Pe aceeași temă
Relatarea fragmentată de mai jos nu implică vreo ierarhizare făcută de autorul ei. E cel mult un survol și o listă incompletă – în raport cu cea mai recentă ediție a târgului de carte Bookfest, derulat între 24 și 28 mai la Romexpo, din Capitală. Multe dintre cele notabile/remarcabile de la acest Bookfest vor fi rămas, certamente, pe dinafara acestei relatări.
Cu siguranță că Humanitas – includ aici, desigur, și Humanitas Fiction condusă de Denisa Comănescu - a avut cel mai mare „rulaj” de evenimente de la târgul de carte; în jur de 50, pentru 5 zile de târg, cu un accent deosebit (în privința cadenței) pe ultimele trei zile. Au fost momente în care sub această siglă s-au derulat două sau chiar trei lansări de carte și/sau dezbateri – fie la standul propriu, fie la scenele speciale amenajate de organizatorii târgului pentru secvențe de acest gen. Humanitas + Humanitas Fiction au lansat ficțiune de bună calitate – autori străini, dar și de la noi -, cărți de literatura memoriei, eseistică, istorie, știință & neuroștiință. Un calup aparte de noutăți editoriale de la Humanitas acoperă jurnalele de călătorie – cărțile apărute recent aici, bogate în ilustrații, arată excelent. Tot aici, la târg, și sub aceeași umbrelă editorială de mare prestigiu – încă un moment, susținut de Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici, care marchează Anul Monica Lovinescu (în 2023 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Marii Doamne a Exilului Românesc).
La Bookfest 2023 a avut loc și una dintre cele mai așteptate reveniri în materie editorială: Andrei Pleșu a ieșit cu două cărți deodată, la aceeași editură Humanitas. Este vorba despre Ochiul și lucrurile („Spune-mi cum privești (cum «vezi» lucrurile) ca să-ți spun cine ești… A privi e, uneori, și a visa, a imagina (o vedenie…) sau a avea revelația cvasipalpabilă a unui adevăr”), și despre Capodopere în dialog. Despre această din urmă carte, A. Pleșu notează: „Volumul conține referințe la o tematică și la o serie de personalități ale vieții artistice (autohtone și internaționale) mai puțin frecventate în ziua de azi. «Actualitatea» s-a schimbat. Nu numai în sensul că multe nume ale peisajului cultural local au intrat, printr-un trist, dar probabil inevitabil traseu al memoriei, în penumbră, dar și în sensul că domenii ca «istoria criticii de artă românești și universale», «analitica imaginii», filozofia vizualității și-au pierdut relieful. Să nu uităm că secolul XX a fost caracterizat de mulți hermeneuți prestigioși drept o trecere de la civilizația cărții la civilizația imaginii. Rămâne de văzut spre ce evoluează secolul XXI...”. De menționat că, în ierarhia celor mai vândute cărți de la Humanitas, cele două volume de eseuri au ocupat poziția a doua și, respectiv, a treia. Cel mai bine vândută carte de la această editură a fost Garoafe la bordel de Radu Paraschivescu.
Unul dintre numele de mare rezonanță prezente la Bookfest 2023 a fost marele istoric francez al comunismului, Stéphane Courtois. Ca urmare a unei curse de avion ratate în mod foarte bizar, Domnia sa a avut parte la acest târg nu de una, ci de două lansări pentru una și aceeași carte – nu una oarecare, ci dimpotrivă: Cartea neagră a lui Vladimir Putin (publicată tot de Humanitas). Despre această carte esențială – ea este, dincolo de orice dubiu, una dintre cărțile-eveniment apărute la noi în ultima vreme – merită să se scrie pe larg. Despre ea, Ana Blandiana, într-un cuvânt de însoțire, notează, între altele: „Concepută în același format și reunind și de această dată vocile celor mai importanți specialiști în domeniu, Cartea neagră a lui Vladimir Putin este o binevenită continuare a volumului de referință din 1997 și plasează personajul de la Kremlin printre consecințele comunismului, nocive și neepuizate încă, așa cum într-un basm popular românesc leșul balaurului se dovedește mai periculos decât balaurul“.
În mod tradițional, fiecare ediție a târgului de carte de vară de la București are o țară străină ca invitată specială. În 2023, Italia a fost aceasta. Urmare acestui fapt, au venit la București 12 autoare și autori de primă mână din Italia: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani. Cu aceeași ocazie oficială, au fost la București (reprezentanți a) opt edituri mari din Italia: Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson. De asemenea, cu aceeași ocazie, în cadrul mai multor evenimente publice, a fost celebrat Centenarul Italo Calvino. Francesco Guida, profesor de istoria Europei central-răsăritene cu o îndelungată carieră universitară, și-a lansat o lucrare cu o mare cotă internațională: Cealaltă jumătate a Europei. De la Primul Război Mondial până în zilele noastre.
