Pe aceeași temă
Marţi, 7 iunie 2016, începând cu ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona, nr. 13-15), Andrei Oişteanu va participa la a douăzecea ediţie a „Cercului literar”. În cadrul acestui eveniment, Andrei Oişteanu va dialoga cu Eugen Ciurtin despre seria de autor ce îi poartă numele, iniţiată de Editura Polirom în anul 2012. Discuțiile se vor purta și despre cel mai nou volum al său apărut în această serie, „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”, ediţie ilustrată, care va apărea în curînd şi în format digital.
În acest volum, autorul apelează la mai multe aspecte inedite din istoria și cultura României și a lumii, realizând astfel o abordare comparativă. Volumul evidențiază persistența unor modele mentale şi comportamentale în mentalitatea colectivă, fie şi în forme simbolice şi metaforice.
„Pe 8 aprilie 1967, la împlinirea vîrstei de 56 de ani, Emil Cioran îşi nota în jurnal următoarele: «În tot ce am scris, nu i-am adus sexualităţii omagiul pe care îl merită». Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualităţii, ci şi în încercarea de a înţelege delicatele şi misterioasele ei mecanisme şi modul în care ele influenţează (şi sunt la rîndul lor influenţate de) mecanismele sociale, morale şi culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii şi, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii. Compunînd această lucrare, nu am plecat de la o teză prestabilită şi nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcătuit cumva organic. Am scris această carte în aceeaşi măsură în care ea m-a scris pe mine. Poate aşa se explică relativa eterogenitate stilistică a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academică la exprimarea eseistică, cu grad mai mare de libertate.” (Andrei Oişteanu)
Andrei Oişteanu este cercetător și membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, conferenţiar la Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. A publicat mai multe cărţi: „Grădina de dincolo. Zoosophia” (1980, 2012); „Motive şi semnificaţii mito-simbolice în cultura tradiţională românească” (1989); „Cutia cu bătrîni” (roman) (1995, 2005, 2012); „Mythos & Logos” (1997, 1998); „Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture” (1999); „Imaginea evreului în cultura română” (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Asociaţia Bucureşti; Marele Premiu al ASPRO); „Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur” (2002); „Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească” (2004, 2013); „Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu” (2007, 2014); „Il diluvio, il drago e il labirinto” (2008); „Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures” (2009) (Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române); „Konstruktionen des Judenbildes” (2010); „Narcotice în cultura română” (2010, 2011, 2014) (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România); „Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine” (2013); „Rauschgift in der rumänischen Kultur” (2013).