Pe aceeași temă
Duminică, 10 iunie, de la ora 11, la Ateneul Român va avea loc spectacolul Rossini și povestea lui Wilhelm Tell, ultimul al stagiunii 2018-2019 din cadrul proiectului Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica.
Gioachino Rossini (1792 – 1868) este cunoscut și foarte îndrăgit de publicul spectacolului liric, mai ales pentru operele sale comice: Bărbierul din Sevilia, Scara de mătase, Italianca în Alger, Călătorie la Reims… Și totuși, subiectul ultimei sale lucrări (1829) este serios, profund și bogat în semnificații, povestea lui Wilhelm Tell.
Viitorul compozitor s-a născut în orăşelul italian Pesaro, la 29 februarie 1792. Copilului iubește bâlciurile din târgurile aglomerate şi pestriţe, cu măscărici, cu teatrele de marionete, jocurile de păpuşi care prezintă scurte scenete acompaniate de muzică. Aici urmăreşte pentru prima oară povestea lui Wilhelm Tell.
Trupa Clasic e fantastic s-a apropiat cu mare bucurie și de acest compozitor și opera sa. Micuțul Gioachino, împreună cu pisicuța Lola, cu șoriceii Rică și Sică dar și cu ajutorul vărului Giorgio, venit special de la Scala din Milano, îi vor încânta pe micii spectatori cu întâmplări amuzante la care vor fi invitați să ia parte și cu mult muzică plină de melodie, ritm și armonie. Vărul Giorgio se va lansa în arii de virtuozitate iar pisica Lola va lua lectii și va încerca și ea să cânte sub directa îndrumare a compozitorului. Povestea lui Rossini și a lui Wilhelm Tell va crea crea, pentru o oră, iluzia unei Italii de la început de secol XIX, în care negustori, nobili, ofiteri, țărani, precupețe sau domnișoare de pension fredonau, la unison, muzica talentatului Gioachino Rossini.