish Affairs)
 


„Este o carte foarte documentata si inteligent scrisa. E o analiza explicita a multor teme privind imaginea evreului, fiind o critica implicita a unei componente importante a culturii romane. Mai presus de toate, e o carte foarte curajoasa.” (Moshe Idel, din prefata la editia americana, University of Nebraska Press, 2009)

 

Cel mai recent volum semnat de Andrei Oisteanu, "Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura", a fost pe primul loc in topul celor mai bine vindute carti la recent incheiata editie a Salonului International de Carte Bookfest 2016. Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura reprezinta o abordare comparativa a unui domeniu delicat, in care, apelind la numeroase aspecte inedite din istoria si cultura Romaniei si a lumii, autorul evidentiaza persistenta in mentalitatea colectiva, fie si in forme simbolice si metaforice, a unor modele mentale si comportamentale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22