Apropierile și distanțele lui Sebastian

Serenela Ghiteanu | 31.05.2022

Tatiana Niculescu merge în permanență în paralel cu epoca, atunci când ne descrie viața lui Mihail Sebastian.

Pe aceeași temă

Numele Tatianei Niculescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. În ultimii ani au făcut-o cunoscută cărțile despre anumite personaje istorice, apărute la Editura Humanitas.

Ultima ei carte este despre Mihail Sebastian și se numește Singur. Viața lui Mihail Sebastian.

Volumul începe ca un roman, cu nașterea scriitorului, accentul căzând pe figura mamei, cea care, de altfel, va ocupa un loc privilegiat toată viața în inima lui Sebastian. Documentându-se judicios, Tatiana Niculescu ne prezintă ascendența familială a scriitorului, fără să intre în stilul plicticos al înșiruirii de date și nume, ci torcând caierul unei povești. Locul nașterii și copilăriei lui Sebastian se pretează din plin la așa ceva, pentru că este vorba despre orașul cosmopolit Brăila, la început de secol XX.

Tatiana Niculescu merge în permanență în paralel cu epoca atunci când ne descrie viața lui Sebastian. Cu atât mai mult cu cât scriitorul a trăit într-o perioadă de... extaz și agonie: frumoșii ani interbelici și apoi prigoana evreilor și al doilea război. Viața personală a lui Sebastian se află în strânsă legătură cu evenimentele sociale și politice ale vremurilor, mai ales că în tinerețe se apropie de Nae Ionescu, scrie pentru ziarul acestuia, își face din el idol.

Rând pe rând, prieteniile tinereții îl vor dezamăgi, cel mai spectaculos caz fiind Mircea Eliade, din cauza simpatiei și chiar militantismului acestora pentru legionari, va fi dezamăgit și în dragoste, iubind cu adevărat o singură femeie, pe actrița Leny Caler, care îi este iubită cu intermitențe și infidelă. În fine, literatura nu îi aduce satisfacția așteptată. Ori nu are timp să scrie roman așa cum și-ar dori, ori pierde manuscrisul unui roman important, Accidentul, într-un taxi din Paris, și e nevoit apoi să îl rescrie, ori trebuie să își semneze piesa de teatru Jocul de-a vacanța cu un pseudonim, altul decât cel pe care îl are deja, Mihail Sebastian, orice ar face, viața lui este o serie de așteptări decepționate, de eșecuri și de promisiuni care se împlinesc pe jumătate.

Publicat abia în anii ‘90, Jurnalul ni-l dezvăluise pe Sebastian ca pe un intelectual și artist extrem de sensibil și un om onest. Biografia scrisă de Tatiana Niculescu ne confirmă imaginea din Jurnal și îl plasează și mai bine în epocă. Citim cartea ca pe un roman pentru că autoarea are talentul de a povesti scene de viață folosindu-se de puzderia de detalii culese din arhive. O carte care luminează cu precizie, cu o documentație riguroasă și o intuiție specială, figura celui pe care publicul nu poate să nu îl iubească după ce îl cunoaște. Acesta e Mihail Sebastian: „... acest singuratic dedicat cărților, sentimental cu rigoarea nuanțelor, timid înzestrat cu subtil umor, evreu francofil evadat din ghetou prin cultura laică, dar păstrând vie înțelegerea lumii în care s-a născut, răzvrătit melancolic, prieten loial trădat și părăsit de prieteni deveniți celebri: un om care vorbea cu cărțile, trăindu-le și scriind despre ele în singurătatea tranșeelor istoriei”.

Apropiat de noi și totuși îndepărtat, Sebastian rămâne singur, dar foarte iubit în posteritate.

Tatiana Niculescu

Singur

Editura Humanitas,
București, 2022, 240 pagini

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22