Pe aceeași temă
Cu un centru de greutate al ființei sale în Est, cum îl caracteriza filosoful Paul Virilio, Richard Edwards a fost adus de pasiune și de soartă pe meleagurile românești, pe care le cunoaște și le bântuie de peste 20 de ani. Observațiile sale, surprinse în cronici scurte citite inițial la RFI și la Radio România Internațional, fac obiectul unei cărți savuroase: Chroniques de Roumanie (Editions Transboréal, Paris, 2017).
Editor de cărți de artă și de arhitectură de mare rafinament, manager cultural de anvergură, care a creat un master european pentru reconvertirea patrimoniului arhitectural în centre de artă contemporană, Richard Edwards s-a stabilit la București, a învățat limba română și a asimilat cultura locală într-un mod pasional și empatic. Notațiile sale sunt pline de o savoare proaspătă, sinceră și cad asupra unor aspecte care, poate, i-ar lăsa pe unii români total indiferenți: frumusețea extraordinară a peisajului românesc, abundența fructelor și legumelor, bucătăria românească opulentă, bonomia locală, simțul umorului și înclinația spre absurd și suprarealism, sonoritățile aparte ale unor cuvinte cu iz turcesc sau țigănesc, arta țărănească încă vie și productivă, sensibilitatea pentru poezie, obiceiurile vesele de înmormântare și multe altele. Totul surprins într-un stil oral, direct și empatic, pe măsura naturii joviale, generoase a autorului.
Întrebat de unde îi vine pasiunea pentru România, în ciuda multor neajunsuri locale – delăsarea, corupția, fuga în reverie, lipsa de consecvență și continuitate în proiecte –, autorul răspunde că e talentul oamenilor de aici, disponibilitatea și creativitatea lor spontană, inepuizabilă, calități care îi par superioare altor considerații. Atras deopotrivă de Occident și de Orient, polarizat inevitabil între cele două mari repere culturale, autorul nu-și ascunde „durerea și pasiunea“ (Ma Roumanie, la douleur et la passion) pentru această țară care i-a devenit a doua patrie. Acompaniată de fotografiile în alb-negru semnate de Sorina Săvulescu, cartea e un cadou binevenit de simpatie proromânească, scrisă pentru spațiul francez care mai are prejudecăți în ce ne privește.
De altfel, Richard Edwards nu se află la prima sa carte despre relațiile franco-române. El a mai publicat Sans nouvelles (Editions du Delta du Danube, 2003) și Bucarest, 77 Boulevard Dacia, Une histoire franco-roumaine (Editions Non Lieu, 2016). Și, vorba autorului, „Să nu uităm, în fiecare dimineață, Europa se luminează întâi în România“. (MAGDA CÂRNECI)