Pe aceeași temă
Întotdeauna m-a uimit capacitatea de a privi în viitor, funcția de predicție de care dau dovadă scriitorii, artiștii, poeții, muzicienii. Atunci când politologia, geopolitica, diverse științe și relații internaționale nu mai funcționează și nu mai spun nimic, poeții vorbesc mai bine și mai „curat“ decât ceilalți. Marile crize din societate, războaiele din secolul trecut au fost prezise cu un avans de cel puţin un deceniu de către elitele artistice și intelectuale. Când am văzut în librărie cartea lui Mircea Cărtărescu intitulată Peisaj după isterie, am știut instinctiv că prin intermediul ei voi înțelege nu doar starea actuală a României, ci și ceea ce ne așteaptă în viitorul (foarte) apropiat. Dacă mai există o soluție, o cale de salvare. Sau nu.
În rândurile care urmează aș fi dorit să scriu o „recenzie“ corect, pe linie, în care să spun cât de „mare“ este Mircea Cărtărescu și cât de bine a înțeles el totul din stratosfera poetică unde se află plasat - nu există prietenie între oameni și zei, nu-i așa? Dar ar fi fost o încercare nereușită, sunt convins.
Volumul cu pricina, reunind texte de implicare civică din perioada 2007-2017, mustește de tristețe, luciditate amară și ironie. Mai găsim diverse obsesii naționale, enervare și multă lehamite. Aș fi vrut, repet, să scriu o recenzie în care să arăt, la final, că am înțeles din carte faptul că degradarea societății este atât de mare, atât de gravă, încât nici măcar antidotul nostru rațional (retragerea din lume cu o carte de I.L. Caragiale pe genunchi) nu mai funcționează. Sau despre confruntarea cu mașina de tocat carne a mass-media din România actuală, din care niciun intelectual demn de acest nume și titlu de noblețe nu mai poate rămâne neatins, fiind nevoit să poarte, tragic, cununa de spini a Internetului, îndesată pe cap de „forumişti“ – dintre care mai mult de jumătate ar trebui internaţi şi mâine la balamuc din cauza gravelor probleme psihice - o spun în nume personal. O spurcare continuă - scuzați-mi expresia - prin care sistemul politic din România se definește și se autoprotejează și căreia puțini, foarte puțini au puterea de a-i rezista. Așa că nu am putut livra o recenzie, ci un fel de joc cu accente dadaiste. Am hotărât să aleg un cuvânt-cheie sau mici grupuri de cuvinte, extrase din volum.
MIRCEA CĂRTĂRESCU - Peisaj după isterie |
Rezultatul final îl veți judeca dumneavoastră.
„Havel, putere, Brexit, demonstrație, noroi, stradă, slogan, sentiment, neam de slugi, Facebook, criză economică, Frankfurter Allgemeine Zeitung, criza valorilor, criza omului, Ziua Națională, mogul, Tudor Mușatescu, fierbere în suc propriu, negativism, fundamentalism, abuz, fanatici, poeți, muzicieni, clasa de mijloc reală, Băsescu, Oligarhia, victime, călăi, kitschomani, rea-voință, falimentul presei de calitate, inculți, cancan, elitist, blog, paiațe de bâlci, exorcizare, furie de cămila oarbă (a Istoriei), poeți arabi, miere, venin, Dâmbovița, libertatea cuvântului, a sugruma, otrăvuri lente, voluptatea masochistă de a vorbi despre noi ca despre ultimii oameni din lume, fanarioți, clasă politică jalnică, lobby, bombastic, băieții buni, Uniunea Europeană, Vocea Rusiei, Deutsche Welle, Congo, declarații bătăioase, Ceaușescu, Dumnezeu, Boc, Petre Roman, APACA, Spiru Haret, Năstase Adrian, voturi, stânga reală, dreapta adevărată, puncte cardinale.“ Și încă: „forumizarea mass-media, România Mare (gazeta), deschidere către alte puncte de vedere, anii ’90, anonimat, tabloid, pornografie, divertisment subcultural, chaturi, degradare, coșmar, închisoare, grădiniță, facerea lumii, legi, justiție, popcorn, etnicitate, WikiLeaks, Wikipedia, 2008, optimism, Cioran, Ciorani, autoflagelare, Don Quijote, Cuba, Castro, Valahia, Levant, coadă la pașapoarte, nomad în țara mea“.
Gata, am ostenit. Peisaj după isterie. Nu știu ce să mai adaug, ce să mai spun acum, la finalul lecturii unei cărți-document, cărți capsulă memorială a unui timp de criză. O carte tot atât de dură de acceptat precum diagnosticul pus de medicul radiolog unui fumător de două pachete de țigări pe zi.
„Isteria aceasta trebuie să înceteze“ - acesta cred este totuși mesajul optimist transmis de Mircea Cărtărescu. Dar cum? România mea și a noastră este mai bună decât noi toți. Punct și de la capăt.