Multă proză contemporană românească nouă la Editura Polirom - cu ocazia Bookfestului 2023. Așa cum, de altfel, ne-a și obișnuit editura ieșeană (nu numai la târgurile de carte). Cu aceeași ocazie – lansare cu Horia-Roman Patapievici și Răzvan Voncu, alături de autor -, Mircea Mihăieș a publicat ediția revăzută și adăugită din Despre doliu. Polirom a marcat, într-o prezentare nouă și foarte arătoasă, pentru Dimineața pierdută a Gabrielei Adameșteanu, împlinirea a 40 de ani de la apariția acestui roman de mare impact pentru literatura română. An aniversar (un sfert de secol și peste 1.500 de titluri!) – celebrat ca atare de cei de la Polirom și la târgul de carte – are și marea colecție Biblioteca Polirom. Două apariții-eveniment sub această prestigioasă umbrelă au fost lansare la târg, în aceeași zi de sâmbătă (tradițional: cea mai importantă zi a târgului de carte!): Ulise de James Joyce, traducere nouă de Rareş Moldovan, şi Cărţile lui Iacob de Olga Tokarczuk, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2018, traducere de Cristina Godun. În total, la Bookfest 2023, Polirom a adus în fața publicului peste 1.000 de titluri de carte.
Ca de obicei, rafinați & foarte eleganți cei de la Baroque Books and Arts și la Bookfestul din acest an! De ce Beethoven, de Norman Lebrecht - concepție grafică @Baroque Books & Arts - a fost (este, de fapt, căci se găsește în librării deja!) prima carte din România cu toate canturile tipărite; aceasta a fost, de altfel, și cea mai vândută carte Baroque de la Bookfest. De remarcat standul de prezentare al acestei edituri – distins, luminos și unul dintre cele mai frumoase; pentru mulți vizitatori, chiar cel mai frumos al actualei ediții a târgului de carte.
Un zoom special asupra a două titluri care poartă semnăturile a doi dintre colegii de pagini din revista 22: Serenela Ghițeanu a lansat la Bookfest 2023 cartea de proză scurtă Înainte de apocalipsă (la Humanitas), iar Codruț Constantinescu, la Polirom, Pasager prin amintiri. „Grupate în două secțiuni – una dedicată țărilor străine (Grecia, Italia, Austria, Elveția, Ungaria, Franța), cealaltă, României –, textele incluse în volum combină descrierea locurilor vizitate cu informații despre istoria și cultura acestora, cu anecdote și impresii personale. Un travelogue aparte, Pasager prin amintiri este încercarea călătorului incurabil de a înțelege lumea prin care a trecut”, ne spun editorii cărții lui Codruț Constantinescu. La rândul său, Serenela Ghițeanu (ne) mărturisește despre cea mai recentă carte a sa că „dintr-odată, în urmă cu patru ani, am reînceput să scriu proză scurtă. Iar pandemia, timp în care am lucrat online şi chiar am stat foarte mult în casă, m-a făcut să mă întorc serios la a scrie povestiri. De la una la alta, simţeam că se leagă între ele, că încerc să recuperez «timpul pierdut» şi să înţeleg mai multe, în alt mod decât până atunci, despre mine. În plus, lumea din jurul nostru se schimba – şi se schimbă încă – radical, iar asta mi-a influenţat scrisul. Ce a rezultat este o carte despre Trecut, dar şi despre Prezent, aşa cum le percep eu.“
Pe repede înainte: multe titluri foarte incitante care ne (par)vin de la Grupul editorial Trei (psihologie, literatură, inclusiv romanul recent premiat cu Booker Prize al lui G. Gospodinov, publicat la Pandora M, parte a Grupului editorial Trei); portofoliu divers și la Litera; multă istorie, spusă/scrisă în moduri dintre cele mai cuceritoare la Editura Corint; o superbiografie a lui Isus (de Gianfranco Ravasi) la Spandugino; multe cărți bune la edituri mici (și la standuri mai mici, multe chiar marginale în arhitectura evenimentului), pe care nu le regăsim în marile librării, ci numai la târg și numai dacă privim și căutăm printre cărți cu mare, mare atenție.
Bookfest 2023 – o bogăție de titluri, un târg de carte de unde se putea pleca (și de unde chiar s-a plecat) cu zeci de cărți. Timp (de lectură) să fie! //